Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Navchalna_programa_NKh_2013.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
156.92 Кб
Скачать

12. Систематика хімічних реакцій. Оксидаційно-відновні реакції

Різні підходи до систематики хімічних реакцій. Реакції невалентних перетворень та оксидаційно-відновні. Основні положення сучасної теорії оксидаційно-відновних процесів. Валентність і ступінь оксидації. Правила визначення ступеня оксидації. Залежність оксидаційно-відновних функцій атомів елементів від їх розташування в Періодичній системі. Оксидаційно-відновні властивості йонів. Відновники та оксидники. Електронні рівняння процесів оксидації та відновлення. Найголовніші сполуки в оксидаційно-відновних реакціях в лабораторіях та в промисловости. Оксидаційно-відновна двоїстість.

Ґрупа відновників: нейтральні атоми; негативно заряджені йони металів; позитивно заряджені йони металів в нижчому ступені оксидації; складні йони і молекули, що містять атоми в проміжному валентному стані.

Ґрупа оксидників: нейтральні атоми; позитивно заряджені йони металів; складні йони і молекули, що містять атоми металів в стані найвищого ступеня оксидації; складні йони і молекули, що містять атоми неметалів в позитивному ступені оксидації.

Класифікація оксидаційно-відновних реакцій (ОВР). Реакції міжмолекулярної оксидації-відновлення, що проходять з зміною ступеня оксидації атомів в різних молекулах. Реакції диспропорціювання, в яких молекули чи йони однієї і тієї ж речовини реагують одна з одною як відновник і оксидник. Реакції конмутації, в яких взаємодіють оксидник та відновник, що містять один і той самий елемент з різними ступенями оксидації. Реакції внутрішньомолекулярної оксидації-відновлення. Оксидаційно-відновні реакції в розчинах, в газуватому стані, за участю твердих речовин. Реакції оксидаційно-відновного сполучення. Реакції оксидаційно-відновного розкладу. Реакції оксидаційно-відновного заміщення. Реакції оксидаційно-відновної взаємодії, що проходять в присутності лугів. Реакції оксидаційно-відновної взаємодії, що проходять в присутності кислот. Реакції оксидаційно-відновної взаємодії, в яких бере участь вода. Реакції оксидаційно-відновної взаємодії, в яких змінюють зарядність декілька елементів. Оксидаційно-відновні реакції з участю орґанічних речовин.

Складання оксидаційно-відновних реакцій за формальним принципом (електронний баланс) та за принципом йонно-електронних напіврівнянь. Урівнювання ОВР в розтопах оксиґенвмісних солей (оксидаційне і відновне стоплення). Складання рівнянь реакцій горіння. Механізм оксидаційно-відновних процесів. Чинники, які визначають напрям і глибину протікання оксидаційно-відновних процесів: природа реагуючих речовин, концентрація реаґентів, значення відновних потенціалів оксидників і відновників, характер середовища, активність всіх речовин, температура розчину, утворення малорозчинних речовин, утворення комплексних сполук, осадоутворення, природа розчинників. Роль кінетичного фактора в протіканні ОВР. Термодинамчна стійкість речовин в кислих та лужних водних розчинах.

Значення оксидаційно-відновних процесів в природі і життєдіяльности людини.

Електрохімічні процеси. Рівновага на межі поділу фаз метал-розчин. Подвійний електричний шар. Електродні потенціали металів. Вплив концентрації, температури, характеру середовища і комплексоутворення на потенціали. Рівняння Нернста. Залежність електродного потенціалу від рН середовища. Стандартний водневий електрод та інші електроди порівняння. Електрохімічний ряд напруг металів. Положення металів у ряді напруг і можливість їх взаємодії з водою; водними розчинами кислот і лугів; солями інших металів. Активність металів в залежності від їх положення у ряді напруг і в Періодичній системі.

Хімічні джерела електричної енергії. Гальванічні елементи. Принцип дії гальванічного елемента Якобі-Даніеля. Електрорушійна сила гальванічних елементів. Сучасні види гальванічних елементів. Концентраційні елементи. Сухі елементи. Паливні елементи. Акумулятори. Принцип дії кислотних і лужних акумуляторів. Свинцевий аккумулятор. Заряджання і розряджання акумулятора. Кадмій-нікелеві акумулятори і їх аналоги. Літієві джерела струму.

Електроліз. Електричний струм як сильний оксидуючий і відновлюючий аґент. Типи електролізу (електроліз з розчинним та нерозчинним анодами). Схеми процесів на електродах (інертних і активних) при електролізі розтопів і водних розчинів. Послідовність розрядження йонів та молекул води. Виділення на катоді водню, металів. Оксидація на аноді простих і складних аніонів. Радикал ОН як оксидник. Оксидація матеріалу анода. Закони Фарадея (закони електролізу). Стала Фарадея. Електрохімічний еквівалент.

Практичне застосування електролізу. Одержання і очистка металів. Гальваностегія і гальванопластика. Анодне кольорове оксидування.

Корозія металів як електрохімічний процес їх руйнування. Види корозії (суцільна, місцева, селективна). Хімічна і електрохімічна корозія металів. Неґативні наслідки корозії. Розпорошення руд металів як неґативний процес втрати родовищ руд металів. Встановлення причин та механізму корозії як перший крок до розробки способів захисту від неї. Швидкість корозії та чинники, які впливають на неї.

Корозія в природних умовах. Атмосферна корозія (суха, волога, мокра). Схема корозійного руйнування залізної пластини під краплею води.

Хімічна корозія. Хімічна корозія в розчинах-неелектролітах. Хімічна газова корозія. Корозія заліза, чавуну і сталей в атмосфері О2, СО2, Н2О. Корозія під дією продуктів згоряння палива (СО2, Н2О, СО). Корозія в атмосфері хлору і гідроґенхлориду. Оксидні плівки. Йонно-електронний механізм утворення і росту оксидної плівки.

Електрохімічна корозія: причини та механізм виникнення. Види електрохімічної корозії (контактна, атмосферна, щілиста, фретинг-корозія, корозійна кавітація, біокорозія та ін.). Вплив різних факторів на швидкість електрохімічної корозії: зміна температури, рН середовища, тиск, швидкість руху електроліту, склад електролітного середовища.

Способи захисту металів від корозії. Захисні покриття: неметалічні та металічні. Неметалічні покриття: орґанічні (оливи, мастила, лаки, фарби, смоли, бітуми, полімерні покриття) та неорґанічні покриття (покриття силікатними матеріалами, керамічне футерування, емалювання, цементні покриття, хімічні покриття). Хімічні покриття – покриття із стійких плівок (оксидування, фосфатування, азотування (нітридні плівки), цементування (карбідні плівки), хроматування). Термообробка як штучне створення захисних плівок. Металічні покриття. Гальваностегія та гальванопластика. Анодні і катодні металічні покриття. Електрохімічні методи захисту (катодний і анодний протекторний захист). Захист металів шляхом зміни властивостей агресивного середовища (деаерація електроліту, додаваня інгібіторів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]