Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Navchalna_programa_NKh_2013.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
156.92 Кб
Скачать

3.2. D-елементи VII ґрупи

Історія відкриття та походження назв. Загальна характеристика елементів. Будова атомів. Зміна атомних радіусів і енергії йонізації по ґрупі. Валентність і ступені оксидації атомів. Зміна стійкості сполук у вищих ступенях оксидації атомів. Типи хімічних зв'язків у сполуках. Схильність до утворення катіонної і аніонної форм, комплексоутворення. Координаційні числа та геометрія сполук елементів VIІВ ґрупи. Схожість властивостей Технецію і Ренію. Кластерні сполуки.

Розповсюдженість та знаходження у природі. Основні мінерали. Ізотопи. Біологічна роль Манґану, Технецію та Ренію.

Принципи отримання металів. Алюмотермічне відновлення піролюзиту. Отримання ренію з відходів мідного та молібдено-вольфрамового виробництв. Ядерний синтез технецію.

Фізичні властивості металів. Кристалічні структури. Поліморфні модифікації Манґану. Радіоактивність Технецію.

Хімічні властивості простих речовин. Хімічна активність в ряду Манґан – Реній. Відношення до кисню, води, кислот, лугів. Продукти окиснення Ренію киснем.

Оксиди. Оксиди Манґану (II, III, IV, VII). Магнітні властивості MnO. Стійкість, кислотно-основні і оксидаційно-відновні властивості. Відношення до води, кислот, лугів. Принципи отримання. Пероксосполуки Манґану (+4). Їх роль в процесі фотосинтезу. Гетерополісполуки Манґану (+4). Схема взаємних переходів гетерополіванадатоманґанатів (IV). Ренію (VII) оксид. Стійкість. Кислотно-основні властивості. Оксиди Технецію. Ренієвий ангідрид ReO3. Кристалічна структура. Гаусманіт та інші змішані оксиди Манґану.

Гідроксиди. Гідроксиди Манґану. Стійкість. Розчинність. Кислотно-основні і оксидаційно-відновні властивості. Принципи отримання. Гідроксиди Технецію і Ренію.

Солі. Солі Манґану (II). Безводі солі і кристалогідрати. Комплексні сполуки. Відновні властивості. Гідроліз. Солі Манґану (III, IV). Манґаніти. Отримання, властивості. Оксидаційно-відновні реакції за участю Манґану (IV). Манґаніти з колосальним магнетоопором. Сполуки Манґану (V) – гіпоманґанати. Солі Манґану (VI). Манґанати. Стійкість в сухому стані і в розчині. Гідроліз. Оксидаційно-відновні властивості. Солі Манґану (VII). Перманґанати. Методи отримання, фізичні властивості. Оксидаційні властивості перманґанатів в кислому, лужному і нейтральному середовищах. Вплив на оксидаційно-відновний процес концентрації йонів Гідроґену у водних розчинах. Пертехнетати і перренати, склад і властивості. Принципи отримання.

Карбіди, нітриди, сульфіди, фосфіди. Кристалічна структура. Отримання, фізичні та хімічні властивості. Застосування. Карбоніли та металоорганічні сполуки Манґану, Технецію, Ренію. Синтез, окиснення та відновлення карбонілів. Катіонні π-комплекси Технецію і Ренію. Гідридні комплекси Технецію і Ренію.

Галоґеніди елементів VIIВ групи. Галоґеніди Манґану. Фізичні властивості. Отримання безводних галоґенідів. Хімічні властивості. Флуориди Манґану (ІІ, ІІІ, ІV). Кристалічна структура. Флуороманґанати. Оксохлориди Манґану. Галоґенокомплекси Манґану. Кластерні галоґеніди Технецію і Ренію. Біядерні кластерні галоґенідні комплеки Технецію і Ренію. Комплексні галоґеніди. Отримання, фізичні і хімічні властивості. Оксогалоґеніди Технецію і Ренію. Методи отримання, фізичні і хімічні властивості.

Застосування елементів підгрупи Манґану та їх сполук. Технецій в діагностичній ізотопній медицині. Манґанцеві стопи (низько- та високолеговані). Каталізатори на основі Ренію. Сухий елемент Лекланше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]