Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Navchalna_programa_NKh_2013.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
156.92 Кб
Скачать

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

ВСТУП

Основні періоди розвитку неорганічної хімії. Огляд найважливіших відкриттів в неорганічній хімії за останні 15-20 років. Предмет неорганічної хімії та її завдання. Мiсце неорганiчної хемiї в системi хемiчних наук. Найважливіші розділи неорганічної хімії (теоретична, синтетична, прикладна). Неорганічна хімія та її взаємозв’язок з іншими науковами дисциплінами.

Проблеми і перспективи розвитку сучасної неорганічної хімії. Завдання синтезу нових неорганічних сполук із заданими властивостями (напівпровідники, тугоплавкі і надпровідні стопи, кластери і т.д.). Проблема отримання речовин надвисокої чистоти. Перспективи використання усіх відомих елементів в науці і техніці.

Частина 1. Загальна хімія

  1. Основні поняття та закони хімії

Основні положення і поняття атомно-молекулярної теорії. Атом, молекула, йон, радикал. Хімічний елемент. Проста і складна речовина. Алотропія та алотропні модифікації. Поліморфізм. Індивідуальні речовини і їх суміші. Хімічна класифікація чистоти речовин. Основні класифікаційні поняття: система, тіло, фаза, компонент, хімічний індивід, сполука. Хімічні реакції. Необхідні умови для проходження реакцій. Ознаки хімічної реакції. Класифікація хімічних реакцій за різними ознаками: тепловим ефектом, складом реаґентів, агрегатним станом, механізмом перебігу і т.д.

Міжнародна система одиниць фізичних величин і її застосування в неорганічній хімії. Основні одиниці СІ. Маса, об'єм і густина речовини, тиск, концентрація, енергетичні величини.

Атомна одиниця маси. Відносні атомна та молекулярна маси. Кількість речовини. Моль. Молярна маса і молярний об’єм. Хімічна символіка. Хімічна формула. Види хімічних формул: емпірична, молекулярна, графічна, структурна, електронна. Хімічні сполуки, їх склад у масових та атомних відсотках. Методи визначення молекулярних мас. Методи визначення атомних мас: Авоґадро, Канніцаро та за питомою теплоємністю. Правило Дюлонґа і Пті. Мас-спектрометрія.

Газуватий стан. Ідеальний газ. Закон об’ємних відношень. Закон Авоґадро та висновки з нього. Густина газу. Відносна густина газу. Закони газового стану: Бойля-Маріотта, Гей-Люссака, Шарля. Розрахунок молярної маси газуватих речовин (за молярним об’ємом, за відносною густиною). Рівняння стану газу. Рівняння Менделеєва-Клапейрона. Універсальна газова стала. Тиск газових сумішей. Парціальний тиск. Закон парціальних тисків.

Фундаментальні закони хімії. Закон збереження маси та енергії. Рівняння Ейнштейна. Особливості закону збереження маси та енергії в ядерних процесах. Стехіометрія. Закон сталості складу Пруста. Речовини з молекулярною та немолекулярною структурою. Сполуки постійного і змінного складу. Дальтоніди і бертоліди. Хімічний еквівалент. Фактор еквівалентності. Еквівалентне число. Молярна маса та молярний об’єм еквівалентної речовини. Визначення молярних мас еквівалентів хімічних елементів та їх сполук (оксидів, кислот, основ, солей). Залежність молярної маси еквівалента від умов хімічної реакції. Закон еквівалентів. Закон кратних відношень Дальтона. Сучасне трактування стехіометричних законів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]