Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АБЗ ШЛЫК.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
236.77 Кб
Скачать

2. Обґрунтування місця розташування підприємства

На вибір місця розташування підприємства впливають різні фактори. При виборі місця необхідно враховувати наявність транспортної мережі для доставки сировини, виду транспорту доставляющего матеріали на підприємство, величину витрат на доставку матеріалів; забезпечення району водою, електроенергією, парою, паливом, стисненим повітрям, забезпеченість готування бетонних сумішей у достатній кількості водою, придатної по хімічному складі, наявність площадки необхідного розміру, профілю й конфігурації й проїзних шляхів до неї або умови примикання до існуючих залізних і автомобільних доріг.

Важливе завдання при проектуванні АБЗ - знайти для нього місце на споруджуваній дорозі. Від правильного рішення цього завдання залежить не тільки вартість продукції але й успіх роботи заводу, повноцінне використання встаткування, строків будівництва дороги.

На початку вирішують питання про розміщення АБЗ залежно від потреби суміші, строків будівництва, рельєфу місцевості, розташування баз і джерел постачання матеріалами для готування суміші, ж/д станцій, під'їзних колій, виробничих об'єктів, можливості одержання електроенергії, води.

Головною підставою для розміщення АБЗ на дорозі й у той же час вирішальної є облік технологічних особливостей асфальтобетонних гарячих сумішей - остигання в шляху й відповідно час доставки від заводу на дорогу. Обмеження часу доставки залежно від температури повітря - не більше 1 години. У запобігання остигання суміші встановлюють припустиму дальність перевезення її автомобілями -самоскидами з урахуванням стану шляхів підвозу. Тому встановлено, що в жарку погоду суміш можна транспортувати на 40 - 50 км, у прохолодну погоду гарячу суміш не слід перевозити на відстань більше 20-30 км.

АБЗ раціонально розміщати недалеко від споруджуваної траси або в середині ділянки, що обслуговує, тому що це дає більший екологічний і технологічний коефіцієнт, чим розташування заводу в джерела сировини.

Тому що довжина траси порівняно невелика (21 км), те АБЗ можна розмістити в одному із крайніх крапок споруджуваної дороги. Виходячи із усього вище сказаного, розміщаємо завод поблизу Лебедина.

Обрана для розміщення заводу площадка повинна мати досить низький рівень ґрунтових вод, гарний поверхневий стік, мінімальні обсяги земельних і планувальних робіт. Стосовно населеним пунктом АБЗ варто розташовувати з подветренной сторони й відокремлювати від житлових районів санітарно – захисною зоною (більше 300м).

7

Таблиця 2.1 Середня повторюваність вітру за періуд будівництва дороги , %

Пн

ПнСх

Сх

ПдСх

Пд

ПдЗх

Зх

ПнЗх

7

15

11

9

10

13

14

14


М 1:3

Рисунок 2.1. Роза вітрів для м. Лебедин

Виходячи із рози вітрів, АБЗ найкраще розташовувати на Південо-Західній стороні міста Лебедин. Мінімальна санітарна зона 300м.

8

3. ВИЗНАЧЕННЯ ДЖЕРЕЛ ПОСТАЧАННЯ Й ВИБІР

ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ

При визначенні джерел постачання заводу сировинними матеріалами бажано максимально використати місцеві матеріали й побічні продукти промисловості. Це дозволяє звільнити транспорт, що поставляє сировину на підприємство, зменшити забруднення навколишнього середовища промисловими відходами, уменшить собівартість продукції.

Оскільки в районі розташування підприємства, що будується, немає запасів місцевих матеріалів для виробництва продукції, потрібно передбачити поставку привізних.

Вибираючи джерела поставки матеріалу, насамперед потрібно прагне до мінімальних транспортних витрат.

При виборі способу доставки матеріалу, що вирішує фактором є дальність транспортування. Якщо дальність перевезення матеріалу більше 100 км, то використається залізничний транспорт, інакше перевагу віддають автомобілям-самоскидам.

Найближче місце знаходження:

Щебені привозять із Малокоховського родовища граніту розташованого на лівобережному схилі р. Дніпро в 4 км до сходу від м. Кременчука. Розробляється комбінатом Кременчугстрой. Видобуток — 800 тис. м3. Корисні копалини — граніт рожево-сірий і сірий середньозернистий. Середня потужність – 40 м. Розкривні породи — піщано-глинисті відкладення. Потужність розкриву– (0,4—12,1 м). Гідрогеологічні умови сприятливі. Граніт придатний для виробництва бутового каменю й щебенів для звичайного бетону. Дальність транспортування 200 км для цього використовуємо залізничний транспорт.

Физико-механические свойства:

удельный вес – 2,69 – 3,06 г/см3,

объемный вес – 2,6 – 2,8 г/см3;

предел прочности при сжатии в сухом состоянии – 928 – 1488 кг/см2.

Пісок: будемо використовувати пісок з річки Псел дальність транспортуваня 15 км. Для цього використовуємо автомобільний транспорт.

Мінеральний порошок поставляє Дніпродзержинська база мінерального порошку (Дніпропетровська обл.). Дальність транспортування 250 км. Для цього використовивоємо залізничний транспорт.

Бітум привозять із Кременчужського нафтопереробного заводу у залізничних цистернах дальність транспортування 200 км.

9