Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Navchalna_programa_NKh_2013.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
156.92 Кб
Скачать

7.1.3. Галій. Індій. Талій

Історія відкриття та походження назв. Передбачення властивостей Ґалію (Екаалюмінію) Д.І.Менделєєвим. Загальна характеристика елементів підґрупи Ґалію. Специфіка властивостей сполук Ґалію, Індію, Талію як постперехідних елементів-металів. Валентні стани елементів підґрупи Ґалію. Зміна стійкості сполук, що містять Ґалій, Індій, Талій в ступені оксидації (III) і (I). «Ефект інертної пари 6s2».

Розповсюдженість та форми знаходження Ґалію, Індію, Талію в природі. Ізотопи. Ґалій, Індій, Талій – розсіяні елементи.

Суть методів отримання Ґалію, Індію, Талію з руд. Відновлення Ґалію галламою алюмінію в лужних розчинах. Способи отримання одно- і тривалентних Ґалію, Індію, Талію.

Фізичні властивості. Структура металічного Ґалію. Кристалічні структури Індію і Талію. Природа низької температури плавлення і високої температури кипіння Ґалію.

Хімічні властивості. Відношення до кисню, води, кислот, лугів. Особливості оксидаційно-відновних властивостей сполук Талію. Схожість сполук Талію (I) і сполук Рубідію (I), з одного боку, і Арґентуму (I) – з іншого. Металевий індій.

Оксиди елементів (III). Їх порівняльна стійкість. Талій (I) оксид. Талій (I) гідроксид. Амфотерність оксидів і гідроксидів тривалентних Ґалію, Індію, Талію. Термічна стабільність оксидів та гідроксидів.

Солі Ґалію, Індію, Талію (III). Солі Талію (I). Оксидаційно-відновні властивості сполук Талію (I) і Талію (III). Їх гідроліз. Галлати. Комплексні сполуки. Аміакати.

Галоґеніди. Загальна характеристика, форми існування і будова молекул. Димеризація тригалоґенідів. Моногалоґеніди. Методи отримання галоґенідів, характерні властивості. Гідроліз галоґенідів.

Застосування сполук Ґалію, Індію, Талію в напівпровідниковій техніці. Арсенід галію як основа нового покоління напівпровідників. Стопи Індію. Токсичність сполук р-елементів III ґрупи.

7.2. D-елементи ііі ґрупи

Історія відкриття та походження назв. Загальна характеристика властивостей елементів підґрупи Скандію (Скандій, Ітрій, Лантан, Актиній). Будова атомів. Зміна атомних і йонних радіусів та енергії йонізації по ґрупі. Особливості зміни цих величин у d-елементів третьої ґрупи в порівнянні з d-елементами інших груп. Валентність і ступінь оксидації атомів. Типи хімічних зв'язків в сполуках. Схильність до комплексоутворення порівняно з іншими d-елементами. Координаційні числа.

Розповсюдженість та форми знаходження в природі. Мінерали рідкісноземельних елементів. Ізотопи. Розпад ядер Актинію.

Методи отримання металів. Використання комплексних сполук для розділення РЗЕ (екстракція, йонний обмін).

Фізичні властивості. Кристалічна структура металів. Оптичні та маґнітні властивості.

Хімічні властивості. Особливості хімії Скандію. Основні риси хімії Актинію. Зміна хімічної активності металів по ґрупі. Відношення металів до кисню, води, кислот, водню. Інтерметалід LaNi5.

Оксиди. Методи отримання, фізичні і хімічні властивості. Зміна кислотно-основних властивостей оксидів в ряду Скандій – Актиній.

Гідроксиди. Методи отримання і фізичні властивості. Зміна розчинності та основності в ряду гідроксидів. Амфотерні властивості Sc(ОН)3.

Солі. Забарвлення солей. Схильність до утворення солей в катіонній і аніонній формах. Подвійні солі. Гідроліз. Комплексні сполуки, зміна їх стійкості в ряду Скандій–Ітрій–Лантан–Актиній. Леткі сполуки РЗЕ, перспективи їх використання для розділення РЗЕ. Сульфіди. Методи отримання, властивості. Оксосульфіди. Галоґеніди. Отримання, фізичні і хімічні властивості. Безводні хлориди. Дигалоґеніди. Карбіди і нітриди. Отримання фізичні та хімічні властивості. Кристалічна структура. Сульфат лантану: залежність розчинности від температури. Сульфати, нітрати, фофати: методи отримання, термічна стійкість.

Застосування сполук елементів підґрупи Скандію. Токсичність сполук елементів ІІІВ ґрупи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]