Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація торгівлі / 35Орган_зац_я_торг_вл_КЛ12ТТП.doc
Скачиваний:
379
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
780.29 Кб
Скачать

Формування асортименту товарів у роздрібній торговельніймережі План

1. Сутність і зміст асортиментної політики в торгівлі.

2. Чинники, які впливають на формування асортименту товарів.

3. Принципи та ознаки формування асортименту.

4. Асортиментні переліки товарів.

1. Сутність і зміст асортиментної політики в торгівлі

Процес підбирання і встановлення номенклатури товарів за різними ознаками, спрямований на задоволення попиту населення і забезпечення високої прибутковості роботи підприємств торгівлі, є формуванням асортименту.

Перелік товарів, які реалізуються на підприємствах роздрібної торгівлі є торговельним асортиментом.

Перетворення виробничого асортименту в торговельний починається на підприємствах оптової торгівлі, які організовують закупів­лю і доставку основної маси товарів складного асортименту.

Асортиментна політика – це комплекс заходів щодо управління асортиментом товарів. Асортиментна політика є важливим складником загальної стратегії роздрібної торгівлі. Стратегія оптимізації асортименту може здійснюватися шляхом звуження його широти і зменшення глибини – це дозволяє значно зменшити товарні запаси, збільшити швидкість обороту товарів і скоротити потребу в кредитах на закупівлю та реалізацію товарної маси.

Якщо в основу формування асортименту покладена стратегія максимального його розширення і поглиблення, то вона потребує значно більших фінансових ресурсів, але дозволяє запропонувати покупцям дуже широкий асортимент товарів, який можна знайти тільки в цьому магазині.

Асортиментна політика повинна обиратися з урахуванням загальної мети і стратегічних підходів, які ставить перед собою керівництво роздрібного торговельного підприємства. Головною метою асортиментної політики є організація продажу в магазині збалансованого асортименту товарів, який в раціональних співвідношеннях поєднує товари різних товарних груп залежно від потреб споживачів.

Асортиментна політика – важливе народногосподарське завдання, раціональне вирішення якого потребує скоординованих дій як на загальнодержавному рівні, так і в окремих сферах діяльності: виробничій сфері, оптовій і роздрібній торгівлі.

2. Чинники, які впливають на формування асортименту товарів

Формування асортименту товарів – складний процес, на який впливає ціла низка чинників. Умовно їх можна поділити на загальні (не залежать від умов роботи магазину) і специфічні (пов’язані з умовами функціонування, організацією і технологією торгівлі в магазині).

До загальних чинників належать попит покупців і виробництво товарів, а також соціально-економічні, демографічні, національно-побутові та природнокліматичні.

Раціональний асортимент товарів у магазинах – це асортимент, який відповідає попиту покупців. При цьому попит формує вимоги до асортименту, а виробництво їх задовольняє. Для успішної роботи працівники торгівлі повинні мати достовірну інформацію про обсяг та структуру попиту, динаміку його змін, особливості формування на підприємствах різних типів, форм власності, спеціалізацій.

Одним з найважливіших чинників формування товарного асортименту є виробництво та імпорт товарів народного споживання, оскільки їх обсяг і асортиментна структура обумовлюють пропозицію товарів на товарному ринку. Основними соціально-економічними чинниками є соціальний склад населення, характер його трудової діяльності, рівень цін, доходів та соціального забезпечення населення, розвиток на спрямованість основних виробничих галузей у регіоні, культурно-побутові умови проживання тощо.

До складу демографічних чинників належать професійний склад населення, склад за статтю і віком, кількістю сімей, що обслуговуються магазином.

Національно-побутовими чинниками є структура населення за національною ознакою, його звичаї і традиції у споживанні окремих товарів.

Під природнокліматичними чинниками розуміють вплив природних і кліматичних особливостей окремих районів, місцевого сезонного календаря та формування асортименту товарів у магазинах.

До специфічних чинників, які впливають на формування асортименту товарів у кожному конкретному магазині, належать: тип і розмір магазину, його технічна оснащеність; умови товаропостачання; чисельність населення, що обслуговується; місце знаходження магазину; транспортні умови, в тому числі стабільність транспортних комунікацій у різні сезони року; щільність транспортної мережі; середній радіус дії і пропускна спроможність магазину.

Кожен з названих чинників по-різному впливає на порядок формування асортименту. Не всі чинники з перерахованих можуть бути зіставленні та оцінені кількісно.

Таким чином, у теперішній час на етапі розвитку торгівлі, її технічного оснащення та впровадження в практику роботи сучасних магазинів комп’ютерних технологій, перспективною є розробка асортиментних моделей у межах окремих етнографічних та кліматичних зон. Об’єктивною передумовою впровадження таких асортиментних моделей в роздрібну торгівлю України є проведена в останні роки робота з впровадженням у виробництво та торгівлю штрихкодування та електронних контрольно-касових апаратів.