Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АБЗ ШЛЫК.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
236.77 Кб
Скачать

8. Розробка схеми генерального плану підприємства

Розробці генеральних планів передує визначення розмірів всіх будинків і споруджень. На стаціонарних заводах установлюють будинку капітального типу, на тимчасових - використають збірно-розбірні будинки або вагончики.

На генеральному плані вказується розташування змішувально-дозувальної установки, плавильної установки, складів мінеральних і кам'яних матеріалів, бітумосховища, лабораторії, контури транспортних шляхів, комунікацій, електрогосподарства й інше.

Площа заводу повинна бути мінімальної й компактної й разом з тим,яка дає можливість зручно розташувати все необхідне встаткування.

Основним принципом проектування генерального плану є раціональне розташування встаткування, при якому повною мірою дотримується прийнята технологічна схема з найменшими витратами на переробку сировини й транспортування матеріалів.

Основні положення по проектуванню генеральних планів:

  • санітарно-захисна зона для АБЗ стосовно житлової зони не менне 300 м;

  • по функціональному принципі промислову площадку варто ділити на чотири зони:

1) передзаводська;

2) виробнича;

3) підсобна;

4) складська.

  • склади легкозаймистих нафтопродуктів і спаленних матеріалів варто розташовувати з підвітряної сторони стосовно виробничих споруджень;

  • з погляду пожежної безпеки мінімальна відстань між будинками й спорудженнями на площадці заводу варто приймати :

а) між складами й будинками ( спорудженнями 1-3 ступеня вогнестійкості ) -18 м

б) між двома виробничими будинками й закритими складами -12 м

в) мінімальна відстань від складів ГСМ: для внутрішньозаводських залізниць -20 м ; для автодоріг -10 м

г)пожежні гідранти варто розташовувати уздовж автомобільних доріг на відстані 25 м від крайки, але не ближче 5 м від стін будинків;

  • внутрішньозаводські дороги з бордюрами:

а) виробничі дороги шириною 7 м;

б) проїзди й під'їзди шириною 5 м;

  • залізничні колії :

а) ширина виїзних воріт не менш 4,9 м;

б) відстань від осі залізниці до будинків і споруджень ( при відсутності виходів з будинків убік залізниці ) не менш 3,1 м;

в) відстань від осі залізниці до огороджень , опор шляхопроводів , повітряних ліній і трубопроводів не менш 3,1 м.

  • тротуари повинні мати ширину не менш 1,5 м і відокремлюється від проїзної частини доріг смужкою шириною не менш 2 м;

  • площа ділянок, призначених для озеленення повинна скласти не менш 15% площі підприємства ;

    20

  • зелені насадження бажано зосереджувати в районі побутових приміщень , заводоуправління й площадок відпочинку: відстань між деревами в ряді 5-7 м, від будинків до деревних насаджень 5-10 м.

На генеральному плані наносять всі будинки й спорудження із вказівкою їхніх розмірів у плані , прив'язкою й відстанню між собою , всі комунікації ,троянду вітрів ,прив'язку заводу до місцевості .

Для підвищення протипожежної безпеки на території АБЗ планується установка пожежних щитів і наборів необхідних засобів пожежогасіння . Складську зону ( склад відсівання, склад мінерального порошку , бітумосховище) розташовуємо уздовж залізниці з підвітряної сторони стосовно інших виробничих будинків і споруджень ,для запобігання запилення території .По можливості обгороджуємо складську зону від іншої території зеленими насадженнями.

Адміністративно-побутовий корпус і площадку для відпочинку розміщаємо якнайдалі від складської й виробничої зон у районі зосередження земляних насаджень.

Улаштовуємо усередині міські дороги з бордюрами шириною 7 м для можливості під'їзду (з метою вивантаження, навантаження різних матеріалів) по всіх будинках і спорудженням асфальтобетонного заводу. Уздовж дороги влаштовуємо тротуари шириною 1,5 м, на видаленні від проїзної частини 2 м.