Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
73.03 Кб
Скачать

55.Збитки. Відшкодування майнової шкоди

- особа,якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права,має право на їх відшкодування.

- збитками є:

1) втрати,яких особа зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодження речі,а також витрати,які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права;

2) доходи,які особа могла б реально одержати за звичайних обставин,якби її право не було порушене.

- збитки відшкодовуються у повному обсязі,якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

- на вимогу особи,якій завдано шкоди, та відповідно до обставин справи майнова шкода може бути відшкодована і в інший спосіб,зокрема,шкода,завдана майну,може відшкодовуватися в натурі.

66. Поняття договору позички

За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку.

Форма договору: усна щодо речей побутового призначення між фізичними особами або письмова — між юридичними особами, а також між юридичною та фізичною особою.

Застосовується у побутових відносинах між фізичними особами (наприклад, надання одним родичем іншому в безоплатне користування транспортного засобу тощо), у сфері задоволення культурних потреб фізичних осіб (приміром, надання державними бібліотеками книжок своїм читачам).

67. Поняття договору позики

За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку саму суму грошових коштів (суму позики) або таку саму кількість речей того самого роду та такої самої якості/

Договір позики може бути як відплатним, так і безоплатним. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Сума договору позики не перевищує 50-тикратного розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Форма договору: усна або письмова.

Договір позики є одностороннім і реальним. Він вважається таким, що укладений з моменту передачі грошей або речей.

68. Поняття договору міни

За договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар. Договір міни спрямований на безповоротне відчуження кожною із сторін належного їй майна. Кожна із сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін.

Договором міни може бути встановлена доплата за товар більшої вартості, що обмінюється на товар меншої вартості. Право власності на обмінювані товари переходить до сторін одночасно після виконання зобов'язань щодо передання майна обома сторонами, якщо інше не встановлено договором або законом. Договором може бути встановлений обмін майна на роботи (послуги).

Договір міни має багато спільного з договором купівлі-продажу. Найістотнішою ознакою для розмежування цих двох договорів є те, що у договорі купівлі-продажу за майно що продається продавцеві сплачується відповідна його вартість лише у грошовому виразі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]