Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікробіологія.doc
Скачиваний:
194
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
653.31 Кб
Скачать

Ріст і розмноження мікроорганізмів

Ріст мікробної клітини – це збільшення маси її протоплазми. Дійшовши певної межі росту і зрілості клітина починає розмножуватися.

Розмноження це здатність мікроорганізмів збільшувати свою кількість. Швидкість розмноження залежить від складу поживного середовища, виду мікроорганізмів, температури, рН. Якщо умови сприятливі то поділ проходить через кожні 20-30 хвилин. Бактерії розмножуються простим поперечним поділом в різних площинах. Якщо перетинка утворюється по середині клітини (ізоморфний поділ), на одному з її кінців (гетероморфний поділ).

Дріжджі – спорами, простим поділом і бруньками. Плісені – статевим і безстатевим шляхом.

Розмноження на штучних живильних середовищах відбувається в декілька стадій.

I. фаза – лаг – фаза або фаза затримки росту. Мікроорганізми нерозмножуються, а пристосовуються до навколишнього середовища. Триває 1-2 год.

II. фаза – фаза логарифмічного росту – мікроорганізми починають інтенсивно рости і розмножуватися. Триває до тих пір поки є поживні речовини.

III. фаза – стаціонарна або період зрілості кількість клітин доходить до максимуму і деякий час залишається на одному рівні.

IV. фаза – фаза старіння , клітини починають відмирати.

Класифікація мікроорганізмів

Всі мікроорганізми діляться на прокаріоти (клітини, які не мають диференційованого ядра) і еукаріоти (клітини з ядром в оболонці).

Класифікація прокаріотів проходить так: види об’єднані в роди, роди - в сімейства, сімейства - в порядки, порядки - в класи; класи - в відділи, відділи - в царства.

Мікроорганізми мають подвійну назву. Перше слово означає рід мікроорганізмів і пишеться з великої букви, друге вид і пишеться з маленької букви. Наприклад Bacillus anthracis (бацила сибірки).

В мікробіології використовують терміни “штам” і “клон”. Штам – це одна і таж культура, виділена із різних джерел або з одного джерела, але в різний час.

Клон – популяція бактеріальних клітин, що є потомством одної клітини.

Спірохети – це спірально зігнуті, рухливі мікроорганізми. Довжиною 5–500 мкм, ширина 0,2-0,75 мкм. Спірохети представляють собою цитоплазматичний циліндр з мембраною і клітинною сіткою. В цитоплазмі є нуклеїн, рибосоми, мезосоми. Рухаються в результаті хвильовидного скорочення цитоплазми клітини. Сапрофітні форми живуть у мулі, забруднених і стічних водах, часто трапляються у ротовій порожнині людини. Патогенні викликають у людей і тварин інфекційні хвороби (сифіліс, черевний тиф, лептоспіроз).

Мікобактерії це дрібні мікроорганізми, які відрізняються надзвичайним поліморфізмом, який пояснюється відсутністю клітинної стінки. Вони бувають кулясті, серпоподібні, нитчасті і розгалужені.

Міцеліальні гриби велика група мікроорганізмів, які розмножуються спорами і розвиваються у вигляді довгих розгалужень – гіфів, які в сукупності складають міцелій.

Розрізняють два шари міцелію – нижній, вростає в продукт, називається субстратним, виконує функцію всмоктування поживних речовин та верхній повітряний – виконує функцію дихання.

Міцелій у більшості грибів білого кольору а спори у різних грибів мають різний колір:білий, жовтий, чорний, зелений.

У більшості грибів міцелій поділений поперечними перетинками на окремі клітини – септи т. б. септований (багатоклітинний) у інших без перетинок – несептований (одноклітинний).

Міцеліальні гриби розмножуються безстатевим (вегетативним), і статевим шляхом.

Безстатеве розмноження проходить простим поділом міцелію, оідіями і спорами. Підчас поділу клітина гриба, потрапивши у сприятливі умови, збільшується в розмірі, росте, формує міцелій. Оідії утворюються при розпаді повітряних гіфів. Гіфи, потрапивши в субстрат, починають рости утворюючи новий міцелій.

Екзоспори (зовнішні) утворюються на плодоносних гіфах (конідіях). Екзоспори (внутрішні) на спорангіях.

Рис. 7. Гіфи міцеліальних грибів

а –несептований; б – септований

На відміну від бактерій у грибів є чітко виражене ядро в оболонці, більші розміром, утворюють міцелій.

Гриби, які розмножуються безстатевим шляхом відносяться до класу недосконалих, включає такі роди : альтернація, кладоспоріум, катенулярія, оідіум.

Альтернація чорна плісень, грушовидної форми, розміщена на коротких ланцюжках. На продуктах утворює чорні плями.

Кладоспоріум гроновидна плісень, утворює чорні плями на сирі, маслі, м’ясі і викликає прогіркання.

Оідіум - утворює білий міцелій Oidium lactis молочна плісень, що утворюється на кисломолочних продуктах і розкладає білки і жир.

Статеве розмноження проходить зливання протоплазми і ядер двох клітин з утворенням зиготи. Якщо зливаються дві однакові клітини утворюється зигоспора, а коли більша з меншою– ооспора.

У деяких вищих грибів зигота перетворюється у сумковидне утворення аск з аскзаскоспорами.

У інших грибів після ділення утворюється виріст базидія з базидієспорами.

Гриби, що розмножуються статевим шляхом називаються досконалими.

Деякі гриби розмножуються статевим і безстатевим шляхом лійкова плісень, пензликовидна.

В основу класифікації грибів покладено будову міцелію та способів розмноження.Всі відомі гриби (більше 100 тис. видів) віднесені до царства еукаріотів і поділені на 4 класи.

  1. Фікоміцети (Зигоміцети і Ооміцети)

  2. Аскоміцети

  3. Базидіоміцети

  4. Дейтероміцети

Гриби приймають участь у кругообігу речовин у природі, використовують при виробництві спирту, вина, пива, сиру, хліба, кормового білку, інші викликають псування харчових продуктів.