Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші та кредит.pdf
Скачиваний:
170
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
877.69 Кб
Скачать

Внутрішня і мінова вартість пов’язані між . собоюНа мінову вартість впливають не тільки ринкові відносини, але й держава.

Вартість грошей визначається їх купівельною спроможністю, а ціною тієї

чи іншої грошової одиниці є її валютний курс.

 

 

 

 

Відносна

вартість

грошей

у

функції

засобу

обігу

визначаєт

опосередковано – як їхня купівельна спроможність. Їхня цінність порівнюється з вартістю товарів і послуг, які можна на них купити. Динаміка вартості грошей визначається динамікою цін. Ці величини перебувають у відносно пропорційній залежності.

Сучасна світова економічна думка розрізняє два аспекти в питанні про вартість грошей: вартість грошей як грошей і вартість грошей як капіталу.

Гроші як капітал набувають свою вартість на грошовому ринку під впливом попиту і пропозиції, і виступає вона у формі процента. Рух грошей для забезпечення зростання вартості відбувається за формулою: Г — Т — Г. Слід наголосити, що при обслуговуванні виробничого споживання гроші для підприємця одночасно є власне грошима і капіталом, оскільки сприяють реалізації товарів та отриманню прибутку. Наявна у нього сума фінансових активів одночасно виступає у формі обігового капіталу та у формі ліквідних коштів, що забезпечує його поточну платоспроможність. Однак відмінності між названими формами грошей є досить умовними і визначаються переважно при їх використанні економічними суб’єктами.

Вартість грошей як грошей формується безпосередньо у сфері їх обігу, де гроші обмінюються на реальні блага, а вартість їх набуває форми купівельної спроможності. Гроші є власне грошима, насамперед, при їх витрачанні на купівлю товарів і послуг для особистого споживання. Цільове призначення грошей обмежується посередництвом в обміні, який відбувається за формулою:

Т— Г — Т.

Уданому випадку, гроші як посередник забезпечують рух товарів від товаровиробників до споживачів на еквівалентній основі. Тому зміну вартості грошей за певний період визначають за формулою:

ІВ.Г. = 1 ,

Iц

де ІВ.Г. – зміна вартості грошей; ІЦ – індекс середнього рівня цін за певний період.

4. Функції грошей

Сутність грошей як економічної категорії проявляється в їхніх функціях. Функція грошей – це певна дія «роботачи» грошей щодо

обслуговування руху вартості в процесі суспільного відтворення. Більшість економістів визначають п’ять функцій грошей (рис. 1.1).

Міра вартості – це грошова одиниця, що використовується для вимірювання та порівняння вартостей товарів і послуг.

Зміст цієї функції полягає в тому, що гроші виступають самостійною формою мінової вартості, призначеної вимірювати вартість товарів. Подібно до того, як вимірюється відстань у кілометрах, аналогічно вимірюється вартість

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]