Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій СПОУ.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
534.02 Кб
Скачать

Основними завданнями внутрішніх військ є:

- охорона та оборона важливих державних об’єктів, установ виконання покарань і лікувально-трудових установ, об’єктів матеріально-технічного та військового забезпечення Міністерства внутрішніх справ України;

- супроводження спеціальних вантажів;

- здійснення пропускного режиму на об’єктах, що охороняються;

- конвоювання заарештованих і засуджених;

- охорона підсудних під час судового процесу;

- переслідування й затримання заарештованих і засуджених осіб, які втекли з під варти;

- виконання доручень адміністрації установ виконання покарань і лікувально-трудових профілакторіїв щодо забезпечення внутрішнього порядку;

- участь в охороні громадського порядку та боротьбі із злочинністю;

- участь у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на об’єктах, що охороняються;

- охорона дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав на території України.

Забороняється використання внутрішніх військ для виконання завдань, не передбачених цим Законом.

2. Міліція, її основні завдання і функції, система органів

Міліція в Україні - державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров'я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства та держави від протиправних посягань.

Діяльність міліції будується на принципах законності, гуманізму, поваги до особистості, соціальної справедливості, взаємодії з трудовими колективами, громадськими організаціями і населенням.

Правовою основною діяльності міліції є Конституція України, Закон України "Про міліцію", інші законодавчі акти України, постанови Верховної Ради України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, нормативні акти Міністерства внутрішніх справ України, Загальна декларація прав людини, міжнародні правові норми, ратифіковані у встановленому порядку.

Основні завдання міліції:

- забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів;

- запобігання правопорушенням та їх припинення;

- охорона і забезпечення громадського порядку;

- виявлення і розкриття злочинів, розшук осіб, які їх вчинили;

- забезпечення безпеки дорожнього руху;

- захист власності від злочинних посягань;

- виконання кримінальних покарань і адміністративних стягнень;

- участь у поданні соціальної та правової допомоги громадянам, сприяння у межах своєї компетенції державним органам, підприємствам, установам і організаціям у виконанні покладених на них законом обов'язків.

Функції міліції:

Міліція є єдиною системою органів, які входять у структуру Міністерства внутрішніх справ, виконує адміністративну, профілактичну, оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну, виконавчу й охоронну (на договірних засадах) функції.

Міліція складається з підрозділів:

  • кримінальної міліції;

  • міліції громадської безпеки;

  • транспортної міліції;

  • державної автомобільної інспекції;

  • міліції охорони;

  • судової міліції;

  • спеціальної міліції.

3. Міліція як орган дізнання, його завдання і компетенція

У відповідності зі ст. 103 Кримінально-процесуального кодексу України на органи дізнання покладається прийняття необхідних оперативно-розшукових заходів з метою виявлення ознак злочину й осіб, які його вчинили.

Про виявлений злочин і почате дізнання орган дізнання негайно повідомляє прокурора.

Дізнання є формою досудового розслідування. Його провадження ґрунтується на тому ж законодавстві, що і досудове слідство, акти дізнання мають таке ж юридичне значення, як і акти досудового слідства.

Крім виконання загальних з органами досудового слідства обов'язків на деякі органи дізнання покладається провадження необхідної оперативно-розшукової діяльності з метою виявлення та розкриття злочинів, викриття осіб, які їх вчинили. Ця діяльність не є дізнанням, а відноситься до самостійних функцій органів дізнання, передбаченим Законом про оперативно-розшукову діяльність та іншими актами. Її виконання покладається тільки на органи дізнання, що мають у своєму розпорядженні оперативні підрозділи.

Перелік органів дізнання даний у ст. 101 Кримінально-процесуального кодексу.

У відповідності з діючим кримінально-процесуальним законодавством дізнання - це форма досудового розслідування, що передує досудовому слідству і відрізняється від останнього за суб'єктами й термінами провадження. Після провадження дізнання кримінальна справа при відсутності підстав для її закриття передається слідчому для провадження досудового слідства..

Кримінально-процесуальне законодавство розрізняє два види дізнання:

1. Дізнання у справах про тяжкі й особливо тяжкі злочини.

2. Дізнання у справах про злочини, що не є тяжкими (ст. 104, 108 КПК).

За обсягом роботи, зв'язаної з провадженням дізнання, органи міліції займають провідне місце серед інших органів дізнання. Їх прийнято називати універсальними органами дізнання, оскільки вони вправі провести дізнання у будь-якій справі про будь-який злочин, якщо розслідування з провадження дізнання виконують міські і районні органи внутрішніх справ.

З переліку органів дізнання видно, що на відміну від органів досудового слідства розслідування злочинів не є їх єдиною функцією. Наприклад, для міліції однією з основних функцій є охорона громадського порядку, для митних органів – виконання обов'язків з контролю провозу вантажів через кордон і. т. ін. Однак дізнання (у тій чи іншій формі) у переважній більшості справ проводить міліція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]