Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktichni_po_zar_lit (1).rtf
Скачиваний:
52
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
268.37 Кб
Скачать

Література

  1. Боброва М. Романтизм в американской литературе ХІХ века. – М.: Высшая школа, 1972. – 286 с.

  2. Наливайко Д., Шахова К. Зарубіжна література ХІХ сторіччя. Доба романтизму: підручник. – К.: Заповіт, 1997. – 464 с.

  3. Назарець В.В. «Агамемнон письмового столу» або Пенталогія Джеймса Фенімора Купера // Зарубіжна література. – 1998. - № 4. – С.44-47.

  4. Ружевич Т.М., Ружевич Я.І. Епопея Ф.Купера про освоєння Нового світу та її герої // Всесвітня література та культура. – 2007. - №3. – С.38-40.

Інструктивно-методичні матеріали

Історичну класику Купера і найкращу, за його ж власною оцінкою, частку творчого спадку складає всесвітньо відома пенталогія, тобто цикл з 5 романів, присвячених темі фронтира – життя у прикордонних з індіанцями районах американського заходу. Дану пенталогію внутрішньо об’єднує наскрізний образ героя Натті Бампо, постійним супутником якого в чотирьох з п’яти романів виступає також індіанський вождь на прізвисько Чингачгук, тобто Великий Змій.

Перший роман циклу «Піонери, або біля витоків Саскуханни» був третім романом Купера, написаним після «Перестороги» і «Шпигуна», і побачив світ у лютому 1823 року. Успіх був переконливим. Наступний роман циклу – «Останній із могікан» з’явиться через три роки. Його задум виник у Купера під час оглядин водоспаду Гленн, який славився прихованими у його скелях печерами. Доля Натті Бампо настільки зацікавила Купера, що другий роман циклу ще не встиг вийти з друку, як письменник уже почав писати третій. Він називався «Прерія» і був надрукований у 1827 році. Дописавши третій роман циклу, Купер мав намір поставити крапку на цьому. Тим більше, що в цьому романі Натті Бампо помирає, але через 13 років прозаїк знову повернеться до свого задуму, як кажуть, через те, що давно вже мріяв сполучити з індіанською морську тематику. Так був написаний «корабельно-озерний роман за участю дикунів», який отримав назву «Слідопит, або Внутрішнє море» (1940 р.), і став четвертим у циклі романів про Натті Бампо.

У 1841 році з’явився заключний роман індіанського циклу, який отримав назву «Звіробій, або перша стежка війни». У романі Купер торкнувся і сфери інтимних почуттів Натті Бампо. Це один з тих образів, котрі стоять біля найперших витоків галереї національних типів американської культури вцілому. Це герой-одинак, який перебуває в гармонії з природою, але не з цивілізацією, герой-бунтар, який робить виклик мало не всьому світові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]