Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка соц.упр.спец..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
358.91 Кб
Скачать

Завдання до теми

1. З урахуванням процедур, висловлених Г. П. Зінченко («Соціологія управління» с. 341 - 343, р. «Оцінка поведінки»), складіть план спостереження за поведінкою посадовця державної установи, проведіть його і спробуйте дати оцінку поведінки.

2. У Г. П. Зінченко («Соціологія управління» с. 343 - 347) наводиться інструкція щодо проведення інтерв’ю. Проаналізуйте його особливості та визначте вид даного інтерв’ю.

Контрольні питання

  1. Яка сфера наукового знання являє собою технологізовану діяльність, яка спирається на фундаментальні положення загальної та галузевої соціології, методи прикладного дослідження для вирішення практичних завдань вдосконалення управління?

  2. Який вид консалтингових послуг визначається за методами роботи, згідно з якими існує експертне, процесне та навчальне консультування?

  3. Які визначають етапи процесу консультування?

Самостійна робота № 5

  1. Соціологічні методи та процедури консультування.

  2. Процедури аналізу проблеми.

  3. Методи діагностичного дослідження.

  4. Методи вироблення рішення.

  5. Алгоритм упровадження.

Питання для самоперевірки

1. Що таке управлінський вплив?

2. Які методи впливу на особистість?

3. Яку роль відіграє маніпуляція в управлінні?

4. Наведіть соціологічні методи, що використовуються на основних етапах процесу консультування.

5. Назвіть особливості методу аналізу документів. Яку інформацію дають документальні джерела?

Література: [ 4, с. 56 - 65; 6, с. 134 - 152; 20; 22].

Практичне заняття № 6

Тема. Ділові ігри в управлін­ській сфері: соціальний аспект ( 2 год)

Мета: вивчення сутності ділових ігор та їх значення й ефективність для управління організацією, принципів та етапів побудови і розробки ділових ігор, їх типів.

План

1. Визначення і компоненти ділової гри.

2. Призначення ділових ігор.

3. Принципи та етапи побудови і розробки ділових ігор.

4. Типологія ділових ігор.

Теми рефератів

  1. Ефективність використання ділових ігор в управлінні.

  2. Іноземний досвід застосування ділових ігор в управлінні підприємством.

  3. Роль соціолога-консультанта в управлінні підприємством.

Основні поняття і терміни: ділова гра, психодрама, соціограма, планова гра, групова дискусія.

Короткі теоретичні відомості

Під час вивчення першого питання «Визначення і компоненти ділової гри» необхідно насамперед установити сутність змістових підходів до даного поняття, а також їх призначення та завдання. Слід установити сутність терміна «рольова гра». Далі слід звернути увагу на основні компоненти ділової гри як методу побудови навчального процесу: 1) ігрові ролі та їх ухвалення; 2) побудовані за певними правилами ігрові дії; 3) моделювання ігрового процесу і супутнього йому емоційного напруження (технологія гри), проаналізувати їх. Необхідно знати, що в сучасних умовах ділові ігри широко використовуються в багатьох країнах при вирішенні проблем управління.

У другому питанні необхідно ґрунтовно проаналізувати проблему призначення ділових ігор.

Вивчення третього питання слід розпочати із встановлення та аналізу основних принципів їх розробки та впровадження: репрезентативність і достатність елементів ігрової ситуації; модульний характер гри; системність; ефективність, економія. Важливо також знати етапи організації ділової гри та етапи розробки ділової гри

Під час вивчення четвертого питання «Типологія ділових ігор» необхідно знати, що ділові ігри можна систематизувати за низкою ознак. Найважливішими з них є: цільове призначення ділової гри, широта тематичних рамок, імітовані галузі управління, ступінь свободи рішень, рівень невизначеності рішень, характер комунікацій між учасниками, ступінь відвертості гри, комплексність моделі, що використовується, інструменти гри і форма її проведення. Необхідно охарактеризувати докладніше кожну з ознак даної класифікації та типи ділових ігор. Слід знати головні позитивні моменти ігор.

У даному питанні необхідно також звернути увагу на методи ділових ігор, описати сутність поняття «конкретна ситуація» («кейс» та «кейс-стаді»), установити типи кейсів, їх переваги та недоліки.