Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_krov.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
559.1 Кб
Скачать

Робота 4 Обчислення кольорового показника крові (кп)

Мета роботи: КП характеризує відносний вміст гемоглобіну в еритроциті в порівнянні до норми. За норму еритроцитів приймається кількість, яка дорівнює 5 000 000 в 1 мкл (5,0 х 1012 в 1 л), гемоглобіну 167 г/л (в мкл крові є 0,000167 г або 167 мкг).

Величина КП залежить від об'єму еритроцитів та ступеню насиченості їх гемоглобіном. В нормі КП становить 0,86-1,1. Його збільшення або зменшення свідчить про порушення насичення еритроцитів гемоглобіном. У залежності від величини КП запропоновано клінічну класифікацію анемій. Розрізняють гіпохромні анемії (КП - нижчий 0,8), нормохромні анемії (КП - 0,8-1,1) та гіперхромні (КП - вищий 1,1).

Відносний вміст гемоглобіну в еритроциті обраховується діленням концентрації гемоглобіну на кількість еритроцитів в 1 мкл крові, тобто

167 : 5000000 = 0,000033 мкг або 33 пг (пікограм)

Величина - 33 пкг гемоглобіну в одному еритроциті прийнята за норму.

Якщо кількість гемоглобіну визначена в одиницях, то КП вираховується за формулою:

КП = Кількість Нb / подвоєні перші дві цифри числа еритроцитів

Наприклад, вміст Нb становить 90 одиниць, кількість еритроцитів 4 500 000, тоді

КП = 90 /2 · 45 = 1

Якщо кількість гемоглобіну визначена в грам відсотках, то КП розраховують за формулою:

КП = кількість Нb (г%) х 3 / перші дві цифри числа еритроцитів

Наприклад, якщо кількість Нb становить 14 г%, еритроцитів 2 000 000, то

КП = 14 · 3 / 2·20 ~ 1

Оформити протокол.

У висновках вказати ступінь насичення еритроцитів гемоглобіном.

Робота 5. Встановити швидкість осідання еритроцитів за методом Панченко

Мета роботи: оволодіти методом визначення швидкості осідання еритроцитів (ШОЕ) та оцінити клінічне значення цього показника.

Хід роботи: в капілярах приладу Панченко формені елементи крові (попередньо стабілізовані лимоннокислим натрієм), знаходяться під впливом двох протилежно направлених сил - сили тяжіння та сили електростатичного відштовхування.

Попередньо промивши капілярну трубку розчином лимоннокислого натрію, набирають його до поділки "Р" та видувають на дно фарфорової чаші. Потім двічі заповняють кров'ю з пальця капіляр до поділки "К" та обережно видувають на дно чаші з розчином лимоннокислого натрію та ретельно перемішують. Далі суміш засмоктують до поділки "К" на капілярі та вертикально встановлюють у штатив між двома резиновими прокладками, Через одну годину визначають ШОЕ за стовпчиком плазми над осілими еритроцитами. Число міліметрів плазми буде вказувати на величину ШОЕ.

Слід ураховувати, що ШОЕ не можна визначати за 30 хв і множити на два, оскільки процес осідання еритроцитів протікає в часі нерівномірно. Під час визначення ШОЕ необхідно підтримувати температуру в приміщенні ~ 18-22°С (при більш низькій температурі ШОЕ зменшується, а при більш високій - збільшується).

Записати отримані результати, оформити протокол.

У висновках відповісти, чи відповідає нормі ШОЕ в досліджуваній крові, про які зміни складу плазми крові свідчить її підвищення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]