Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікробіологія.doc
Скачиваний:
194
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
653.31 Кб
Скачать

2. Не вносити сторонніх речей.

3. Дотримуватись чистоти при роботі.

4. Забороняється палити, їсти і пити під час роботи в лабораторії.

5. Вмикати електрообладнання можна лише з дозволу викладача.

6. По закінченню заняття робоче місце приводять в порядок, знімають санітарний одяг, руки миють з милом, при необхідності дезінфікують.

4.Прокаріоти (бактерії), їх розміри, форма, будова бактеріальної клітини. Будова бактеріальної клітини

К л і т и н н а о б о л о н ка надає постійну форму мікроорганізмам, вона щільна, еластична, напівпрониклива, захищає клітину від дії зовнішнього середовища, пропускає поживні речовини і виділяє продукти обміну.

Ц и т о п л а з м а т и ч н а м е м б р а н а виконує функцію розподільної перетинки, через яку проходить транспортування речовин, потрібних для життєдіяльності клітини. А також вона регулює осмотичний тиск у клітині. Складається із трьох шарів (2 білкових і 1 жировий).

Ц и т о п л а з м а з в к л ю ч е н н я м и це частина клітини, що немає стінки, вона являє собою колоїдну суміш, що складається з ДНК, РНК, води, білків, ліпідів, полісахаридів. В цитоплазмі є вакуолі, глікоген, рибосоми, мезосоми, мітохондрії. Рибосоми сферичної форми, у них проходить синтез білків. Мітохондріі нитчастої форми у них проходять окисно - відновні процеси. Мезосоми спіралевидної форми, приймають участь у поділі клітини

Н у к л е о ї д у бактерій, як недосконалих ядра немає, а є структуро - подібний орган - подвійна нитка ДНК, яка несе генетичну інформацію про спадковість.

Рис. 5. Будова бактеріальної клітини

Я- ядро(нуклеоїд); М- мезосоми; АМ – аналоги мітохондрії; КС – клітинна стінка; К- капсула; ЦМ – цитоплазматична мембрана; В- вакуоль; ЖГ – джгутик; Ж –жир; Г – глікоген; Р- рибосоми

Деякі бактерії мають джгутик – це виріст білкової природи за допомогою якого вони рухаються у рідкому середовищі. Рухи бувають повзаючі і плаваючі. За характером розташування джгутиків бактерії поділяються на:

  • монотрихи – мають одним джгутик ;

  • лофотрихи – одним пучок джгутиків ;

  • амфітрити – два пучки джгутиків ;

  • перитрихи – джгутики розташовані по всій поверхні.

Рис. 6. Основні типи розміщення джгутиків у бактерій

а- монотрихи; б- лофотрихи; в- амфітрити; г - перитрихи

Коли клітина потрапляє в несприятливі умови (недостатня кількість поживних речовин, низька або висока температура і.т.д.) вона утворює капсулу або спору.

Капсула це слизовий шар навколо клітини, який захищає її від дії зовнішнього середовища, мікрокапсула ( до 0,2 мкм ) та макрокапсула.

Спора – це ущільнення в цитоплазмі з багатошаровою оболонкою. Спороутворення триває 4-20 год. і тільки певних умовах (температура 10 – 420С, наявність кисню). Вони стійкі до висушування, заморожування. Коли спора потрапляє в сприятливе середовище вона проростає в вегетативну форму і розмножується. Ендоспори утворюються в середині клітини, екзоспори – зовні.

Розрізняють три види розташування спор у бактеріальних клітинах. Бацилярне - в центрі, клостридіальне – екс центрально (клітини набувають веретеноподібну форму), плектридіальне – спори містяться на кінцях паличок

(клітини формою барабанної палички або тенісної ракетки).

5 .Рухомість, розмноження бактерій, утворення ендоспор. Основи класифікації бактерій.