Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕЗИ ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
151.55 Кб
Скачать

1. Поняття, сутність і завдання огляду місця події

Огляд місця події - невідкладна слідча дія, спрямована на встановлення, фіксацію і дослідження обстановки місця події, слідів злочину і злочинця, інших фактичних даних, що дозволяють в сукупності з іншими доказами зробити висновок про механізм події та інші обставини, що мають значення для розслідування кримінальної справи.

Необхідно розрізняти два різні поняття – місце події і місце злочину. Місце події - це приміщення або ділянка місцевості, в межах якого виявлені сліди вчиненого злочину (викрадене майно, труп або його частини, захована злочинцем зброя тощо). Сам злочин при цьому міг бути вчинений і в іншому місці. Місце злочину – це приміщення або ділянка місцевості, де безпосередньо було вчинено злочин, хоча його сліди можуть бути виявлені і в іншому місці або в декількох місцях. У ряді випадків місце події і місце злочину співпадають, але не завжди. На початку розслідування слідчий, як правило, ще точно не знає чи є місце події місцем злочину або ні.

Сутність огляду місця події полягає в тому, що слідчий сам безпосередньо, шляхом застосування різних методів пізнання (спостереження, вимірювання, обчислення, порівняння та ін.), переконується в існуванні фактів, що мають доказове значення, і засвідчує їх існування шляхом складання протоколу огляду місця події.

Значення огляду місця події полягає, головним чином, в тому, що ця слідча дія є одним з надійніших способів отримання доказової інформації. Надійність цього способу полягає в тому, що доказова інформація під час огляду поступає до слідчого і сприймається ним безпосередньо, без проміжних ланок, що зводить до мінімуму ймовірність її перекручення.

Загальне завдання огляду місця події - встановити, що ж сталося на цьому місці.

Щоб відповісти на це питання, слідчий повинен вирішити ряд окремих завдань: встановити характер досліджуваної події (що сталося - крадіжка, хуліганство, вбивство і т. д.); встановити її місце, час і інші обставини; виявити, вивчити і зафіксувати сліди, залишені злочинцем, інші сліди, а також речові докази; виявити зміни в розташуванні і властивостях окремих об'єктів до досліджуваної події і після неї; виявити і зафіксувати так звані «негативні обставини».

2. Етапи проведення огляду місця події

Робота слідчого з огляду місця події складається з трьох етапів. Розділення на етапи певною мірою умовне, оскільки огляд місця події є єдиним процесом, але таке ділення прийняте, щоб забезпечити методичність і послідовність огляду.

Розрізняються наступні етапи огляду місця події:

  1. Підготовчий.

  2. Робочий (чи дослідницький).

  3. Заключний.

Підготовчий етап складається з двох стадій: підготовка до виїзду на місце події та підготовчі дії після прибуття на місце події.

Підготовка до огляду місця події до виїзду на нього включає, зазвичай: з'ясування що конкретно сталося, чи вжиті невідкладні заходи з надання допомоги потерпілим на місці події та охорони місця події, вживає заходів з формування слідчо-оперативної групи, готує техніко-криміналістичні засоби для роботи на місці події, запрошує понятих тощо.

На місці події слідчий при необхідності вживає додаткових заходів з охорони місця події і збереження слідів, видаляє сторонніх, організовує спостереження за місцем події з метою виявлення підозрілих осіб, запрошує понятих (якщо вони не були запрошені ще до виїзду на місце події), проводить так зване бліц-опитування потерпілого, очевидців і осіб, що першими виявили наслідки злочину, остаточно вирішує питання про коло учасників огляду, забезпечення наявності підсобної робочої сили, проводить інструктаж учасників, вирішує інші організаційні питання.

На робочому етапі слідчий безпосередньо здійснює огляд місця події. На заключному етапі слідчий: переконується, чи усі необхідні пошукові дії проведені; упаковує вилучені з місця події сліди і предмети, а також приймає заходи з забезпечення збереження об'єктів, які неможливо або недоцільно вилучати з місця події; складає протокол огляду місця події, остаточно відпрацьовує плани, схеми і креслення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]