Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Navchalna_programa_NKh_2013.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
156.92 Кб
Скачать

Частина 2. Властивості елементів та їх сполук

1. Гідроґен та сполуки гідрогену

Історія відкриття та походження назви. Загальна характеристика Гідроґену. Проблема розміщення Гідроґену в Періодичній системі хімічних елементів. Властивості Гідроґену, характерні як для елементів-неметалів (легкий аналог галоґенів), так і для елементів-металів (легкий аналог лужних елементів). Особливості будови атома Гідроґену. Ізотопи Гідроґену – Протій, Дейтерій і Тритій. Радіоактивність Тритію. Енергія йонізації і спорідненості до електрону атома Гідроґену. Валентність і ступінь оксидації атому.

Розповсюдженість та форми знаходження Гідроґену в природі. Вміст Гідрогену в космосі.

Лабораторні і промислові способи отримання водню. Зберігання водню. Металгідридні батареї. Отримання дейтерію і тритію.

Фізичні властивості водню. Розчинність у воді та неполярних розчинниках. Фізико-хімічні властивості ізотопів Гідрогену. Рідкий водень. Модифікації молекули Н2: орто- і пара-водень. Орто- і пара-дейтерій. Антиводень. Металічний водень.

Хімічні властивості. Молекулярний і атомарний Гідроґен. Йонізовані форми Гідроґену (Н+, Н-, Н2+, Н3+, кластерні частинки Нn+). Особливі властивості йону Н+. Йон гідроксонію НО+. Гідроґен як відновник і як оксидник. Взаємодія водню з металами і неметалами. Радикальний механізм взаємодії водню з хлором. Вибух гримучого газу. Гідрування ненасичених орґанічних сполук. Координаційна хімія Гідроґену.

Гідриди як сполуки Гідроґену з металами і неметалами. Типи гідридів: йонні (солеподібні), ковалентні, металоподібні (гідриди перехідних металів). Природа хімічних зв'язків у них. Гідриди з трицентровим зв'язком. Розчинність водню в металах. Хімічні акумулятори водню (сплав "лантан-нікель-5"). Фізичні і хімічні властивості гідридів. Отримання і застосування гідридів.

Вода як найважливіша сполука Гідроґену. Розповсюдження води в природі та її запаси. Роль води в біосфері і в геосфері. Склад природної води. Будова молекули води. Схема молекулярних орбіталей молекули Н2О. Асоціація молекул води за рахунок водневих зв'язків. Ланцюгова реакція синтезу води. Розкладання води під дією радіації. Аномальні властивості води. Фізичні і хімічні властивості води. Фазова діаґрама води в области низьких температур і високих тисків. Структура водних розчинів електролітів. Позитивна і неґативна гідратація. Розподіл аніонів відносно катіонів в розчинах. Про взаємозв'язок структури і кислотности водних розчинів. Структура водних розчинів неелектролітів. Гідратований електрон і протон. Протон-дефектні структури. Лід. Методи і завдання дослідження структури води і водних розчинів. Типи зв’язаної води: конституційна, ліґандна (аквакомплекси), кристалізаційна, адсорбційна. Газові гідрати (клатрати). Кристалогідрати. Ізотопні різновиди води. Важка вода, її властивості. Фізичні і хімічні властивості звичайної і важкої води. Термічний і фотохімічний розклад води. Проблеми очищення води. Основні етапи водопідготовки. Отримання хемічно чистої води.

Гідроґену пероксид. Будова молекули, термічна стійкість і кислотна дисоціація. Фізичні властивості. Способи отримання і застосування гідроґен пероксиду у техніці, технології, медицині. Оксидаційно-відновні властивості. Пероксиди металів як похідні гідроґен пероксиду (пероксосолі). Йонні та ковалентні пероксиди. Депротонування Н2О2. Гідропероксиди. Надпероксиди. Пероксокислоти (надкислоти) і їх солі – будова, властивості і застосування на прикладі пероксосульфатної кислоти.

Застосування Гідроґену та його сполук. Водень як перспективне пальне. Воднева енергетика. Нікель-металгіридні акумулятори. Значення ізотопів Гідроґену для ядерної техніки. Техніка безпеки при роботі з воднем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]