Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Navchalna_programa_NKh_2013.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
156.92 Кб
Скачать

9.2. D-елементи іі ґрупи

Історія відкриття та походження назв. Загальна характеристика елементів. Будова атомів. Можливість віднесення Цинку, Кадмію і Меркурію до s- і d-елементів. Зміна атомних радіусів і енергії йонізації по ґрупі. Валентність і ступені оксидації атомів. Зв'язок метал–метал в сполуках Кадмію (+1). Ґрупа –Hg–Hg. Сполуки Меркурію (I, II). Схильність атомів Меркурію (I) до диспропорціювання. Типи хімічних зв'язків в сполуках. Схильність до комплексоутворення. Утворення лінійних біядерних Hg22+, триядерних Hg32+ та тетраядерних Hg42+ кластерів. Координаційні числа і геометрія сполук елементів ІІВ групи.

Розповсюдженість та знаходження Цинку в природі. Мінерали. Природні сполуки Кадмію. Знаходження Меркурію в природі. Ізотопи. Біологічна роль Цинку, Кадмію, Меркурію.

Методи отримання металів. Суть процесів витягання Цинку з руд, витягання Кадмію з відходів цинкового виробництва. Отримання ртуті. Отримання металів високої чистоти.

Фізичні властивості металів. Особливості аґрегатного стану ртуті. Кристалічні структури твердих речовин. α- і β-модифікації Меркурію.

Хімічні властивості металів. Хімічна активність металів в ряду Цинк – Меркурій. Відношення до кисню, води, кислот, лугів. Амальґами – стопи металів з Меркурієм. Система Na–Hg. Причина низької хімічної активності Меркурію. Особливості конфіґурації (n-1)d10ns2. Роль інертної пари валентних s-електронів. Координаційна геометрія Цинку, Кадмію і Меркурію.

Халькоґеніди. Методи отримання і фізичні властивості. Кристалічна структура ZnS (сфалерит, вюрцит). Сульфіди Меркурію (кіновар). Тіосолі. Отримання і властивості.

Галоґеніди Цинку, Кадмію і Меркурію. Галоґеніди Меркурію (І). Йон Hg2+. Отримання, фізичні властивості. Диспропорціювання. Каломель Hg2Cl2. Особливі властивості монокристалів каломелі. Галоґеніди Hg (ІІ). Сулема. Кристалічна структура. Галоґеніди Цинку і Кадмію. Шарувата структура кристалів CdI2. Гідроліз. Галоґенідні комплекси. Тетрайодомеркурати. Реактив Несслера. Оксогалоґеніди Меркурію.

Оксиди. Оксиди Цинку і Кадмію. Напівпровідникові властивості ZnO. Оксиди Меркурію (I, II). Стійкість оксидів. Відношення до води, кислот, лугів. Принципи отримання. Нестехіометрія оксидів. Амфотерні властивості ZnO. Меркурати, цинкати, кадмати. Кристалічна структура. Способи отримання. Пероксиди металів. Отримання та властивості.

Гідроксиди. Гідроксиди Цинку і Кадмію. Кислотно-основні властивості. Відношення до води, кислот, лугів. Принципи отримання.

Солі. Безводі солі і кристалогідрати. Комплексні сполуки. Солі Цинку в катіонній і аніонній формах. Кислі і основні солі. Солі Меркурію (I, II). Оксидаційно-відновні властивості солей Меркурію. Полікатіони Меркурію. Гідроліз солей Цинку, Кадмію, Меркурію. Порівняльна термічна стійкість солей. Цинкати. Аміно-, ціано-, галоґенокомплекси. Їх стійкість у ряді сполук Цинк – Меркурій. Основа Міллона. Продукти взаємодії солей Меркурію з амоніаком. Аутокомплексоутворення на прикладі сполук Кадмію. Сполуки зі зв’язком Hg–N. Ціаніди Цинку і Кадмію.

Застосування Цинку і його сполук. Стопи Цинку. Цинкові білила. Застосування металевого Кадмію і його сполук. Стопи Кадмію. Застосування Меркурію і її сполук. Каломельний електрод. Сухі батареї. Токсичність Кадмію, Меркурію та їх сполук.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]