Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
105____12-13-3_-.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
862.21 Кб
Скачать

Тема розділу № 42: “Злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини)”.

Заняття № 42.1 – практичне (2 години)

Тема № 42.1: “Кримінально-правова характеристика злочинів проти порядку підлеглості і військової честі ”.

Мета заняття: перевірити якість засвоєння знань, отриманих під час самостійної роботи по темі, розвинути навички аналізу відповідних складів злочинів з урахуванням положень постанов Пленуму Верховного Суду України. Теоретичні знання закріпити шляхом кваліфікації злочинів при вирішенні практичних завдань.

Обладнання: графопроектор, методичний і дидактичний матеріал.

Опорні поняття: військовий злочин, опір, примушування, інший обман, загибель людей, тяжкі наслідки; інші тяжкі наслідки, воєнний стан, бойова обстановка, наказ, непокора, знищення військового майна, пошкодження військового майна; дезертирство, погроза щодо начальника, насильство щодо начальника.

Питання для контролю

  1. Поняття військового злочину.

  2. Кримінально правова характеристика непокори.

  3. Кримінально правова характеристика невиконання наказу.

  4. Кримінально правова характеристика опору начальникові або примушування його до порушення службових обов’язків.

  5. Кримінально правова характеристика погрози або насильства щодо начальника.

Вирішити задачі по темі

1. Військовослужбовець Друк, будучи в стані сп'яніння, в казармі брутально лаявся, говорив непристойні слова на адресу чергового по роті. Присутні не реагували на поведінку Друка, тоді він зняв з себе гімнастерку і розірвав її.

Кваліфікуйте дії винного.

2. Новик протягом десяти днів вісім разів (інколи двічі на день) самовільно відлучався з частини. За весь цей час він був відсутній у частині 26 годин.

Кваліфікуйте дії винного.

3. Військовослужбовець Дрозд залишив свою частину, щоб ухилитися від військової служби. Він обміняв свою військову форму на цивільну, підробив паспорт брата на своє ім'я і переховувався у друзів. Через три доби Дрозд був затриманий.

Кваліфікуйте дії винного.

Заняття № 42.2 – практичне (2 години)

Тема № 42.2: “Кримінально-правова характеристика злочинів проти порядку користування військовим майном і його зберігання”.

Мета заняття: перевірити якість засвоєння знань, отриманих під час лекційних занять і самостійної роботи по темі, розвинути навички аналізу відповідних складів злочинів з урахуванням положень постанов Пленуму Верховного Суду України. Отримані теоретичні знання закріпити шляхом кваліфікації злочинів при вирішенні практичних завдань.

Обладнання: графопроектор.

Опорні поняття: зброя; бойові припаси; вибухові речовини; інші бойові речовини; засоби пересування; військова та спеціальна техніка; інше військове майно; засоби пересування; військова та спеціальна техніка; радіоактивні речовини; інші речовини і предмети, що становлять підвищену небезпеку для оточення.

Питання для контролю

  1. Кримінально-правова характеристика викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем.

  2. Кримінально-правова характеристика умисного або необережного знищення або пошкодження військового майна.

  3. Кримінально-правова характеристика марнотратства або втрати військового майна.

  4. Кримінально-правова характеристика порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення.