Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
142.34 Кб
Скачать

5. Ринкові сигнали

  1. Репутація та стандартизація

Подолання негативних наслідків асиметричності інформації здійснюється різними способами. Частково проблема вирішується шляхом створення та підтримки репутації. Належна репутація виробників та продавців товарів та послуг гарантує якість їхньої продукції і забезпечує стійкий попит на неї та відповідну ціну. На кредитному ринку є репутація надійності щодо постачальників. Це зменшує ризик неповернення кредиту, тому стримує зростання процентних ставок і робить кредит більш доступним. Але підтримка репутації є ефективною при наявності постійних клієнтів. В інших випадках зростає вплив стандартизації продуктів та послуг. Прикладом може бути точна інформація споживачів щодо якості та асортименту продукції фірми “Макдональдс”.

Не менш важливим механізмом виступають ринкові сигнали, що відображають інформацію про якість товарів.

  1. Концепція сигналів ринку

Концепцію сигналів ринку вперше розробив в 1970-х роках Майкл Спенс. Її ілюструє механізм дії сигналів на ринку праці. Головним з них виступає освіта. Її рівень вимірюється репутацією учбового закладу, отриманим ступенем, кількістю років навчання і т.і. Хороша освіта є сигналом для працедавця про можливості потенційних працівників (їхні здібності, енергію, працелюбність, цілеспрямованість), тобто їхню потенційну ефективність. Ця інформація є обгрунтуванням для надання роботи відповідного рівня складності та визначення рівня її оплати.

  1. Гарантії та поруки

Сигналом щодо якості товарів, послуг, ресурсів служать також гарантії та послуги. Гарантійне обслуговування низькоякісного товару може обійтися виробникові досить дорого через необхідність частого ремонту. Тому наявність довгострокової гарантії виробника як правило є свідченням достатньо високої якості товару, його надійності. Саме за такий товар споживач готовий платити високу ціну.

Висновки

  1. Без повноцінної інформації ринок не може ефективно функціонувати. Недостатність інформації у одного з учасників обміну зумовлює її асиметричність і спричиняє поступове витіснення якісного товару, заміну його неякісним.

  2. Запобігання асиметричності інформації здійснюється за рахунок страхування, створення та підтримки репутації, стандартизації товарів та послуг, застосування ринкових сигналів про якість товарів та послуг, зокрема, таких як поруки та гарантії.

  3. Страхові компанії допомагають уникнути ризику через його об’єднання або розподіл. Проблема страхових ринків пов’язана з моральним ризиком, що спричиняється некоректною поведінкою клієнтів.

  4. Ступінь ризику інвесторів на ринку капіталу впливає на поточну ціну ризикових активів через надбавку за ризик.

  5. Зниження ризику на ринку капіталів досягається завдяки стратегії диверсифікації, яка передбачає розподіл інвестицій між декількома ризиковими активами.

Основна література

  1. Долан Э., Линдсей Д.Рынок: микроэкономическая модель.Пер. с англ./Под ред. Б.С. Лисовика и В.В.Лукашевича. - СПб, 1992.-Гл.13.-С.313-332.

  2. Піндайк Р.С. Рубінфельд Д.Я.Мікроекономіка./Пер. з англ.А.Олійника, Р.Скільського.-К.:-Основи.- 1996.Розділ 17.-С.544-569.

  3. Фишер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р.Экономика./Пер. с англ.. -М.: Дело ЛТД, 1993.Гл.19.-С.342-357.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]