Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема20.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

2. Міжнародний кредитний ринок.

Міжнародний кредитний ринок– це сфера обігу середньо- і довгострокових зобов‘язань, що гарантують кредиторові право стягувати борг із боржника.

Міжнародний кредитний ринок складається з двох сегментів: міжнародного ринку банківських кредитних зобов‘язань та міжнародного ринку боргових цінних паперів (див. рис. 2).

Предметом розгляду в даному питанні є міжнародний ринок банківських кредитних зобов‘язань.

На міжнародному ринку банківських кредитних зобов‘язань, як частині міжнародного ринку капіталу, формується попит і пропозиція на середньо- і довгостроковий позиковий капітал. Позики на цьому ринку видаються на основі укладання кредитних угод. Отже, ринок банківських зобов‘язань має договірний характер.

Міжнародний ринок середньо- і довгострокових банківських запозичень сформувався в останні десятиріччя ХХ ст., коли відбулися зрушення в сторону оформлення середньо- і довготривалих банківських запозичень. Нині цей ринок забезпечує нагромадження тимчасово вільних грошових ресурсів, трансформує їх у позиковий капітал, рух, розподіл та перерозподіл цього капіталу між країнами. Цим самим ринок банківських зобов‘язань підтримує прямі інвестиції ТНК, сприяє розвитку продуктивних сил, зміцнює фінансове становище як в цілому в світі, так і в окремих країнах, дає змогу скоротити витрати виробництва і обігу, збільшити нагромадження в світовому господарстві.

Формою руху позикового капіталу в сфері міжнародних економічних відносин є міжнародний кредит, який служить важливим знаряддям одержання прибутку у вигляді відсотків від країн-боржників, сприяє розвитку міждержавних господарських зв‘язків та поглибленню процесів міжнародної економічної інтеграції.

Міжнародний кредит надається на загальновідомих принципах (обов‘язкового повернення коштів, терміновості, платності, забезпеченості) у валютах країни – кредитори та країни-боржники, а також в інших валютах.

В залежності від ознаки, за якоюкласифікуєтьсяміжнародний кредит,розрізняють різнійогоформи (рис.4).

Залежно від суб‘єкта, який надає кредит, розрізняють кредити:приватні, урядові, міжнародних і регіональних організацій та змішані.

Приватні кредити надаються приватними фірмами та банками. Урядові (міжурядові, державні позики) надають урядові кредитні установи. Кредити міжнародних і регіональних організацій – МВФ, структури Світового банку, ЄБРР, регіональні банки розвитку країн „третього світу” та інші фінансово-кредитні інститути. Змішані кредити – це кредити, в наданні яких беруть участь приватні структури і державні органи.

За призначенням міжнародні кредити поділяються на цільові (зв‘язані) і вільні (фінансові).В першому випадку кредит надається під фінансування певного проекту. До заключення кредитного договору займач надає кредитору всю проектну та іншу документацію. На відміну від цільових вільні (фінансові) кредити не мають цільового призначення і дозволяють займачу вільно розпоряджатися позикою. Вони можуть бути використані на розсуд займача на любі цілі, включаючи погашення заборгованості, інвестування в цінні папери, прямі капіталовкладенні або інші витрати. Найбільш розповсюдженим видом фінансових позик єсиндиковані єврокредити, джерелом яких є ресурси євровалютного ринку. Такі кредити, як правило організуються в рамках

ОЗНАКИ КЛАСИФІКАЦІЇ

приватні

урядові

Суб‘єкт, що надає позику (кредитор)

міжнародних організацій

регіональних організацій

змішані

синдиковані єврокредити

цільові

за призначенням

вільні

за твердою процентною ставкою

за видами процентних ставок

за плаваючою процентною ставкою (ролл-оверний кредит)

середньострокові

за строками

довгострокові

пропорційні

за способами погашення

прогресивні

одночасні

у валюті країни-позичальника

у валюті країни-кредитора

за валютою позики

у валюті третьої країни

у міжнародній грошовій одиниці (СПЗ, ЕКЮ тощо)

забезпечені

за характером забезпечення

бланкові

Рис. 4. Класифікація кредитів на міжнародному ринку капіталу за різними ознаками.

консорціуму, який об‘єднує декілька євробанків під керівництвом одного або декількох банків-менеджерів, таким чином, щоб розподілити між собою ризик по них і тягар по наданню кредиту.

Єврокредити можуть надаватися під два види процентних ставок. По-перше, якщо строк кредиту не перевищує півроку, то кредит може бути отриманий за твердою процентною ставкою. По-друге, якщо кредит довгостроковий (5-10 років) і темпи зростання цін значні, то кредит надається на умовах „ролл-овер” (плаваючої процентної ставки).

Ролл-оверний кредит– передбачає періодичний (через кожні 3-6 місяців) перегляд процентної ставки. Весь договірний строк розбивається на короткі періоди (3-6 місяців), а тверда процентна ставка встановлюється тільки для першого етапу. Для кожного наступного вона корегується з урахуванням зміни цін, процентних ставок і валютних курсів. Ролл-оверний кредит дозволяє уникнути ринкового ризику як кредитору, так і займачу.Процентна ставкапо цих кредитахскладається з двох частин: базової ставки і надбавки до базової ставки за банківські послуги – спред (sprad), тобто маржі. За базову ставку береться процентна ставка по трьох – і шестимісячних банківських депозитах на відповідному ринку – [в Лондоні –LIBOR(LondoninterbankOfferedRate) або в Парижі –PIBOR(ParisinterbankOfferedRate)]. Величина ставки залежить від ряду факторів: кредитоспроможності клієнта (займача), строку позики, кон’юнктури ринку (співвідношення між величиною попиту і пропозиції кредиту). Вона коливається в межах від 0,25 до 2,0%. В вартість кредиту включаються також комісійні за надання позики і комісійні за ступінь ризику.

На міжнародному ринку банківських кредитних зобов‘язань завжди існує різниця між національними і міжнародними процентними ставками. Це пояснюється різним рівнем податків по внутрішніх та міжнародних операціях, неоднаковими операційними витратами, валютними обмеженнями, які перешкоджають вільний перелив капіталу із країни в країну, а також іншими мотивами. Але, не дивлячись на відносну самостійність процентних ставок євроринку, зберігається їх залежність від ставок національних ринків позикових капіталів, бо саме вони складають основу формування процентних ставок на міжнародному ринку. В той же час міжнародні процентні ставки чинять зворотній вплив на рівень національних ставок. Міжнародний ринок банківських кредитних зобов‘язань сприяє нівелюванню національних ставок, які традиційно коливаються навколо інтернаціональної процентної ставки.

За строкамиміжнародні кредити діляться накороткострокові– до 1 року,середньострокові– до 5 років ідовгострокові– більше 5 років. У ряді випадків середньостроковими вважаються кредити до 7 років, а довгострокові – понад 7 років. Міжнародний короткостроковий кредит застосовується при кредитування зовнішньої торгівлі переважно сировинними товарами або при міжнародному обміні послугами. Середньостроковий – при експорті машин та обладнання, а довгостроковий – застосовується для фінансування великомасштабних проектів на компенсаційній основі або при спорудженні інших об‘єктів промисловості чи інфраструктури.

Короткострокові євродепозитні кредити можуть здійснюватися по телефону, а потім телексом або факсом з отриманням в той же день телефонного підтвердження цим же каналом. Вони являються єдиним документом, який підтверджує угоду. Часто при цьому не вимагається застава. При довгострокових кореспондентських зв‘язках нею виступає імідж банку –контрагента.

Коротко-, середньо- і довгострокові єврокредити надаються після вивчення дієздатності і платоспроможності клієнта на основі письмово оформленого договору про умови кредиту.

За способом погашенняміжнародні кредити поділяютьсяпропорційні(погашення кредиту здійснюється рівними частинами протягом всього терміну),прогресивні(суми погашення наростають),одночасні(погашення здійснюються в один визначений строк).

За валютою позикирозрізняють увалюті країни-позичальника, увалютікраїни-кредитора, увалюті третьої країни, уміжнародній грошовій одиниці(СПЗ, ЕКЮ тощо).

Міжнародні кредити розрізняються також за характеромїхзабезпечення. За цією ознакою кредити поділяються назабезпечені(видається кредит під нерухоме майно, цінні папери, товари і товарні документи) ібланкові(видається банком займачу, який зарекомендував себе з позитивної сторони).

Новим явищем на міжнародному ринку банківських кредитних зобов‘язань стало продовження термінів надання кредиту та створення спеціальної системи довгострокового кредитування експорту машин і обладнання, включаючи кредит за лізингом. Серед інших форм лізингу найбільш поширеним є фінансовий лізинг як різновид довгострокового кредитування. Він здійснюється, як правило, при придбанні дорогих машин і обладнання. Основна частина вартості машин і обладнання, які здаються в оренду, береться у третьої сторони (у банка) в кредит.

Частка лізингу в нових інвестиціях в машини і обладнання в США і Великій Британії сягає однієї третини, а в ряді інших країн Заходу становить одну п‘яту. У загальному обсязі інвестицій частка лізингу оцінюється у Німеччині – 16%, Великій Британії – 36%, Ірландії – 46%.5

Розвиток міжнародного кредитного ринку характеризується високими темпами зростання обсягів міжнародного кредиту, постійною зміною структури і вдосконаленням його механізму. Обумовлюється це тим, що інтернаціоналізація виробництва і капіталу, розширення сфери діяльності транснаціональних корпорацій потребують не тільки вільного обміну однієї валюти на іншу, а й сильних і водночас відносно незалежних від національних систем джерел безперебійного фінансування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]