Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Задачі:

1. Вам випала можливість вкласти 5 тис. грн. в постановку вистави у театрі ім. Леся Курбаса. Якщо п'єса буде мати успіх, то Ваша доля прибутку складе 50 тис. грн. Якщо п’єса провалиться, то Ви не отримаєте прибутку зовсім і втратите вкладені гроші. Яким є математичне очікування результату цього підприємства? При яким умовах Ви погодились би зробити внесок?

2. Гарантована ставка по короткострокових державних облігаціях складає 7%.Очікуваний середній прибуток від усіх звичайних акцій становить 14%. Менеджери фірми розрахували, що бета-акцій їхньої фірми дорівнює 2. Яку ставку дисконту слід використати для очікуваних потоків грошей власникам акцій цієї фірми?

3. Припустимо, що 40% населення мають високу майстерність, не маючи освіти, і кожен з цих людей має граничну продуктивність із сьогод­нішньою дисконтованою цінністю 200 тис. грн. Ці висококваліфіковані особи можуть отримати вищу освіту вартістю 40 тис. грн. у показниках сьогоднішньої цінності. Інші 60% населення менш кваліфіковані, а сьогоднішня дисконтована цінність їхнього граничного продукту ста­новить 120 тис. грн. незалежно від рівня освіти. Ці менш кваліфіковані працівники можуть отримати вищу освіту, затрачаючи 90 тис. грн. у термінах сьогоднішньої цінності. Потенційні наймачі не знають рівнів кваліфікації цих осіб, але самі працівники проінформовані щодо своїх рівнів освіти.

а) Якою є СДЦ зарплат, пропонованих випускникам коледжів і тим, хто не має вищої освіти, за умов рівноваги?

б) Припустимо, що плата за навчання суттєво зросла і складає 100 тис. грн.. для кваліфікованих та 140 тис.грн.. для менш кваліфікованих працівників. Якою є СДЦ зарплат, пропонованим працівникам з вищою освітою і без неї? Поясність.

4. В певний період до збору врожаю ф’ючерсна ціна на пшеницю нижча від поточної ціни. Наприклад, ф’ючерсна ціна на поставку через три місяці складає 200 грн. за т , а поточна ціна дорівнює 225 грн.

1) Чи може виникнути така ситуація ? 2) Припустимо, що можна забезпе­чити зберігання товару зовсім безкоштовно. Чи може ф’ючерсна ціна набагато перевищувати поточну наявну ціну?

5. Використовуючи модель " замовник-агент", поясніть причини, з яких державні установи , наприклад, пошта, можуть переслідувати цілі, відмінні від максимізації прибутку.

Тести

І. Даючи автомобіль напрокат, фірма продає Вам документ, що звільняє Вас від будь-яких грошових зобов'язань щодо завданої автомобілю шкоди в разі аварії. Порівняно з іншими страховими документами цей здається досить дорогим. Можливе пояснення цього:

а/ проблема психологічного навантаження є суттєвішою;

б/ проблема відбору найгірших більш значна;

в/ ремонт автомобілів, що даються напрокат, коштує дорожче;

г/ "а" та"б ";

д/ "б" та "в".

2. Виробник менш зацікавлений пропонувати гарантію на свій товар, якщо:

а) недбала експлуатація виробу є часто причиною скарг, і цей факт важко встановити;

б) його якість вища, ніж якість товару конкурента;

в) його якість нижча, ніж якість товару конкурента;

г) "а" та "б";

д) " а" та "в".

5. У якої з наведених осіб Ви хотіли б купити автомобіль , що був у експлуатації (за інших однакових умов):

а) у того , хто продає, щоб купити новий;

б) автомеханіка - авіатора;

в) випускника аспірантури з науковим ступенем, який повертається додому;

г) студента, який планує купити іншу машину, що була в експлуатації

д) "а" або "г".

4. Який з наведених фактів є джерелом систематичного ризику для інвестора, що купує акцію компанії, яка будує будинки на березі моря:

а) дощі під час сезону продажу;

б) ураган, що знищує результати будівництва;

в) несподіване підвищення цін на будівельні матеріали;

г) "а" та "г";

д) жоден з наведених фактів.

  1. Пральний порошок купує кожна сім’я. Той факт, що якісні порошки рекламуються інтенсивніше, є прикладом:

а) відбору найгірших;

б) психологічного навантаження;

в) сигналів ринку;

г) проблеми “замовник-агент”;

д) нічого з наведеного.

252

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]