Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_krov.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
559.1 Кб
Скачать

Робота 5. Вивчити вплив антнкоагулянтних речовин на зсідання крові

Мета роботи: проаналізувати дію антикоагулянтів.

Матеріальне забезпечення: 3 предметних скла, гепарин, 3,8% розчин лимонокислого натрію, 5% розчин хлористого кальцію, 0,85% розчин хлористого натрію, скляні палички, стерильні скарифікатори, ефір, вата.

Хід роботи: на перше предметне скло поміщають краплю гепарину, друге - краплю розчину лимонокислого натрію, третє - краплю фізіологічного розчину. До кожної краплі додати краплю крові тварини і відразу почати відрахунок часу. Встановити час зсідання крові, піднімаючи краплю крові через кожні 30 сек. У розчини, де кров не зсідається, додати по краплі розчину хлористого кальцію, потім при допомозі скляної палички спостерігати за змінами консистенції крові.

Оформити протокол.

У висновках порівняти отримані результати, пояснити механізм дії досліджуваних речовин на процес зсідання крові.

Робота 6. Визначити час тривалості кровотечі (за методом Дюка)

Мета роботи: встановити активність судинних та тромбоцитарних реакцій у початковий період гемостазу.

Визначення часу тривалості кровотечі проводять за умов спонтанної зупинки кровотечі відразу після пошкодження малих судин. Зупинка кровотечі з малих судин відбувається головним чином завдяки здатності тромбоцитів до аглютинації в місці пошкодження судини. Кровотеча з них припиняється ще до утворення тромбу.

Хід роботи: стерильним скарифікатором робиться прокол пальця та відразу починають підрахунок часу. Виступаючу краплю крові кожні 30 с промокають фільтрувальним папером, не торкаючись рани. Момент, коли на папері не з'явиться кров'яна пляма, позначають як кінець кровотечі.

У нормі при визначенні часу кровотечі цим способом кровотеча зупиняється через 2-3 хв.

Оформити протокол.

У висновках зазначити, чи є нормальною швидкість зсідання досліджуваної крові.

Робота 7. Аналіз та розрахунок показників тромбоеластограми (тег)

Тромбоеластограма – графічний запис фаз зсідання крові на підставі досліджень еластичності кров'яного згустку. Кров беруть із вени, занотовують час і поміщають у кювету, що обертається навколо своєї осі. У цю кювету занурюють стальний стержень, що починає обертатися разом із кюветою. Як тільки кров почне зсідатися, повороти лічильника збільшуються пропорційно швидкості зсідання крові. Результати залежать від еластичності тромбу, що утворився. Рух лічильника реєструють за допомогою електроперетворювачів на стрічці паперу. Основні показники тромбоеластограми позначають як R, К, МА.

R - характеризує прихований період зсідання крові, тобто 1 фазу зсідання (час від моменту взяття крові до початку осциляцій).

К - означає час утворення згустку (відрізок кривої ТЕГ від початку осциляцій до величини 1 см). Він залежить від концентрації фібриногену та тромбіну.

МА - максимальна амплітуда (найбільша висота відхилення кривої ТЕГ від нульової лінії), характеризує найбільшу щільність згустку, залежить від кількості та якості фібриногену й тромбоцитів. Зміни МА оцінюють у динаміці.

R - константа коагуляції; що відповідає загальній тривалості процесу зсідання крові. Скорочення її свідчить про гіперкоагуляцію, а подовження - про порушення вмісту різних плазмових чинників зсідання, за винятком VІІ - фактора та ХІІІ фактора тромбоцитів.

Мета роботи: за тромбоеластограмою розрахувати та оцінити швидкість зсідання крові.

Матеріальне забезпечення: тромбоеластограма, вимірювальна лінійка.

Хід роботи: визначити на заданій ТЕГ величини К. і К. Розрахувати константу коагуляції.

Оформити протокол, намалювати тромбоеластограму, вказати основні її параметри.

У висновках констатувати, чи є нормальною швидкість зсідання крові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]