Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
этика бизнеса / ЕтикабзнесуМетодичкадля редакц.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
531.97 Кб
Скачать

Змістовий модуль 4. Корпоративна культура і корпоративна соціальна відповідальність в бізнесі

1.Засвоїти ключеві терміни та поняття:

Корпорація, корпоративна культура та етика; соціальна відпо-відальність; корпорації; основні підходи в визначенні соціальної від-повідальності (ринковий підхід, регулятивний підхід, підхід с позиції «корпоративної совісті», акціонерний підхід); механізми стиму-лювання і підвищення соціальної відповідальності корпорації (політика оподатковування, дотації, кредитів, тендерів, соціального розподілу і Public relation); механізми етичного управління (місія, корпоративний етичний кодекс, комітет з етики, соціальний аудит, юридичний комітет).

2.Сформулювати відповідь на контрольні питання та завдання:

Питання:

  1. Дайте визначення корпоративної культури з різних точок зору?

  2. Якими є основні стадії у процесі ухвалення етичного рішення?

  3. Які фактори впливають на процес ухвалення етичного рішення?

  4. Які основні інструменти етичного управління бізнесом ви знаєте?

  5. Що таке місія організації, етичний кодекс, комітет з етики, соціальний аудит, юридичний комітет?

  6. Який механізм етичного управління бізнесом використовується найчастіше?

  7. Які види етичних кодексів ви знаєте и які переваги та недоліки вони мають?

  8. На ваш погляд, чи має бізнес обов’язку перед суспільством?

  9. У чому специфіка концепції соціальної відповідальності А.Керолла? назвіть її характерні риси?

  10. Що собою представляють механізми етичного управління бізнесом, назвіть їх і дайте їм визначення?

  11. У чому принципова відмінність механізмів стимулювання й підвищення соціальної відповідальності корпорації от механізми етичного управління бізнесом?

Завдання:

  1. У багатьох західних фірмах існують спеціально розроблені етичні кодекси, які являють собою основні моральні цінності й правила поведінки, які сформульовані фірмою. Якщо б ви очолили велику фірму, то які правила й цінності включив у її етичний кодекс?

  2. Назвіть основні аргументи на користь соціальної відповідальності бізнесу.

  3. Назвіть основні аргументи проти соціальної відповідальності в бізнесі.

  4. На ваш погляд, чи має бізнес обов’язку перед суспільством?

  5. Назвіть приклади із сучасної української дійсності приклади відповідального ведення бізнесу.

  6. Як, на ваш погляд, можна підняти моральний рівень бізнесу в нашої державі? Чи е в цьому необхідність?

3.Впишіть пропущений текст:

3.1. Види соціальної відповідальності

3.2. Основні підходи в визначення соціальної корпоративної соціальної відповідальності:

3.3.Механізми стимулювання і підвищення соціальної відповідальності корпорації

політика оподаткування

3.4.Механізми етичного управління корпораціею

Література:

Основна [1,3,4,6,8,41]

Додаткова [ 5,6,24,41,42,62,63]

Глосарій

Зацікавлені сторони (Interested parties) – індивіди або групи, які згідно з розумним очікуванням можуть випробувати значущу дію роботи, продукції, або послуг організації; та чиї дії можуть вплинути на здатність організації успішно реалізовувати свою стратегію і досягати поставлених цілей.

Корпорація (від лат. corporatio – об’єднання, спільнота) – організація, яка поставила перед собою певні цілі, що діє на суспільне благо, володіє певними правами; яка є юридичною особою, діє на постійній основі та несе обмежену відповідальність.

Корпоративні ритуали (Corporate rituals) система дій і заходів, що демонструють співробітникам цінності організації.

Корпоративний соціальний звіт (Corporate social report) це публічний інструмент інформування акціонерів, співробітників, партнерів та всього суспіль­ства про те, як і якими темпами компанія реалізує закладені в своїй місії або стратегічних планах розвитку цілі щодо економічної стій­кості, соціальної гармонії та екологічної стабільності.

Корпоративні цінності (Corporate values) набір явних або неявних правил, за допомогою яких співробітники визначають пріоритети, формують систему поведінки і правила, завдяки яким можна досягти успіху.

Корпоративна культура (Corporate culture) це визнані в конкретній організації правила поведінки (цінності; соціальні, комунікативні й моральні нор­ми; ритуали; фірмовий стиль) і правила управління (організаційна структура, комунікації, кадрова політика). Якщо вони формалізовані, то можна говорити про офіційну корпо-ративну культуру.

Культура (від лат. cultura – обробка, виховання, освіта) – сукупність матеріальних і духовних цінностей, а також способів їх створення, уміння використовувати їх для подальшого прогресу людства, передавати від покоління до покоління.

Логотип (від грец. logos – слово, typos – відбиток) – складові літери в типографському наборі; найважливіший знак тотожності фірми. Звичайно складається з 4-6 букв. Це один з видів товарного знака.

Моральна відповідальність (Moral responsibility) – відповідальність особи за свою поведінку з погляду моралі, а також відповідальність соціальних пільнот (сім’я, рід, клан, партія, установа, держава тощо) за існуючі в них звичаї та етичні відносини. Разом з інституційною адміністративною і юридичною відповідаль-ністю, вона є головним неінституційним регулятором взаємовідносин між людьми, колективами, особою і суспільством, між різними соціальними структурами. Носієм є будь-який індивідуальний та колективний суб’єкт соціальної діяльнос­ті, об’єктом може бути будь-який вчинок і його мотивація, економічна, політична акція.

Символи (від грец. symbolon – умовний знак) – знаки відмінності статусу, винагороди, візитні картки, рекламні буклети, інформаційні листки, стиль одягу, оформлення приміщення тощо призначені сим­волізувати цінності організації.

Соціальна відповідальність бізнесу (Social responsibility of business)– відповідальне ставлення будь-якої компанії до свого продукту або послуги, до споживачів, працівників, партнерів; активна соціальна позиція компанії, що полягає в гармонійному співіснуванні, взаємодії та постійному діалозі із суспільством, участі у розв’язанні найгостріших соціальних проблем.

Товарний знак (Commodity sign ) – це зареєстровані у встановленому порядку образотворчі, словесні, об’ємні, звукові поз-начення або їх комбінації, які використовуються організацією для ідентифікації своїх товарів. Захищається міжнародним законодав-ством.

Фірмовий стиль (Brandname style),(або концепція дизайну) цілісність, яка сприймається візуально і відображає корпоративну культуру організації, характеризується єдиною системою графіки, кольорової гами, набором матеріалів, іншими стилеутворюючими факторами. Він виражається в зовнішньому виді продукції, зовнішньому і внутрішньому оформленні будівель, у формі ділової документації, рекламних матеріалах, одязі співробітників.

Ціннісні орієнтації (Valued orientations ) – система цінностей людини або підприєм­ства, їх вектор, які визначають спрямованість діяльності та конкретних дій.

Юридична особа (Legal person, Juristic person, Juristical person) – установа, підприємство або організація, що виступає як самостійний носій громадянських прав і обов’язків.

Public relation – усі дії, крім прямої реклами, які мають мету привернути увагу засобів масової інформації, або сформувати суспільну думку.