Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок фінансових послуг.doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Порівняльна характеристика українських фондових індексів

Таблиця 10.1.

Індек-си

Компа-нія, що розра-

ховує

Галузь

К-кість

цінних папе-рів

у базі

Мето-

дика

База

коти-руван-ня

Періо-дич-ність розра-хунку

Поча-

ток розра-

хунку

Business

Partners

Business

Partners

Загальний

4-8

зваж.

середнє

ПФТС

Щотиж-

ня

1.08.97

INDEX-

SGU

Societe

Generale

Ukraine

Загальний

Близько 15

зваж.

середнє

ПФТС і

власні

угоди

Щотиж-

ня

1.08.97

ProU –

50

Prospect

Invest-

ments

Загальний

50

зваж.

середнє

ПФТС

теле-

фонний

ринок

Щотиж-

ня

1.01.97

КАС –

галузеві

індекси

Альфа-

капітал

Металургія,

хімічна, ене-

ргетична,

нафтога-

зова,

машино-будівна

3-10

зваж.

середнє

ПФТС

Щоден-

но

29.08.97

КАС –

20(s)

Альфа -капітал

Загальний

20

середнє

арифметичне

ПФТС

Щоден-

но

1.01.97

КАС –

20(w)

Альфа –

капітал

Загальний

20

Зваж.

середнє

ПФТС

Щоден-

но

9.06.97

ПФТС –

індекс

ПФТС

Загальний

20

Зваж.

середнє

ПФТС

Щоден-

но

1.10.97

ДКЦПФР у 2001 році почала розраховувати інтегральний індекс фондового ринку. Він розраховується на основі угод з акціями більше як 100 підприємств. Іноді ця цифра коливається у межах 123 – 147 компаній. Операції з купівлі-продажу цінних паперів повинні проводитись не менше 10 разів на місяць і, як мінімум, двома торгівцями. Таким чином, до індексу не попадають компанії, чиї папери взагалі не викликають інтересу в учасників фондового ринку.

4. Рейтинг фондового ринку

Рейтинг фондового ринкуце оцінка позиції об’єкта аналізу по розробленій шкалі показників, що дозволяє визначити на певну дату стан учасників фондового ринку та встановити їх місце серед інших учасників відповідно враховуючи їх потенціал, активність, ринкову позицію. Рейтинг в цьому аспекті може виступати орієнтиром, на базі якого буде вибрана стратегія учасника фінансового ринку. Основним призначенням рейтингу є проведення в рамках єдиної системи ранжування відносного рівня ризиків боргових цінних паперів та їх емітентів. Таким чином йдеться про аналіз можливості для емітента отримувати в майбутньому достатні доходи. Але публікація рейтингу – це не порада купити чи продати той чи інший цінний папір, рейтинг – це «інформація до відома» для інвесторів, які керують портфелем цінних паперів і для інших учасників ринку цінних паперів. Під рейтинг попадають тільки ті цінні папери, за якими емітент несе фіксовані зобов’язання перед інвесторами. Об’єктами рейтингу є облігації (підприємств та місцеві), привілейовані акції, комерційні папери, депозитні та ощадні сертифікати. Рейтинг оцінює ризик невиконання емітентом своїх зобов’язань, що пов’язані з цінними паперами, та відповідно, ризик втрат інвесторів основної суми та відсотків (кредитний ризик). Рейтинг не вимірює конкретну величину ризику втрат, не виступає кількісним прогнозом, мірою їх ймовірності. Рейтинг – це лише порівняльна оцінка рівнів ризику за різними цінними паперами, спосіб їх співставлення між собою за величинами кредитних ризиків.

Виділяють дві основні групи об’єктів рейтингових оцінок фінансового ринка – це рейтинги цінних паперів і фінансових позицій учасників ринку. В свою чергу, рейтинги цінних паперів диференціюються в залежності від їх видів (дольові, боргові, похідні). Рейтинг не вимірює валютного і процентного ризику, ризику ліквідності, а також не дає оцінку майбутнім змінам курсу цінного папера. Будь-яке рейтингове агентство ділить свою шкалу рейтингу між двома класами цінних паперів: інвестиційні і спекулятивні, кожний із яких має свій символ по класифікації інвестиційних агентств.