Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АБЗ ШЛЫК.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
236.77 Кб
Скачать

10. Контроль якості продукції

Якість асфальтобетонної суміші - сукупність властивостей, що спричиняються її придатність для будівництва. Показник якості суміші встановлений ДСТУ Б.В 2.7-119-2003 на щебені, пісок, бітум, мінеральний порошок і добавки. Забезпечення якості суміші починають із її проектування - підбора складу суміші. Якщо він підібраний неправильно, то відразу буде потрібно коректування складу центральною лабораторією.

Якість суміші, що виготовляє АБЗ, визначається якістю матеріалів, що надходять на завод; умовами їхнього зберігання на заводі, що охороняють їх від псування; прийнятими технологічними процесами сушіння, дозування й перемішування складової суміші й точним здійсненням цього процесу, температурою готової суміші.

Якість щебенів і піску визначається в кожних вступників партії, а також беруть проби зі штабеля не рідше 1 рази в 3 дні в 3-х місцях, які поєднують і методом квартування відбирають для випробування.

Якість мінерального порошку оцінюють у новій партії.

Якість бітуму визначають, відбираючи проби за ДСТУ Б.В 2.7-119-2003 «Нафту й нафтопродукти». У цистернах відбирають проби в 3-х місцях: 1-а на глибині 20 див.вище, 2-а в середині; 3-я на 25 див. вище дна; становлять об'єднану пробу в співвідношенні 1:6:1 і випробовують один раз у зміну. Визначають основні властивості грузлих бітумів: умовна в'язкість, температура розм'якшення, адгезія, дуктиляція.

Контроль дозування мінеральних матеріалів і бітуму включає:

  • перевірку роботи дозаторів не рідше 1 рази в зміну, точність зважування мінеральних матеріалів і бітуму 2 рази на місяць ;

  • визначення змісту бітуму в суміші 3 рази в зміну ;

  • зерновий склад суміші 3 рази в зміну .

Контроль надійності зберігання, відповідності фактичної кількості дозуючого матеріалу підібраному складу суміші - одне з основних умов перевірило якості суміші. Перед початком кожної зміни лабораторія разом з механіком АБЗ перевіряє роботи дозаторів. Лабораторія перевіряє в плині дня кілька разів вологість на складках відсівання.

З метою збереження вологості піску й щебенів лабораторія щомісяця дає коректування складу асфальтобетонної суміші, а у випадку різкої зміни погоди коректування дає через кожні 2 години.

Важливим елементом у контролі якості готування суміші є операція по змішуванню. У процесі готування суміші контролюють дотримання температурного режиму й часу перемішування компонентів (2-3 рази в зміну). Рівномірність розподілу складової суміші багато в чому визначає й фізико-механічні властивості ущільненого асфальтобетону в покритті.

У ході готування суміші контролюють температуру просушеного й прогрітого щебенів і піску, бітуму й готової суміші. На автоматизованому АБЗ ці операції контролюють прилади автоматики, перекидаючи дані на пульт керування.

26

При застосуванні ЕОМ і мікропроцесорів вони проводять коректування по відповідних програмах. На автоматизованому або частково автоматизованому заводі коректування проводить оператор ЕОМ. Контроль готової суміші в автомобілях - самоскидах виконує черговий контроль лабораторії. Для контрольних випробувань за ДСТУ Б.В 2.7-119-2003 відбирають 3 проби від кожної партії з кузовів автомобілів - самоскидів.

Визначають наступні показники: температуру готової суміші, зерновий склад, зміст бітуму; пористість кістяка й залишкову пористість; водонасичення , межа міцності при стиску при температурах 500С, 200С и 00С; набрякання; коефіцієнт водостійкості.

Вимір температури - у металевій оправі електронним або портативним приладом.

У процесі будівництва асфальтобетонних покриттів систематично контролюють температуру й однорідність суміші, що укладає в покриття, якість ущільнення в результаті відбору проб ( вирубок) з розрахунку не менш 3-х на 7000 м2 покриття.

27