Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
этика бизнеса / ЕтикабзнесуМетодичкадля редакц.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
531.97 Кб
Скачать

3.Впишіть пропущений текст:

3.1. Етичні стандарти, норми, і цінності

  1. Повага достоїнства особистості...………,а також...………......

  2. Благодійність як важливий критерій корпоративної стратегії формування позитивної репутації компанії;

  3. Сприяння розвитку ...……...... з метою підвищення професійного рівня працівників;

  4. Охорона природного середовища, ...……......(народу, нації) сприяння становленню справедливого ...………......

  5. Усунення ...……......різної користі (національних, демографічних, культових і т.д.);

  6. Зниження й погашення ……….. різних рівнів (міжособистісних, міжгрупових, всеслава й т.д.);

  7. Боротьба з ………………. , злодійством, дискримінація.

  8. Формування й розвиток морального ...…....і......…....як основи діяльності сучасної організації.

3.1. Види моральних порушень.

Литература:

Основна [1,2,3,4,6,8,66]

Додаткова [2,15, 18,19,28,30,31,36,63,69]

Глосарій

Внутрішньо організаційна кар’єра (Inwardly organizational career) – просування людини по посадових сходах у відповідній організації.

Дискримінація (Discrimination) – необ’єктивне ставлення до людей з причин їх расової приналежності, віку, статі, національності та віросповідання або відмова людям з означених причин у привілеях, що надаються іншим.

Здирництво (Zdirnitstvo) примушення людини завдяки погрозам до поведінки, матеріально вигідної для того, хто примушує. Складовою здир­ництва (примушення) може бути «психологічна атака» на жертву – анонімні погрози по телефону, інсценування на-падів, ушкодження майна тощо.

Злодійство (Villainy) привласнення людиною того, що їй не належить на правах власності.

Кар’єра (Career) – поступове переміщення особи сходами посадової ієрархії відповідно до її професійного досвіду, що поступово розви­вається.

Конфлікт інтересів (Conflict of interests) – ситуація наявності персональної чи сімейної фінансової або іншої зацікавленості працівника в будь-якій організації, де він може отримати вигоду від рішень та наявної ін­формації при виконанні службових обов’язків; або ситуація володіння працівником інформацією щодо діяльності організації та її планів на майбутнє.

Корупція (Corruption) використання посадовою особою вла-дних повноважень та довірених їй прав з метою персональної вигоди, яке вступає у протиріччя з установленими правилами. Найчастіше даний термін застосовується відносно означених дій бюрократичного апарату та політичної еліти.

Найм персоналу (Naym of personnel) – безпосереднє підписання контракту з працівником, а також комплексні заходи, спрямовані на визначення довготермінової потреби у персоналі, тобто стратегічне планування персоналу, а також напрацювання політики у сфері залу-чення персоналу, що містить у собі пошук потенційних працівників, відбір та оцінку кандидатів і процес ухвалення рішення щодо того чи іншого кандидата.

Непотизм (від лат. nepos – онук, племінник) – роздавання папою римським посад, церковних звань і земель родичам заради зміцнення персональної влади. На сьогодні означає прийняття на ро-боту родичів, не виправдане інтересами бізнесу.

Насильство (Violence) – застосування сили або різного роду по-гроз щодо різних соціальних суб’єктів чи їх власності з метою при-мушення до відповідних дій. Це фізичний чи психічний вплив однієї людини на іншу, який порушує конституційне право громадянина на недоторканість.

Обман (Deception) маніпулювання людьми завдяки наданню їм непра­вильної або неповної інформації.

Погроза (Threat) – різновид психічного насильства над людиною; усно, письмово або в інший спосіб виявлений намір щодо нанесення фізичної, матеріальної чи іншої шкоди особі або суспіль-ним інтересам.

Примус(Compulsion) – насильство над волею індивіда чи соціа-льної групи завдяки санкціям.

Просування по службі – поступове проходження працівником різних посадових позицій.

Професійна кар’єра (Professional career – зростання знань, навичок, умінь, як за лінією спеціалізації (поглиблення знань в одній галузі), так і за лінією транс-професіоналізації (оволодіння іншими галузями знання, розширення професійної діяльності).

Сексуальні домагання (Sexual solicitations) – неспровоковані сексуальні зазіхання, спроби добитися прихильності, інші словесні або фізичні дії сек­суального характеру щодо працівника, які впли-вають на його (її) діяльність та подальшу кар’єру. Найчастіше спрямовані від керівника до підлеглого.

Сигналізаторство (Signalizatorstvo) – інформація про окремі випадки посадових порушень, недостойну поведінку працівників, можливу шкоду су­спільству тощо, адресована керівникам фірми, соціальній групі або суспільству в цілому.

Спеціаліст (Specialist) – людина, що володіє знаннями, навичками та вміннями у межах своєї професії.

Фізичне насильство (Physical violence)– насильство, що виявляється у без посе­редній дії щодо організму людини: нанесення побоїв, тілесних ушкоджень, знущання. Фізичне насильство може завдати серйозної шкоди організму людини.

Хабарництво (Bribery) – пропозиція, давання, отримання та здирання будь-чого цінного з метою отримання можливості впливати на дії осіб, що виконують державні та юридичні обов’язки.