Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom_teor_2011.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

3. Комерційна та некомерційна діяльність в скс

Ринкова економіка розмежовує усі заклади СКС, у залежності від їх цілей, на комерційні та некомерційні. Обидві групи мають загальні характеристики виробленого продукту та різні економічні механізми своєї діяльності.

Некомерційна організація (непідприємницька організація, неприбуткова організація) – це суб’єкт господарювання діяльність якого не має за основу (статутну) мету отримання прибутку.

Некомерційне господарювання здійснюється без мети одержання прибутку. Така діяльність спрямована на досягнення економічних, соціальних та інших результатів.

Некомерційний сектор – це невід’ємна частину сучасного ринкового господарства, який дає змогу компенсувати так звані недо-сконалості ринку. Некомерційна організація може одержувати прибуток від здійснюючи господарської діяльність, але це не є самоціллю такої організації. Вона або взагалі не пов’язана з одержанням прибутку, або прибуток, одержуваний від такої діяльності, використовується лише для створення та підтримання необхідних матеріально-технічних умов її функціонування. Інакше така організація не буде відповідати своєму призначенню: задовольняти ті потреби, які не повинні залежати від ринкової кон’юнктури (охорона здоров’я, освіта, наука, культура тощо). Некомерційні організації, які займаються окремим видом діяльності (наука, культура, освіта), мають можливість суттєво зменшити розмір податку на прибуток, та, навіть, взагалі не сплачувати його у випадку, якщо зуміють довести, що одержаний прибуток ре-інвестується на розвиток статутної діяльності.

Правами юридичної особи наділяються не лише комерційні структури, але й некомерційні (різноманітні установи, об’єднання громадян, релігійні організації тощо).

Установою може бути визнана організація, яка створюється та фінансується власником для здійснення соціально-культурних (вузи, лікарні, музеї) функцій, культурно-освітніх функцій (клуби, бібліотеки, музеї, зоопарки) та інших функцій некомерційного характеру.

Фонд – некомерційна організація, що створюється для благодійних, соціальних та інших суспільно-корисних цілей, заснована на основі добровільних внесків, які внаслідок їхньої передачі стають власністю самого фонду.

Заклад некомерційна організація, створена власником для здійснення різноманітних видів діяльності некомерційного характеру та фінансується цим власником повністю, або частково. Засновник закладу є його власником і має всі права на майно закладу. Одержані доходи (хоча й належать закладу) не стають його власністю. Існують такі некомерційні заклади: наукові, навчальні, фізичної культури, культури, соціального захисту інші. Оскільки заклад створюється для виконання конкретних видів діяльності, найменування колегіальних органів управління закладом і назва посад виконавчих керівників має своєрідну галузеву специфіку. Наприклад: в медичному закладі одноосібний керівник називається головним лікарем, у навчальному закладі – ректором, у спортивному закладі – головним тренером, у театральному закладі – головним режисером.

Комерційна організація – суб’єкт господарювання метою діяльності якого є одержання прибутку (що залежить від коливань попиту). До комерційної діяльності належить підприємництво.

Бізнес у соціально-культурній сфері представляють в основному малі підприємства (туристичні та рекламні агентства, видавництва), але при цьому зустрічаються великі та середні (телеканали, тур оператори, готельний бізнес тощо).

Більшість цих підприємств має високі показники рентабельності та ліквідності, а при правильній податковій політиці вони можуть приносити у бюджет регіонів і країни достатньо великі доходи. Тим більше, що деякі види діяльності обкладаються великими податковими ставками, як, наприклад, гральний бізнес.

Усі комерційні підприємства мають за мету одержання прибутку, але підприємства, які працюють у культурі, мистецтві, дозвіллі повинні при цьому орієнтуватися на реалізацію культурних потреб людини, які тісно зв’язані з демографічними, світоглядними та іншими факторами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]