Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Лекція План

  1. Роль інформації. Невизначеність та асиметричність інформації.

  1. Інформація як фактор ринку.

  2. Невизначеність та ринок “халтури”.

  1. Ризик та індивідуальне ставлення до нього.

  1. Ставлення до ризику.

  2. Спекуляція.

  1. Запобігання ризику.

  1. Об’єднання ризику.

  2. Розподіл ризику.

  1. Ризик і капітал.

  1. Віддача від активів.

  2. Співвідношення ризику та віддачі.

  1. Ринкові сигнали.

  1. Репутація та стандартизація.

  2. Концепція сигналів ринку.

  3. Гарантії та поруки.

1. Роль інформації. Невизначеність та асиметричність інформації

  1. Інформація як фактор ринку

Наявність інформації є однією з найважливіших умов повноцінного функціонування ринку. При цьому інформація є рідкісним економічним благом. Це не завжди і не всіма учасниками ринку до кінця усвідомлю­ється, але визнане економістами досить давно. Недостатність інформації породжує ряд складних проблем, а її відсутність може спричинити повний розвал ринку.

В попередніх темах припускалось, що виробники та споживачі володіють повною інформацією щодо економічних змінних, які визначають їхній вибір. Неокласична модель ринку досконалої конкуренції є ідеалізованою схемою, де невизначеність відсутня і інформація про ринок розпо­ділена симетрично між всіма агентами ринкових угод. В цій моделі ціни, що визначаються попитом і пропозицією, точно сповіщають про альтерна­тивні витрати. Це зумовлює абсолютну ефективність в розподілі ресурсів та виробництві продуктів.

Лауреат Нобелівської премії в області економіки Фрідріх фон Хайек підкреслював, що ключ до розуміння ринкових процесів - це роль рин­ків у передачі інформації (що спочатку доступна лише небагатьом) через зміну ціни - до інших суб’єктів. Якщо інформації недостатньо, то ефективність знижується і ринок терпить поразку.

Обмін інформацією зумовлює виникнення відповідних затрат на її передачу. Вони збільшуються, якщо інформація розподілена несиметрично, однобоко між учасниками ринку. Така ситуація досить поширена. Як прави­ло продавці знають значно більше про якість товарів, які ними реалізуються. Виробник має значно менше інформації про здібності та рівень знань потенційних робітників, ніж вони самі. Покупець страхового поліса краще від страхової компанії проінформований про стан свого здоров'я і т.і.

Таким чином, асиметричність інформації – це ситуація, коли частина учасників ділової операції має важливу інформацію, якою не володіють інші зацікавлені особи.

Потенційні продавці товарів та послуг можуть свідомо прихо­вувати справжні дані з метою отримання переваги чи вигоди. В такому випадку передача інформації в умовах ринкових зв’язків ускладнюється. Більш ефективним може виявитись перехід до ієрархічної організації та розповсюдження інформації в межах фірми, оскільки посилюється внутрішній контроль, а економічні стимули слабкіші

1.2. Невизначеність та ринок “халтури”

Вплив асиметричності інформації на функціонування ринку вперше проаналізував в 1970 р. Джордж Акерлоф. Він проілюстрував проблему на прикладі спільного ринку автомобілів, що були в експлуатації, та дефектних автомобілів в аварійному стані.

В моделі Акерлофа показано, що недостатність інформації щодо якості конкретних автомобілів викликає сумніви у покупців і заставляє їх покладатись на випадок. Якби на ринку хороших та неякісних машин в продажу було порівну, то ймовірність отримати машину нормальної якості складала б 50%. При цьому максимальна ціна, яку були б згодні запла­тити покупці, визначалась би як середня ціна двох типів машин. Для власників хороших машин вона є недостатньою, тому такі машини будутьпоступово витіснятись з ринку. Їх з часом повністю замінять погані машини, оскільки лише для їхніх власників середня ціна буде привабливою.

Це яскравий приклад поразки (“фіаско”) ринку, коли асиметричність інформації руйнує ринковий механізм. З подібною проблемою стикаються як товарні, так і ресурсні ринки, яким притаманна невизначеність.

Невизначеність означає недостатність інформації про ймовірність майбутніх подій, наслідків економічних дій. Іноді розрізняють поняття невизначеності та ризику. При цьому під ризиком розуміють ситуацію, коли люди не знають, що станеться точно, але уявляють ймовірність кожного з результатів.

Досить часто важливі споживчі та інвестиційні рішення потрібно здійснювати в умовах непевності. При цьому виникають питання:

1)Як невизначеність впливає на поведінку різних людей?

2) Якими способами люди намагаються уникнути невизначеності та ризику?

Рис. 1.Прояви асиметричності інформації на ринку

2. Ризик та індивідуальне ставлення до нього.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]