Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Navchalna_programa_NKh_2013.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
156.92 Кб
Скачать

5.2. D-елементи V ґрупи

Історія відкриття та походження назв. Загальна характеристика елементів підґрупи Ванадію. Будова атомів. Зміна атомних радіусів і енергії йонізації по ґрупі. Валентність і ступені оксидації. Зміна стійкості сполук у вищій ступені оксидації по ґрупі. Типи хімічних зв'язків в сполуках. Схильність до утворення катіонної і аніонної форм, комплексоутворення. Кооринаційні числа та геометрія сполук елементів V ґрупи. Оксосполуки. Нестехіометричні сполуки. Кластерні сполуки. Подібність властивостей Ніобію і Танталу.

Розповсюдженість та знаходження у природі. Мінерали Ванадію, Ніобію і Танталу. Ізотопи. Біологічна роль елементів VB ґрупи.

Способи витягання Ванадію з руд і отримання металевого ванадію. Принципи отримання і методи розділення ніобію і танталу.

Фізичні властивості. Кристалічна структура металів. Вплив домішок на механічні властивості металів.

Хімічні властивості. Хімічна активність при звичайній і високій температурах. Відношення до кисню, води, кислот, лугів. Причини корозійної стійкості. Відношення до «царської води», суміші нітратної і плавикової кислот. Взаємодія з галоґенами.

Оксиди. Гідроксиди. Стан йонів Ванадію (+5) в кислих і лужних водних розчинах. Стан йонів Ніобію (+5) і Танталу (+5) в кислих і лужних розчинах. Оксиди і гідроксиди Ванадію (II, III, IV, V). Оксиди і гідроксиди Ніобію і Танталу (V). Кислотно-основні властивості гідроксидів. Їх відношення до води, кислот, лугів. Ванадати. Ізополі- і гетерополісполуки Ванадію. Склад різних ванадатних і поліванадатних частинок в залежності від рН та загальної концентрації Ванадію. Сполуки оксованадію (IV). Ніобати. Танталати. Ванадієві та ніобієві бронзи (спижи). Ізополініобати, ізополітанталати. Відновлені оксоніобати.

Галоґеніди. Галоґеніди Ванадію (II, III, IV, V), Ніобію і Танталу (V). Методи синтезу. Будова кристалів. Гідроліз галоґенідів. Оксогалоґеніди. Галоґенокомплекси. Галоґендні кластери Ніобію і Танталу.

Пероксидні сполуки Ванадію (V). Переходи між оксо- і пероксоформами сполук Ванадію(+5) у водних розчинах. Пероксосполуки Ніобію і Танталу.

Бінарні сполуки з неметалами – гідриди, карбіди, нітриди. Способи отримання, Хімічні властивості. Надпровідність нітридів. Сульфіди та тіосолі елементів VВ групи. Способи отримання. Фізичні та хімічні властивості.

Комплексні сполуки Ванадію, Ніобію, Танталу. Карбоніли та металоорганічні сполуки. Зміна стійкості сполук з вищими і нижчими ступенями оксидації в ряду Ванадій – Тантал. Зіставлення оксидаційно-відновних і кислотно-основних властивостей сполук Ванадію зі ступенями оксидації (V), (IV), (III), (II).

Застосування Ванадію, Ніобію, Танталу і їх сполук. Стопи Ванадію. Nb3Sn – надпровідна металева сполука. Суть і значення явища надпровідності для розвитку новітньої техніки.

6. Елементи четвертої групи

6.1. P–елементи IV ґрупи

Загальна характеристика елементів. Будова атомів. Зміна атомних радіусів, енергії йонізації, електронегативності по ґрупі. Валентність і ступені оксидації атомів. Зміна стійкості сполук у вищій ступені оксидації атомів по ґрупі. Типи хімічних зв'язків в сполуках. Здатність до утворення катіонної і аніонної форм, комплексоутворення. Зміна металічного і неметалічного характеру елементів по ґрупі. Катенація (утворення гомоядерних ланцюгів), її послаблення в ряду С – Si – Ge.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]