Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom_teor_2011.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Тема 3. Основи суспільного виробництва

  1. Суспільне виробництво: суть, структура.

  2. Основні фактори суспільного виробництва.

  3. Ефективність суспільного виробництва.

1. Суспільне виробництво: суть, структура

Для забезпечення життєдіяльності людини необхідні різноманітні блага, умови, певне середовище. Все це створюється у процесі суспільного виробництва.

Виробництво – процес взаємодії людини з природою з метою створення матеріальних та нематеріальних благ необхідних для існування та розвитку людського суспільства.

Виробництво за структурою складається з таких фаз: безпосереднього виробництва, розподілу, обміну та споживання. Воно послідовно проходить усі ці фази та одночасно перебуває в кожній з них у даний момент. Фази виробництва тісно між собою пов’язані, їх слід завжди розглядати як органічне ціле.

За характером економічної діяльності людей суспільне виробництво поділяють на три великі сфери (блоки галузей):

  • Основне виробництво

  • Виробнича інфраструктура

  • Соціальна інфраструктура

Основне виробництво – це галузь матеріального виробництва, де безпосередньо виготовляються предмети споживання й засоби виробництва. Основне виробництво включає промисловість, сільське та лісове господарство, будівництво тощо.

Виробнича інфраструктура – це комплекс галузей, що обслуговують основне виробництво та забезпечують його ефективну економічну діяльність. До них належать транспорт, зв’язок, електроенергетичний комплекс, кредитно-фінансові заклади.

Соціальна інфраструктура – комплекс галузей, які безпосередньо пов’язані зі створенням загальних умов для відтворення робочої сили та забезпечення нормальної життєдіяльності людей. Ця сфера охоплює освіту, охорону здоров’я, житлово-комунальне господар-ство, побутове обслуговування.

2. Основні фактори суспільного виробництва.

У межах будь-якого суспільства відбувається взаємодія людини з природою. Для задоволення своїх зростаючих потреб люди використовують власну здатність до праці та сили природи. Певні ресурси, які залучаються при створенні благ, називаються факторами виробництва. Між поняттями фактор виробництва і виробничий ресурс є певні відмінності. Ресурс – це потенційний фактор: тільки той ресурс, що залучається у виробництво, стає фактором.

Фактори виробництва – ресурси, необхідні для виробництва товарів або послуг.

  • Робоча сила (особистий фактор) – здатність людини до праці, сукупність фізичних і розумових здібностей, що людина використовує у своїй діяльності. Праця – свідоме використання фізичних і розумових здібностей людини та її трудових навичок.

  • Засоби виробництва (речовий фактор):

  • предмети праці – об’єкти цілеспрямованої діяльності людини (земля, сировина, матеріали тощо);

  • засоби праці – пристрої, за допомогою яких людина впливає на предмет праці (машини, устаткування, виробничі споруди тощо),

Слід підкреслити, що виробництво можливе тільки за умови введення у виробничий процес усіх факторів виробництва. У процесі виробництва утворюється продукт.

Продукт – результат поєднання праці та засобів виробництва в процесі виробництва.

Між основними факторами виробництва існує постійний об’єктивний взаємозв’язок, який виражається всезагальним еконо-мічним законом відповідності основних факторів виробництва. Він вимагає забезпечення сучасного рівня робочої сили та засобів виробництва, оптимального поєднання всіх його факторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]