Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_krov.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
559.1 Кб
Скачать

Зміст заняття

Еритроцити, їх будова, кількість, функції, значення для життєдіяльності організму. Вплив різних фізіологічних умов на кількість еритроцитів у крові.

Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ), фактори, які впливають на неї.

Гемоглобін, його будова, властивості, кількість, види (фізіологічні НbА, НbF, патологічні) та сполуки. гемоглобіну, функції, властивості, структура. Види гемоглобіну. Особливості дихальної функції гемоглобіну (киснева ємність, алостеричний ефект, крива дисоціації оксигемоглобіну).

Критерії насичення еритроцитів гемоглобіном: середня концентрація, кольоровий показник (його величина, значення для клінічної практики).

Поняття про еритрон як фізіологічну систему, регуляція кількості еритроцитів у крові. Вікові особливості еритропоезу. Динаміка кількості еритроцитів, ШОЕ, гемоглобін у дітей в різні вікові періоди. Властивості гемоглобіну новонароджених.

Антигенні властивості еритроцитів, імунологічні реакції, які протікають при взаємодії антигену з антитілом (гемаглютиногени - гемаглютиніни). Поняття про ізогемаглютинацію. Групи крові системи АB0 та їхня характеристика. Система крові СDЕ (резус-приналежність), її характеристика, особливості, значення для клінічної медицини. Поняття про резус-конфлікт під час вагітності та під час переливання крові. Поняття про інші антигенні системи еритроцитів (Келл-Челано, Даффі, Левіс, Лютеран та інші).

Основні правила переливання крові. Умови сумісності крові донора і реципієнта. Послідовність і значення проб, які необхідно враховувати при переливанні крові. Поняття про препарати крові.

Хід виконання практичного заняття

Прилади та матеріали: мікроскоп, камера Н.К.Горяєва, змішувач для еритроцитів, 3% розчин N301, бюкси для розбавлення, гемометр Салі, 0,1 Н розчин НСІ, дистильована вода, прилад Панченко, градуйовані капілярні трубки, 5% розчин лимонокислого натрію, фарфорові чашечки, стандартні сироватки: 0(І); А(П); В(Ш); АВ(ІV) двох серій, стандартні сироватки для визначення резус-фактора, пластинки для визначення груп крові, фізіологічний розчин, предметні скла і скляні палички, стерильні скарифікатори, ефір, вата, набір тестових завдань та таблиць.

Робота 1. Підрахунок кількості еритроцитів

Мета роботи: опанувати метод підрахунку кількості еритроцитів у крові людини, використовуючи камеру Горяєва.

1.1. Ознайомлення з камерою Горяєва

Форменні елементи крові підраховують у спеціальній сітці камери Горяєва. Камера складається з товстого прямокутного скла з градуйованими двома сітками, котрі розмежовані між собою глибокою поперечною канавкою. Збоку від сіток знаходяться прямокутні пластинки, до яких притирається шліфоване шкло. При ознайомленні з камерою Горяєва її необхідно помістити під мікроскоп і розглянути спочатку під малим, а потім під великим збільшенням. Під мікроскопом видно, що сітка складається з 225 великих квадратів. Сторона маленького квадрата 1/20 мм, а площа 1/400 мм2. Середня площадка з двома сітками знаходиться у заглибленні, що робить її більш низькою на 0,1 мм. Звідси випливає, що об'єм маленького квадратика дорівнює:

1/400 · 1/10=1/4000 мм3/мкл

Це важливо враховувати для підрахунку числа еритроцитів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]