Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Navchalna_programa_NKh_2013.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
156.92 Кб
Скачать

5. Будова твердого тіла

Агреґатний стан речовини. Характерні особливості різних агреґатних станів речовини: твердого, рідкого, газуватого, плазмового. Конденсований стан речовини. Ближній та далекий порядок в конденсованих речовинах. Кристалічна та аморфна структури твердих тіл. Склоподібний стан. Рідкі кристали.

Кристалічний стан речовини. Будова кристалів. Основні властивості кристалів: анізотропія властивостей, однорідність, здатність до самооґранення, симетрія. Елементи та операції симетрії. Симетрія зовнішніх форм кристалів. Внутрішня будова кристалів. Принцип найщільнішої упаковки. Гексагональна та кубічна найщільніші упаковки. Пустоти у щільних упаковках: октаедричні та тетраедричні. Координаційне число та координаційний багатогранник. Стереохімічні особливості для різних координаційних чисел. Кристалічні ґратки. Елементарна комірка. Кристалоґрафічні класи і системи. Типи кристалічних ґраток: йонні, атомні, молекулярні, металічні. Кристалічні структури. Ізоморфізм і поліморфізм. Тверді розчини вкорінення та тверді розчини заміщення. Аддукти, клатрати, тектогідрати. Типи кристалів. Гомодесмічні та гетеродесмічні системи. Острівні, ланцюгові, шаруваті і каркасні структури. Фізичні властивості кристалів.

Будова реальних кристалів. Дефекти кристалічних ґраток. Теплові коливання атомів. Типи дефектів: точкові, дислокації та поверхневі дефекти. Дефекти та надструктури. Вакансії та атоми втиснення. Дефекти по Шоттке. Дефекти по Френкелю. Енергія утворення дефектів. Атоми заміщення. Електронні дефекти. Лінійні дефекти. Дислокації. Поверхневі дефекти. Нестехіометрія. Ферум (ІІ) оксид як типовий представник нестехіометричних сполук. Тверді розчини та нестехіометричні фази.

Металічні стопи. Типи стопів: суміші, евтектики, тверді розчини, сполуки. Дослідження стопів методами фізико-хімічного аналізу. Термічний аналіз. Типи діаґрам стану. Криві ліквідуса і солідуса. Інтерметалічні сполуки. Сполуки Курнакова, фази Лавеса, фази включення, електронні сполуки Юм-Розері.

6. Систематика і номенклатура неорганічних сполук

Класифікація неорганічних сполук за їх складом, хімічними та функціональними ознаками. Класифікація за числом елементів, що входять у хімічну сполуку (одноелементні, двоелементні, багатоелементні). Ґомосполуки (прості речовини), бінарні і складні ґетеросполуки. Класифікація неорганічних сполук за типом перетворень: перенесення електронів; перенесення протонів; перенесення електронних пар, перенесення атомів або груп атомів. Класифікація неорганічних сполук за типом симетрії атомних орбіталей валентних електронних оболонок (s-, p-, d-, f-елементи). Традиційна класифікація неорганічних сполук: оксиди, кислоти, основи, солі.

Номенклатура неорганічних сполук. Мінералогічна, українська, раціональна, систематична (правила ІЮПАК) номенклатури; тривіальні назви. Прості речовини. Йони: одноелементні аніони; багатоелементні аніони; одноелементні катіони; багатоелементні катіони; спеціальні назви.

Прості речовини. Метали і неметали в Періодичній системі. Границя Цинтля. Зміна металічного і неметалічного характеру елементів, фізичних властивостей і хімічної активності у ґрупах і періодах. Типи структур простих речовин. Форми знаходження металів і неметалів у природі. Принципи добування.

Бінарні сполуки, їх склад і будова. Сполуки Гідроґену. Класи сполук Гідроґену. Гідриди. Сполуки з Оксиґеном: субоксиди, оксиди, пероксиди, супероксиди, озоніди. Особливості будови. Галоґеніди. Халькогеніди. Нітриди, фосфіди. Карбіди, силіциди, ґерманіди. Бориди. Металіди.

Оксиди. Типи оксидів: солетворні і несолетворні; основні, кислотні, амфотерні. Тип хімічного зв’язку в оксидах. Залежність хімічного характеру оксидів від положення елемента у Періодичній системі та від ступеня оксидації елемента. Способи добування оксидів: окисненням елементів киснем; взаємодією елементів з солями Оксиґенвмісних кислот; розкладанням Оксиґенвмісних солей; дегідратацією кислот, гідроксидів і солей; анодним окисненням металів; випаленням сульфідів (арсенідів). Хімічні властивості оксидів: взаємодія з водою; взаємодія кислотних оксидів з лугами; взаємодія основних оксидів з кислотами; взаємодія амфотерних оксидів з кислотами і лугами; оксидаційно-відновні властивості оксидів. Галоґенангідриди – похідні кислотних оксидів.

Складні гетеросполуки. Гідроксиди. Номенклатура гідроксидів. Типи гідроксидів. Кислотно-основний характер дисоціації гідроксидів залежно від положення елементу в Періодичній системі. Оксидаційно-відновні властивості гідроксидів. Основи і кислоти з точки зору теорії електролітичної дисоціації. Йон гідроксонію. Амфотерні гідроксиди. Концепції кислот–основ. Кислотно-основна теорія Арреніуса. Протолітична теорія Бренстеда-Лоурі. Теорія сольвосистем (Франклін, Кеді). Електронна теорія Льюїса. Теорія жорстких та м’яких кислот і основ Пірсона. Сутність реакції нейтралізації у світлі кожної з теорій. Узагальнення концепцій кислот-основ. Енергія та довжина зв’язку в адуктах кислота-основа. Порівняльна аналіза та узагальнення концепцій кислот-основ. Підходи до проблеми вибору розчинника для проведення наукових досліджень з точки зору різних теорій кислот-основ.

Кислоти. Означення. Основність кислот. Кислотний залишок. Класифікація кислот: безоксиґенові, оксиґенвмісні, пероксокислоти, сульфурвмісні, галоґенвмісні; сильні, слабкі; одноосновні, двоосновні, багатоосновні; оксидники, неоксидники; нейтральні, заряджені; спряжені; оксокислоти, ізополікислоти, гетерополікислоти. Номенклатура кислот: спеціальні назви деяких кислот; безоксиґенові кислоти; оксиґенвмісні кислоти; залежність назв оксиґенвмісних кислот від ступеня оксидації "центрального атома" аніону; пероксокислоти; тіокислоти і інші заміщені кислоти. Отримання безоксиґенових кислот (з елементів; реакції обміну; гідроліз). Хімічні властивості безоксиґенових кислот: шкала кислотності безоксиґенових кислот: сильні, середні, слабкі; реакції нейтралізації; реакції з активними металами; реакції з оксидами; реакції з солями; оксидаційно-відновні властивості; самойонізація. Отримання оксиґенвмісних кислот. Хімічні властивості оксиґенвмісних кислот: шкала кислотності: сильні, середні, слабкі кислоти; орто-, мета-, піро-кислоти; реакції з металами, оксидами, гідроксидами, солями; оксидаційно-відновні властивості.

Основи. Означення. Кислотність основи. Номенклатура основ. Сильні основи (луги) і слабкі основи. Добування основ: реакції нейтралізації; реакції основних оксидів з водою; реакції пероксидів металів з водою; реакції солей з гідроксидами лужних металів; електрохімічне отримання основ. Хімічні властивості основ: реакції гідроксидів металів з кислотами, кислотними оксидами, неметалами; комплексні гідроксиди металів. Основи Льюїса – ліґанди в хімії координаційних сполук.

Амфотерні гідроксиди. Означення. Номенклатура. Добування амфотерних гідроксидів: взаємодія солей з лугами; взаємодія солей з кислотами та ін. Хімічні властивості амфотерних гідроксидів: взаємодія з кислотами та кислотними оксидами, взаємодія з основами та основними оксидами, утворення комплексних сполук в розчинах.

Солі. Солі оксиґенвмісних і безоксиґенових кислот. Типи солей: середні, кислі, основні (гідроксо- і оксосолі), подвійні, змішані та комплексні. Особливості будови солей. Існування солей в твердій фазі і в розчинах. Номенклатура солей: солі безоксиґенових кислот; середні солі оксокислот; кислі солі (гідросолі) оксокислот; основні солі (гідроксосолі) оксокислот; солі пероксокислот; солі тіокислот і інших заміщених оксокислот; кристалогідрати солей. Отримання солей: реакції кислот з основами; реакції кислот з основними оксидами; реакції основ з кислотними оксидами; реакції кислотних оксидів з основними; реакції елементів з кислотами; реакції металів з неметалами. Термічне розкладання солей: реакції диспропорціювання; розкладання солей на оксиди металів і неметалів; розкладання солей як метод отримання кисню; розкладання солей як метод отримання безводих оксидів металів; розкладання солей як метод отримання піросполук. Реакції взаємодії кислих, середніх і основних солей між собою, а також з оксидами, кислотами, основами.

Ґенетичний зв’язок між основними класами неорганічних сполук.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]