Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій СПОУ.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
534.02 Кб
Скачать

Тема 4: прокуратура україни:

ЗАВДАННЯ, ФУНКЦІЇ, СИСТЕМА ОРГАНІВ.

План лекції:

1. Правова основа, завдання органів прокуратури, принципи організації і діяльності, основні функції прокуратури.

2. Система, структура і організація діяльності органів прокуратури.

3. Напрямки прокурорського нагляду. Акти прокурорського реагування, їх загальна характеристика.

4. Кадри органів прокуратури.

Тези лекції

1. Правова основа, завдання органів прокуратури, принципи організації і діяльності, основні функції прокуратури

Згідно до ст. 1 Закону України „Про прокуратуру” прокурорський нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів Кабінетом Міністрів України, міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади, органами державного і господарського управління та контролю, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими Радами, їх виконавчими органами, військовими частинами, політичними партіями, громадськими організаціями, масовими рухами, підприємствами, установами і організаціями, незалежно від форм власності, підпорядкованості та приналежності, посадовими особами та громадянами здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами.

Під дотриманням законів слід розуміти здійснення юридичними й фізичними особами визначених законом дій або утримання від неправомірної поведінки (порушення заборони, встановленої законом).

Застосування закону - це прийняття державними органами, посадовими й службовими особами відповідно закону рішень, обов'язкових для інших осіб, що тягнуть за собою юридично значні наслідки. Здійснюючи свої завдання, прокуратура оцінює діяльність юридичних і фізичних осіб з точки зору відповідності її закону, не втручаючись при цьому в рішення їх господарських і оперативно-розпорядчих питань.

Суб'єктами прокурорського нагляду є Генеральний прокурор України і його заступники, підлеглі прокурори та їх заступники, старші помічники й помічники прокурора, начальники управлінь і відділів, їх заступники, старші прокурори та прокурори управлінь і відділів, які вирішують питання, пов'язані зі здійсненням діяльності прокуратури в межах, передбачених законом.

Таким чином, прокурорський нагляд – це здійснювана від імені держави діяльність спеціально уповноважених службових осіб – прокурорів по забезпеченню точного дотримання та правильного застосування законів шляхом своєчасного виявлення та вживання заходів щодо усунення їх порушень, від кого б вони не виходили, та притягнення винних до відповідальності.

Повноваження прокурорів, організація, основи та порядок діяльності прокуратури визначаються Конституцією України, Законом „Про прокуратуру", іншими законодавчими актами. Органи прокуратури в установленому порядку в межах своєї компетенції вирішують питання, що випливають із загальновизнаних норм міжнародного права, а також укладених Україною міждержавних договорів (ст. 3 Закону „Про прокуратуру”).

Діяльність органів прокуратури спрямована на всемірне утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку і має своїм завданням захист від неправомірних посягань:

1) закріплених Конституцією України незалежності республіки, суспільного та державного ладу, політичної та економічної систем, прав національних груп і територіальних утворень;

2) гарантованих Конституцією, іншими законами України та міжнародними правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина;

3) основ демократичного устрою державної влади, правового статусу місцевих Рад, органів самоорганізації населення.

Перераховані завдання прокурорського нагляду носять загальний характер, а конкретизовані вони в рамках окремих галузей і напрямків прокурорського нагляду, що реалізують функції прокуратури.

Прокуратура України складає єдину систему, на яку у відповідності з Конституцією України і Законом „Про прокуратуру” покладаються такі функції:

1) підтримання державного обвинувачення в суді;

2) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом;

3) нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;

4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

5) нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами.

На прокуратуру не може покладатися виконання функцій, не передбачених Конституцією України і Законом „Про прокуратуру”.

Діяльність прокуратури ґрунтується на певних принципах. Принципи організації та діяльності прокуратури – це основоположні засади, що розкривають суть прокурорського нагляду, особливості організації (устрою) і діяльності прокуратури, визначають характер повноважень прокурора і правових засобів їх забезпечення. До них відносяться:

1. Принцип централізації. Органи прокуратури України складають єдину централізовану систему, яку очолює Генеральний прокурор України, з підпорядкуванням нижчестоящих прокурорів вищестоящим.

2. Принцип незалежності. Органи прокуратури здійснюють свої повноваження на основі дотримання Конституції України та діючих на її території законів, незалежно від будь-яких органів державної влади, посадових осіб, а також рішень громадських об'єднань чи їх органів.

3. Принцип захисту прав громадян на основі їх рівності перед законом. Органи прокуратури захищають у межах своєї компетенції права і свободи громадян на засадах їх рівності перед законом, незалежно від національного чи соціального походження, мови, освіти, ставлення до релігії, політичних переконань, службового чи майнового стану та інших ознак.

4. Принцип публічності. Органи прокуратури вживають заходів до усунення порушень закону, від кого б вони не виходили, поновлення порушених прав і притягнення у встановленому законом порядку до відповідальності осіб, які допустили ці порушення.

5. Принцип гласності. Органи прокуратури діють гласно, інформують державні органи влади, громадськість про стан законності та заходи щодо її зміцнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]