Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
105____12-13-3_-.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
862.21 Кб
Скачать

Вирішити задачі по темі

1. Заворотній, викликаний на допит до слідчого як свідок з приводу вбивства, знаючи, що таке вчинив його друг Круглий і бажаючи відвести від нього підозру, заявив слідчому, що злочин вчинив Вакулюк, який насправді не був до нього причетний.

Варіант. Заворотній заявив, що про особу вбивці йому нічого не відомо.

Кваліфікуйте дії винних.

2. Оперативний інспектор карного розшуку Тимоня, провадячи дізнання за фактом розкрадання запасних частин зі складу графітного комбінату, допустив перевищення влади. Він незаконно, без відповідного оформлення документів затримав Мусіяку за підозрою в розкраданні запасних частин, а через день при допиті застосував до нього насильство. Тимоню було засуджено за ч. 2 ст. 365 КК України.

Чи правильно кваліфіковані дії Тимоні?

3. У Хутряника з двору вночі зник електронасос. Запідозривши в крадіжці невідомого йому чоловіка, який перед тим з'явився в садибі сусідки Криштопи, Хутряник звернувся до селищного голови Криворучка зі скаргою на нього. Разом з Хутряником Криворучко пішов до Криштопи, у якої в хаті справді був невідомий. Криворучко запропонував останньому пройти з ним, а потім у приміщенні виконкому селищної ради зачинив його в одній з кімнат до прибуття дільничного інспектора міліції. Той з'явився через шість годин і з'ясував, що Крицький (прізвище невідомого) приїхав з іншої області до Криштопи, яку просив вийти за нього заміж.

Кваліфікуйте дії винного.

Заняття № 414 – практичне (2 години)

Тема № 41.4: “Кримінально-правова характеристика злочинів, які посягають на життя, здоров'я, особисту безпеку, майно суддів, засідателів та інших учасників судочинства ”.

Мета заняття: розкрити роль і значення органів правосуддя в справі зміцнення законності і правопорядку, тезисно довести до відома студентів поняття, ознаки і види злочинів проти правосуддя, відмежування їх від злочинів у сфері службової діяльності. Акцентувати увагу на зв’язок з кримінально-процесуальним правом. Привести перелік наукових публікацій по даній темі, постанов Пленуму Верховного Суду України, методичних матеріалів кафедри.

Обладнання: схеми, навчальна програма.

Опорні поняття: суддя; народний засідатель; присяжний; близькі родичі; захисник; представник особи; підозрюваний; обвинувачений; підсудний; свідок; потерпілий; посягання на життя; погроза; насильство; знищення або пошкодження майна.

Питання для контролю

  1. Кримінально-правова характеристика посягання на життя судді, народного засідателя чи присяжного у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя.

  2. Кримінально-правова характеристика посягання на життя захисника чи представника особи у зв’язку з діяльністю, пов’язаною з наданням правової допомоги.

  3. Кримінально-правова характеристика погрози або насильства щодо судді, народного засідателя чи присяжного.

  4. Кримінально-правова характеристика погрози або насильства щодо захисника чи представника особи.

  5. Кримінально-правова характеристика умисного знищення або пошкодження майна судді, народного засідателя чи присяжного.

  6. Кримінально-правова характеристика умисного знищення або пошкодження майна захисника чи представника особи.