Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
105____12-13-3_-.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
862.21 Кб
Скачать

Методичні рекомендації щодо розв’язання задач на практичних заняттях

Практичні заняття – найбільш поширена форма професійного навчання, яка дозволяє найкращим чином реалізувати принцип зв’язку теорії та практики. Дуже корисним на практичних заняттях є розв’язування задач шляхом аналізу конкретних ситуацій на основі первинних матеріалів. Такий вид роботи дозволяє закріпити навички самостійної роботи в правозастосовчій площині, виробити вміння давати власну кримінально-правову оцінку конкретним життєвим ситуаціям.

Розв’язування задач дозволяє, по-перше, на практиці довести зв’язок теорії кримінального права з законодавством, а по-друге, об’єднати теорію і кримінальне законодавство з правозастосовчою діяльністю. Необхідною умовою успішного виконання завдань є обов’язкова підготовка курсантів (студентів) до занять. Передусім вони повинні вивчити положення кримі­нального закону, що стосуються відповідної теми, а також повторити навчальний матеріал, який міститься в конспекті лек­ції, рекомендованій навчальній літературі.

Розпочинаючи розв’язання задачі, необхідно її уважно прочитати, щоб жоден важливий момент не залишити без уваги. Крім того, треба з’ясувати, що вимагається для прий­няття рішення, на які конкретні запитання слід відповісти. Задача розв’язується лише на підставі тих обставин, які прямо в ній сформульовані та вважаються встановленими й доведеними.

Будь-яка задача з кримінального права передбачає умови й основне питання. Умовами задачі є інформація про поєднання певних фактичних обставин (юридичних фактів). Іноді в умови задачі вводяться оцінки та доводи конкретних суб’єктів кримінального судочинства, які також мають бути предметом дослідження при її розв’язанні. У більшості задач основне питання прямо й конкретно сформульоване. Деякі задачі передбачають одне чи кілька додат­кових питань, які можуть бути спрямовані на полегшення розв’язання основного питання задачі.

Важливим етапом розв’язання задачі є пошук правових норм, відповідно до яких приймається рішення, їх аналіз і зіставлення. На основі цього курсант (студент) має оцінити фактичні обставини, викладені в задачі.

Рішення повинне бути вмотивованим, тобто містити обґрунтування, аргументи, з яких воно випливає. Усі арґументи за своїм впливом на кримінально-правову оцінку прийнято поділяти на обов’язкові та необов’язкові. До обов’язкових належать ті доводи, які безпосередньо випливають зі змісту відповідних нормативних приписів кримінально-правового характеру (обов’язкові нормативні аргументи). Необов’язковими доводами є ті, які використовують роз’яснення Пленуму Верховного Суду України, а також ті, що ґрунтуються на інших джерелах правозастосовчої практики та положеннях теорії кримінального права.

Тільки тоді, коли прийняте рішення обґрунтовано відповідними правовими нормами, доведено його істинність, задачу можна вважати розв’язаною. Хід її вирішення зі скороченими посиланнями на певні правові норми й теоре­тичні роботи необхідно стисло записувати в зошиті.