Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема17.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
150.53 Кб
Скачать

Словник нових термінів і понять

Абсолютна перевага(у міжнародній торгівлі) здатність країни А виробляти товар ефективніше (тобто більший обсяг випуску на одиницю фактора виробництва), ніж країна Б. Така абсолютна перевага не обов'язково означає, що країна А може успішно експортувати цей товар у країну Б. Країна Б може все ще мати порівняльну перевагу.

Баланс по поточних операціях— частина платіжного балансу країни, що має справу з обміном (або видимими) експортом та імпортом. Коли ці видимі статті платіжного балансу включаються, то загальний підсумок для експорту і імпорту називається балансом по поточних операціях.

Валовий внутрішній продукт(ВВП) — сукупна величина продукту, виробленого всередині країни протягом певного року. Щодо ВНП, то він показує обсяг виробництва, вироблений за допомогою факторів виробництва, якими володіє країна.

Валовий національний продукт(номінальний ВНП) — величина в поточних ринкових цінах всіх кінцевих товарів і послуг, що вироблені протягом певного періоду в країні, як правило, за рік.

Валютний курс— ціна грошової одиниці даної країни в грошових одиницях інших країн. Наприклад, 1 долар США = ПО японських існ. Валютний курс долара становить ПО існ. Протягом багатьох століть в основі валютного курсу лежав монетарний паритет, тобто співвідношення золотого вмісту грошових одиниць. Наприклад, якщо золотий вміст фунта стерлінгів становив заокруглено 7,32 г золота, а долара — 1,50 г, то монетний паритет фунта в доларах (7,32 : 1,50) = = 4,86. Відповідно валютний курс фунта в доларах становив 4,86, відхиляючись в межах золотих міток. Це був фіксований валютний курс. Нині переважають "плаваючі валютні курси".

Вільна торгівля або фритредерство— вид зовнішньоторговельної політики, за якого держава не втручається в торговельні відносини з іншими країнами через мита, квоти або інші засоби.

Ділові цикли— коливання у сукупному національному обсязі виробництва, доході і зайнятості. Звичайно цикл триває від 2 до 10 років і характеризується одночасним розширенням або звуженням у багатьох секторах економіки. В сучасній макроекономіці кажуть, що ділові цикли мають місце, коли фактичний ВНП зростає (піднесення) або падає (рецесія, спад) відносно потенційного ВНП.

Економічне зростання— збільшення в обсязі виробництва країни. Економічне зростання звичайно вимірюється щорічним темпом збільшення реального ВНП країни (або реального потенційного ВНП).

Міжнародна корпорація— корпорація, що виробляє і продає свої товари в багатьох країнах світу. Така корпорація мас прямі інвестиції в інших країнах.

Платіжний баланс— баланс, що розкриває всі операції країни з рештою країн протягом певного періоду. Він містить купівлю і продаж товарів і послуг, рух капіталів тощо.

Слабо розвинені країни— країни з доходом на душу населення набагато нижчим, ніж у розвинених країнах. Розвинені країни — це більшість держав Західної Європи та Північної Америки. Слабо розвинені країни (країни, то розвиваються) — цс країни Африки, Азії та Латинської Америки.

Умови торгівлі— поняття, яке звичайно застосовується для характеристики міжнародної торгівлі, відбиваючи ті реальні умови, за яких певна країна продає свої товари і купує імпортовані. Умови торгівлі визначаються як співвідношення індексів експортних та імпортних цін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]