Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
этика бизнеса / ЕтикабзнесуМетодичкадля редакц.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
531.97 Кб
Скачать

3.Впишіть пропущений текст:

3.1.Сутність і структура ділового спілкування

3.2.Сутність і структура ділових відносин

3.3. Дилема ділових відносин

3.4.Структура й основні розділи етики ділових відносин

Література:

Основна [1,4,10,44,53]

Додаткова [3,11,29,45,70]

Глосарій

Вербальна комунікація (Verbal communication) – основний канал обміну інформацією між людьми. Мова є найбільш універ-сальним засобом комунікації, тому що під час передачі інформації з її допомогою менш за все втрачається зміст повідомлення. Але цьому повинен сприяти високий ступінь спільності розуміння ситуації всіма учасниками комунікативного процесу. Успішність вербальної комунікації буде тим кращою, чим краще партнери забезпечують тематичну спрямованість інформації, а також її двосторонній характер. Вербальні комунікації - це усні та письмові повідомлення. За даними А. Піза передача інформації відбувається за рахунок вербальних засобів (тільки слів) на 10%, звукових засобів (включаючи тон голосу, інтонації звуку) - на 35%, за рахунок невербальних засобів - 55%.

Візитні картки (Visiting-cards) - є сучасна форма ділових стосунків. Візитним карткам, як елементу ділових стосунків, просто не було місця в існуючій командно-адміністративній системі, тоді як наші іноземні партнери, особливо в розвинутих країнах Європи і США, завжди надавали їм належну увагу. Використовуються візитні картки в таких випадках: інформування в момент знайомства про себе і свою фірму чи підприємство; інформування про себе осіб, в контактах з якими зацікавлені; підтримання контактів з партнерами, поздоровлення зі святом чи іншою подією; вираження подяки, співчуття, а також супроводження подарунка чи квітів. Візитна картка – неодмінний і важливий елемент ділового етикету, вона сприяє створенню позитивного іміджу ділової людини. Види візиток: Фірмові (корпоративні); персональні ділові; для пере-говорів і коротких зустрічей; особисті бейдж (бейдж).

Ділове спілкування (Business intercourse) належить до формального, здійснюється у відповідності до деяких правил і спрямоване на встановлення контактів та підтримання зв’язків між представниками взаємозацікавлених у спільній діяльності органі-зацій. Ділове спілкування – це специфічна форма контактів і взаємодії людей, що мають певні повноваження від своїх організацій. Етика ділових стосунків, норм і правил поведінки та спілкування сьогодні набуває великого значення.

Ділові комунікації (Business communications) - це спосіб спілкування і передачі інформації від людини до людини у вигляді усних і письмових повідомлень, мови рухів тіла і параметрів мови. Передача будь-якої інформації можлива лише за допомогою знаків, точніше знакових систем. Існує кілька знакових систем, які використовуються в комунікативному процесі, відповідно до них можна побудувати класифікацію комунікативних процесів. При грубому розподілі розрізняють вербальну і невербальну комунікації, що використовують різні знакові системи. Відповідно виникає і різноманіття видів комунікативного процесу.

Ділова бесіда (Business conversation)– одна з форм одержання ділової інформації, активізації інтелектуальних можливостей її учасників. Правильне проведення ділових бесід сприяє приросту продуктивності праці на 2 - 20 %. Названі цифри красномовно свідчать про важливість оволодіння мистецтвом ведення ділових бесід. При підготовки ділової бесіди необхідно серйозно віднести не тільки до всього, що пов’язане з науково-професійною компетент-ністю її учасників, важливі також знання по індивідуальній і соціальній психології, риториці й етиці. Без них науково-професійна компетентність людей не одержує належного визнання.

Ділова кореспонденція (Business correspondence) Ділова кореспонденція є одним з найважливіших способів комунікації, за допомогою якого здійснюється комунікація між членами суспільства. Так, у діловій кореспонденції адресат і вся переписка з партнерами й клієнтами ведеться в єдиному стилі, найбільш наближеному до еталонного Standard English.

Діловий етикет (Business etiquette) — це результат довгого відбору пра-вил і форм найбільш доцільної поведінки, які б сприяли успіху в ділових відносинах.

Інтернет - комунікація (Internet-komunication) — спілкування за допомогою глобальної комп’ютерної мережі Інтернет. Комунікація за допомогою Інтернету виявляється у двох аспектах: 1) здійснення обміну інформацією між різними суб’єктами комунікації за допомогою голосу, відео, текстових повідомлень, документів, файлів та ін. (наприклад, системи інтернет - магазинів, інтернет - банкінгу тощо); 2) спілкування між комунікантами - людьми. Мова інтернет-комунікації поповнюється новими лексемами за рахунок запозичень (зокрема з англійської мови — драйвовий, меседж, ICQ, Skype), професіоналізмів (з мови комп’ютерників — запатчити, онлайн) та слів інших груп лексики.

Невербальні комунікації (Unverbal communications) — здійснюються за допомогою мови рухів тіла і параметрів мови. Між вербальними і невербальними засобами спілкування існує своєрідний розподіл функцій: по словесному каналі передається чиста інформація, а по невербальному - ставлення до партнера по спілкуванню. Засоби невербальної комунікації - (жести, поза, міміка, інтонація, паузи, дистанцювання) як “мова почуттів” є продуктом суспільного розвитку людей. Вони значно посилюють смисловий ефект вербальної комунікації, а за певних обставин можуть її замінювати.

Неформальне спілкування (Informal intercourse) — суб`єктивне не регламентоване спілкування, його мета і характер багато в чому визначаються особистими стосунками людей (друзі, мати-дитина).

Переговори (Negotiations) — це менеджмент у дії. Вони складаються з виступів і виступів у відповідь, питань і відповідей, заперечень і доказів. Переговори можуть проходити легко чи напружено, партнери можуть домовитися між собою без труднощів чи зіткнувшись із ними, або ж узагалі не прийти до згоди. Тому для досягнення успіху під час проведення ділових переговорів необхідно розробляти й застосовувати спеціальну техніку, тактику їх проведення.

Етикетні ситуації (Etiketni of situations) — це сукупність великої кількості не пов’язаних між собою сфер спілкування, що функціонують автономно. Характерною особливістю спілкування між комунікантами - людьми є можливість здійснювати комуні-кативний акт анонімно, довільно вибирати учасника для розмови, що зменшує соціально-психологічні ризики комунікації, відповідно такому спілкуванню також властива афективність, часте недот-римання літературних норм, використання некодифікованих одиниць.

Телефонна розмова (Telefon correspondence) — один із різновидів усного мовлення, що характеризується специфічними ознаками, зумовленими екстра-мовними причинами Основою успішної телефонної розмови є компетентність, тактовність, добро-зичливість, володіння прийомами ведення бесіди, бажання швидко і ефективно вирішити проблему або надати допомогу для її вирішення. Важливо щоб службова телефонна розмова велася у спокійному тоні і викликала позитивні емоції.

Змістовий модуль 6. СТИЛЬ ТА ІМІДЖ ДІЛОВОЇ ЛЮДИНИ