Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНА Робота.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
21.26 Mб
Скачать

2.2. Інноваційні технології у процесі вивчення розділу «Морфологія» на уроках української мови

Сучасне суспільство, що характеризується стрімким динамічним розвитком усіх сфер життєдіяльності, глобалізацією й інформатизацією, потребує формування нової компетентної особистості, готової до активної діяльності, здатної адекватно сприймати та перетворювати отриману інформацію, безпосередньо застосовувати її на практиці.

Важливим фактором ефективності шкільної освіти стає впровадження нових педагогічних інформаційно-комунікативних технологій.

Нові інформаційні технології під час вивчення української мови в школі сприяють підвищенню рівня мовної освіти, вдосконалюють якість навчання мови завдяки інтенсифікації й індивідуалізації навчально-виховного процесу за допомогою більш повного використання доступної інформації; розробці перспективних методів, засобів і форм навчання мови з орієнтацією на комунікативну, розвивальну, діяльнісну й особистісно орієнтовану освіту; синтезу різних видів навчальної діяльності; формуванню інформаційного світогляду учнів.

Інформаційні технології розглядаються сучасною педагогікою як технології організації навчального процесу з використанням новітніх електронних засобів навчання, зокрема комп’ютерів, що спрямовані на заохочення та мотивацію учнів до навчання, отримання необхідних знань і подальшої освіти та самоосвіти. Величезні можливості роботи з комп’ютером здатні збагатити, урізноманітнити, зробити цікавим і ефективним навчання української мови в школі. Реалізація комп’ютерної підтримки викладання мови допомагає здійснити індивідуалізацію та раціоналізацію навчання, зробити його цікавим та по-справжньому сучасним, допомагає школярам творчо і розумово розвиватися, мотивує у них бажання досконалого опанування українською мовою, оскільки діти вчаться вирішувати завдання і проблеми, максимально наближені до життєвих.

Комунікативне спрямування мовної освіти передбачає переорієнтацію на компетентнісний, особистісно орієнтований підхід до навчання мови в школі, що уможливлюється використанням інформаційно-комунікативних технологій (ІКТ) та інноваційних технологій. 

Застосування ІКТ у межах компетентнісно зорієнтованого навчання української мови допомагає формувати в учнів мовленнєву компетенцію, що, на нашу думку, є пріоритетом мовної освіти. Ця компетенція визначається нами як здатність до адекватної мовленнєвої поведінки у спілкуванні, що передбачає високий рівень володіння учнями нормами і принципами української мови, дотримання правил українського мовленнєвого етикету, правильне і доречне вживання лексичних і граматичних структур.

Наголошуючи на формуванні мовленнєвої компетенції засобами інноваційних технологій, ми спираємося на те, що людина запам’ятовує

20 % почутого, 40 % побаченого, 60 % побаченого і почутого, 80 % побаченого, почутого і зробленого самостійно. Формування мовленнєвої компетенції включає в себе зміст мовної освіти та організаційні форми, методи і засоби навчання української мови. Знання з морфології, сполучуваності лексем, правильне використання у мовленні одиниць мови, побудова власних висловлювань (діалогічних і монологічних), збагачення активного словникового запасу сприяє ефективному оволодінню учнями мовленнєвою компетенцією.

Спираючись на вимоги сьогодення, ми пропонуємо активне застосування ІКТ у процесі навчання української мови, а зокрема розділу «Морфологія». Це передбачає здатність учасників навчального процесу використовувати всі можливості комп’ютера та Інтернету.

Сучасні ІКТ уможливлюють забезпечення уроків мови такими ефективними, функціональними, комунікативними і розвивальними засобами навчання, як електронні посібники та підручники, електронні лекції, різноманітні комп’ютерні вправи, тести і тренажери, мультимедійні презентації, flesh-ролики, навчальні комп’ютерні ігри, електронні енциклопедії, довідники і словники. Застосування комп’ютерних технологій можливе на всіх етапах вивчення мови на уроці: подання первинного матеріалу і закріплення нових знань, засвоєння і застосування знань, умінь і навичок, узагальнення та систематизації знань, контролю, оцінки і корекції знань учнів.

Під час вивчення «Морфології» ми пропонуємо подавати теоретичний матеріал, який важко дається дітям для заучування і розуміння, у вигляді схем, таблиць, алгоритмів, розроблених у наступних програмах: графічні й відеоредактори, flаsh-анімація, програми для створення презентації, Microsoft Power Point. Наприклад:

Таблиця 2.1