Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНА Робота.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
21.26 Mб
Скачать

Тема: «Звертання»

Кожна група отримує завдання, після його виконання звітує перед класом. Разом робимо висновки, узагальнення, які записуємо в зошит.

1 Група – графічний самодиктант

Зобразити схеми речень у таблиці, виділити граматичні основи. Зробити висновок щодо постановки розділових знаків у реченнях зі звертаннями.

Пусти мене, старий діду, на вулицю погулять…

«Матінко моя!..- кричить Дмитрик.- Матінко!»

Язиче, язиче, лихо тебе кличе.

Ой дівчино, шумить гай…

Цвіти, розвивайся, Україно!

Ану, діти, до роботи.

2 група Поставити розділові знаки, указати вид звертання. Зробити висновок.

  1. Не хилися явороньку ще ж ти зелененький!

  2. Засмійся Матвійку дам копійку.

  3. Ой сину мій сину сину молоденький де нічку пробував?

  4. Не плач не журися молодий козаче.

  5. Спи ж ти малесенький пізній - бо час…

  6. Ой і не стелися хрещатий барвінку.

3 група - Вправа-редагування. Зробити висновок про роль звертань у мовленні (подаємо вже заповнену таблицю)

Неправильно

Правильно

Петенька, йди сюди!

Петрику (Петрусю), підійди сюди!

Ой ти, мій котик!

Ой ти, мій котику!

Андрюшка, відкрий очі –вже

Андрійку, розплющ очі - вже ранок!

ранок!

Анічка, поділи грушу пополам!

Ганнусю, поділи грушку навпіл!

Ох ти ж, моя куколка!

Ох ти ж , моя лялечко!

Дєвочкu, осторожно!

Дівчатка, обережно!

Пробач мене, де душка! умоляю!

Пробач мені, дідусю!

Шофер , притормозіть!

Пане водій, пригальмуйте!

ласка!

Тьотя, яка слідуюча зупинка?

Тітонько, яка наступна зупинка?

Будьте добрі, дядя, подвиньтесь!

Будь ласка (прошу Вас), будьте добрі

, посуньтеся!

Пацан, до якої години працює

Агов, юначе, до котрої години працює

общественний транспорт?

громадський транспорт?

Можна використовувати різні форми роботи за допомогою інноваційних технологій:

Тема: «Однорідні члени речення»

«Вправа з ключем». Випишіть словосполучення з неоднорідними означеннями, потім з однорідними й поставте між ними коми. (Завдання і речення спроектовані на дошці)

Знаний молодий поет, зніяковілий розгублений хлопець, вічний глухий страх, нескінченний безмежний простір, привітний лагідний голос, очманілий поранений кінь, холодна сира погода, довгий літній день, обшморгана гола гілка, чиста прозора вода, столочена витоптана трава, холодний осінній вечір, вкриті снігом гори.

У кожному словосполученні підкресліть другу від початку букву. З них прочитаєте закінчення вислову англійського письменника Оскара Уайльда: «Це жахливо важка робота». Складіть речення з будь-якими словосполученнями.

Зоровий диктант. Перепишіть текст, який спроектований на дошці, розставляючи пропущені розділові знаки. Підкресліть і поясніть вивчені пунктограми й орфограми.

Прямо над нашою хатою пролітають лебеді. Вони летять нижче розпатланих обвислих хмар і струшують на землю бентежні звуки далеких дзвонів. Дід говорить, що так співають лебедині крила. Я придивляюсь до їхнього маяння, прислухаюсь до їхнього співу і мені теж хочеться полетіти за лебедями, тому й підіймаю руки, наче крила. І радість, і смуток, і срібний передзвін огортають та й огортають мене своїм снуванням.

ІІ.  Доповніть текст усною розповіддю про свої спостереження над світом природи.

«Скажи по-своєму»

Вибірковий диктант. Виписати однорідні члени речення.

В небі жайворонки в’ються,

Заливаються-сміються,

Грають, дзвонять цілий день,

І щебечуть, і співають,

І з весною світ вітають

Дзвоном радісних пісень.

Ось вони на землю впали,

Щось шепнули їй, сказали

І розтали знов у млі…

І щоб глянути на диво, виглядають полохливо

Перші проліски з землі.

Зачитати виписані слова. Про що йшлося в тексті? Використовуючи записані слова, складіть текст на цю ж тему.

Серед багатьох методів роботи у технології ОЗН, що стимулюють інтерес учнів до нових знань, сприяють розвитку дитини через розв’язання проблем і застосування їх у конкретній діяльності, застосовують метод проектів (першим науково описав його американський учений Кільпатрик).

В основі проекту лежить дослідження певної проблеми, що передбачає високий рівень творчої активності учнів. Адже відбувається відхід від традиційної форми уроку, надається свобода у виборі теми, методів, форм роботи. Учні усвідомлюють велику відповідальність. Вони дотримуються дуже важливої умови: уникнути штучності, продумати проект так, щоб самим учасникам було цікаво щоразу шукати нову форму, уникаючи готових, кліше.

Теми для проектів обираються виключно за бажанням. Тобто опрацьовується матеріал, що викликає в учнів зацікавлення. Пропонуємо такі проекти: для учнів 5 класу - проект «Цікаві фразеологізми»; учнів 6 класу – «Будова слова», для творчої групи - «Хто ти?». Діти оформляють результати роботи у вигляді доповідей, публікацій, буклетів, мультимедійних презентацій.

До того ж, варто часто використовувати мультимедійні презентації на уроках мови. Це викликає живий інтерес в учнів, покращує процес засвоєння матеріалу, унаочнює пізнання, сприяє розвитку творчих здібностей.

Учні можуть працювати як над короткочасними, так і над довготривалими проектами. Так, упродовж року учні можуть працювати над створенням навчально-пізнавального портфоліо «Творчий звіт про мої досягнення в навчанні».

Будь-яка творчість передбачає любов, тому і діяльність учителя немислима без неї. Якщо учень і вчитель ідуть на урок з почуттям любові, добра, поваги, то відбудеться єднання душ, що сприятиме ефективному навчанню й вихованню. Саме з любові й поваги проростає коріння взаєморозуміння, взаємозбагачення, взаємодопомоги, взаємодовіри, взаємоконтролю.

Отже, у процесі роботи ми переконалися, що лише вдала інтеграція сучасних педагогічних технологій інноваційних, особистісно-орієнтованих, проектного навчання на основі постійного розвитку критичного мислення учнів дасть змогу розвивати творчі здібності, а отже, і формувати творчу особистість учня.