Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка соц.упр.спец..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
358.91 Кб
Скачать

Завдання до теми

    1. Визначте відповідність:

Етап ділової гри

Характеристика етапу ділової гри

1 формування ігрової групи

    1. керівник виконує в організації гри наступні функції: оцінює доцільність проведення гри і формує склад її учасників; ознайомлює учасників з умовами та правилами гри, консультує їх; здійснює поточний контроль; оцінює результати, робить загальні висновки й дає приватні реко­мендації тощо

2 підготовка гри

    1. оцінка індивідуальних якостей учасників, ступеня їх підготовленості до гри, їх ігрової мотивації. Вони мають добре знати умови і правила гри. Між учасниками мають встановитися відносини довіри та відвертості

3 керівництво грою, контроль за її процесом.

    1. заходи, що створюють загальні умови ефективності: забезпечення відповідності ігрової методики навчальній меті та рівню підготовленості учасників; визначення способів аналізу ігрового процесу; забезпечення змістовної насиченості й цільової спрямованості заходів

4 підбиття підсумків і оцінка результатів

    1. грамотне підведення підсумків допомагає учасникам адекватно оцінити свої переваги й недоліки, утвердитися у власній думці, зробити висновки, що стосуються по­дальшого закріплення вивчених зразків поведінки та їх упровадження у повсякденну діяльність

2. Розробіть алгоритм проведення ділової гри.

Контрольні питання

1. Які компоненти ділової гри вирізняють як метод побудови навчального процесу?

2. У якій із ділових ігор усі присутні поділяються на безпосередніх учасників (експериментальну групу), й активних глядачів, які стежать за ходом гри? Кожен герой гри програє свою роль, пов’язує її з життєвою ситуацією. Роль чітко не прописана та припускає імпровізовані дії. Інші виступають партнерами головного героя.

3. Яка специфіка і призначення кейс-стаді?

Самостійна робота № 6

  1. Ділова гра і сфери застосування.

  2. Організаційно-діяльнісні ділові ігри.

  3. Інноваційні ділові ігри.

  4. Ансамблеві ділові ігри.

Питання для самоперевірки

  1. Що таке ділова гра?

  2. Назвіть принципи побудови ділових ігор.

  3. Організаційно-діяльнісні ділові ігри.

  4. Інноваційні ділові ігри.

  5. Ансамблеві ділові ігри.

  6. З якою метою використовується метод фокус-групи?

  7. Які задачі розв’язуються за допомогою експерименту?

Література: [4, с. 45 - 56; 4, с. 66 - 75].

Практичне заняття № 7

Тема. Концепція соціальної адекватності менеджменту ( 2 год)

Мета: вивчення сутності соціальної адекватності управління, основних підходів до його аналізу та оцінки ступеня адекватності.

План

1. Адекватність як якісна характеристика процесів управління в су­спільстві.

2. Підходи до визначення методологічних позицій аналізу феномена соціально-адекватного управління (менеджменту).

3. Оцінка ступеня адекватності системи управління.

Теми рефератів

    1. Соціальна адекватність менеджменту: українські реалії.

    2. Кількісна оцінка соціальної адекватності менеджменту в Україні.

    3. Порівняльна характеристика соціальної адекватності менеджменту в Україні та Франції (можна обрати будь-яку країну й обґрунтувати свій вибір).

Основні поняття і терміни: легітимність, адекватність, харизматичність.

Короткі теоретичні відомості

Вивчення першого питання про соціальну адекватність менеджменту і, зокрема, в Україні слід розпочати з уявлення про те, що серед причин, що спричинили системну кризу українського суспільства, центральне місце посідає параліч системи управління на всіх рівнях. Життєспроможність соціуму багато в чому визначається здатністю до адекватної реакції на динаміку змін. Оцінка процесу управління суспільством, державою з погляду його якісних сторін привертала увагу багатьох мислителів минулого. Тож насамперед необхідно встановити сутність терміна «адекватний» та проаналізувати теоретичні підходи до його розуміння в історії науки. Також необхідно проаналізувати особливості адекватності менеджменту в Україні, легітимності структурованого нормативного порядку.

Під час вивчення другого питання «Підходи до визначення методологічних позицій аналізу феномена соціально-адекватного управління» слід виходити з означеного вище, що вплив на хід справ в організації будь-якого рівня забезпечується за рахунок управління як форми впливу на людей. Управління − це спроба подолати неадекватність ситуації, що виникла. Необхідно знати основні підходи до визначення методологічних позицій аналізу феномена соціально-адекватного управління (менеджменту): соціально-економічний, соціально-психологічний. Спробуйте визначити, який із соціально-адекватних менеджментів є більш перспективним для України та встановіть основні принципи реалізації соціально-адекватного менеджменту. Слід при цьому пам’ятати, щоперераховані вами принципи конкретизують зміст соціально-адекватного менеджменту. Його можна розглядати і як спосіб побудови стратегії і тактики організацій.

Питання оцінки ступеня адекватності системи управління соціальним умовам, у яких вона функціонує, безпосередньо пов’язане з виділенням низки критеріїв. Слід їх установити та проаналізувати. На підставі цього аналізу необхідно дійти висновку, що соціально-адекватний менеджмент (управління) визначається як сутнісна характеристика високоефективної моделі управління.

Третє питання, присвячене «Порівняльній характеристиці соціальної адекватності менеджменту в Україні та, наприклад, Франції» слід підготувати на основі власного аналізу, враховуючи вище означені критерії цієї адекватності.