Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕЗИ ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
151.55 Кб
Скачать

3. Невідкладні дії співробітників міліції на місці події до його огляду

Якщо будь-який працівник міліції (дільничний інспектор, міліціонер патрульно-постової служби тощо), опинився (прибув) на місце події раніше за слідчо-оперативну групу (СОГ), він має забезпечити схоронність обстановки місця події та максимальне збереження джерел криміналістично-значимої інформації до прибуття СОГ. Задля цього працівник міліції має виконати низку заходів, зокрема:

  1. Організувати надання невідкладної медичної допомоги потерпілим. З'ясувати, характер ушкоджень, які були отримані потерпілим, викликати швидку медичну допомогу.

  2. Встановити свідків-очевидців події. З'ясувати у осіб, присутніх на місці події, хто є потерпілим, хто - очевидцем, хто виявив злочин або його сліди. Встановити і записати основні дані про них.

  3. З'ясувати у зазначених осіб обставини вчинення злочину.

  4. Забезпечити присутність свідків та очевидців на місці події до прибуття туди слідчо-оперативної групи. Для цього необхідно визначити місце, де ці особи будуть перебувати - воно повинно бути поряд з місцем події, але за його межами.

  5. Забезпечити охорону місця події і збереження слідів злочину. Для того, щоб правильно організувати охорону місця події, необхідно, насамперед, вміти визначити межі місця події. Межі місця події визначаються залежно від того, чи є місце події приміщенням або ділянкою відкритої місцевості, а також з урахуванням відомостей про вчинений злочин, отриманих від потерпілих і свідків та мають включати всі можливі сліди злочину. При пошуку «слідових вузлів» істотну допомогу можуть надати відомості, надані потерпілим, очевидцями злочину, зокрема такі «вузли» можна шукати в місцях, де до злочину або під час його вчинення перебував злочинець, де відбувалася боротьба злочинця з потерпілим, де виявлені значні пошкодження (зміни) обстановки місця події тощо. З місця події після визначення його кордонів необхідно видалити всіх присутніх осіб, а саме місце події має бути огороджено. На огороджене місце події слід категорично заборонити доступ будь-яких осіб до прибуття СОГ і максимально обмежити перебування та пересування там самих працівників міліції, для того, щоб забезпечити збереження слідів і речових доказів. категорично заборонено торкатися до будь-яких предметів, слідів на місці події, переміщати їх, брати в руки і т.д., вони повинні перебувати без змін на тих місцях, де були виявлені. Також на місці події заборонено курити, кидати будь-які предмети, вести розмови, які не стосуються справи, і відповідати на питання сторонніх осіб.

  6. Повідомити в чергову частину відповідного органу внутрішніх справ основні відомості про вчинений злочин і осіб, які підозрюються в його вчиненні. Ці дані потрібні для того, щоб забезпечити максимальну підготовку слідчо-оперативної групи для роботи на місці події, а також щоб організувати розкриття злочину за «гарячими слідами» і затримання злочинця за допомогою залучення різних сил і засобів, які координуються черговою частиною ОВС.

  7. Доповісти слідчо-оперативній групі, що прибула для проведення огляду місця події, короткі відомості про подію, про обстановку на місці події і заходи, вжиті до прибуття СОГ. Крім того працівники міліції, які проводили початкові дії на місці події, можуть допомогти СОГ зорієнтуватися на місці події; ознайомитися з особливостями території, приміщення, які треба оглядати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]