Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_krov.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
559.1 Кб
Скачать

1.3. Обрахунок кількості еритроцитів з використанням мірної піпетки за методом н.М.Ніколаєва

Мета роботи: оволодіти одним з найбільш поширених в клінічній практиці методом підрахунку кількості еритроцитів.

Хід роботи: в суху пробірку піпеткою точно відмірюють 4 мл рідини NаСl та обережно видувають в неї 0,02 мл крові. Кров забирають піпеткою від гемометру Салі до мітки 0,02 мл (20 мкл). Піпетку ретельно промивають розчином. Скляною паличкою кров перемішують на протязі 30-60 с, а потім однорідну краплю розчину крові при допомозі скляної палички поміщають під притерте до камери покривне скло. Підрахунок кількості еритроцитів відбувається, як вказано в роботі 1.2, враховуючи, що кров розведена в 200 разів.

Оформити протокол.

У висновках вказати, чи є нормальною кількість еритроцитів у досліджуваній крові.

Робота з. Встановити рівень гемоглобіну в крові

Рівень гемоглобіну в 100 г крові називається абсолютним вмістом гемоглобіну. У клініці звичайно визначають відносний вміст гемоглобіну в крові, що становить відсоток гемоглобіну даної крові по відношенню до вищої межі норми - 16,77%.

3.1. Визначення рівня гемоглобіну колориметричним методом за Салі.

Мета роботи: оволодіти одним з найбільш доступних і простих методів кількісного визначення гемоглобіну за методом Салі.

Хід роботи: гемометр Салі являє собою штатив з трьома пробірками. Задня стінка вкрита матовим склом. Дві бокові пробірки заповнені стандартним розчином солянокислого гематину і запаяні. Центральна пробірка проградуйована і використовується для визначення гемоглобіну у крові.

У градуйовану пробірку гемометра наливають 0,1 Н розчин соляної кислоти до нижньої кругової мітки (0,2 мл). Потім мікропіпетку до мітки 0,02 мл наповнюють кров'ю з пальця. Кінчик мікропіпетки витирають ватним тампоном й опускають на дно градуйованої пробірки з розчином соляної кислоти. Далі обережно видувають кров з піпетки і декілька разів промивають цим розчином піпетку. Перемішують скляною паличкою розчин і залишають його стояти на протязі 5-7 хвилин. Такий час необхідний для повного перетворення гемоглобіну під дією соляної кислоти в солянокислий гематин (хлоргемін). Далі до розчину додають по краплям дистильовану воду до того часу, доки колір отриманого розчину не стане цілком однаковий з кольором стандарту (привносячи воду, розчин необхідно перемішувати скляною паличкою).

Цифра на рівні нижнього меніска одержаного розчину вказує на вміст гемоглобіну в досліджуваній крові в грамах-процентах, тобто абсолютний вміст гемоглобіну в крові. Окрім того, можна вирахувати відносний вміст гемоглобіну в досліджуваній крові.

Наприклад, нехай у крові -14 г/% гемоглобіну. Складемо пропорцію:

16,7 г% - 100%

14,0 г% - Х

X =100 14% / 16,7 г%,

що складає відносний вміст гемоглобіну в г/л.

Обчислити відносний вміст гемоглобіну в крові за власними даними. Записати отримані дані в відносних та абсолютних одиницях, порівняти з нормою.

У висновках вказати, чи відповідає нормі кількість гемоглобіну в досліджуваній крові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]