Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація торгівлі / 35Орган_зац_я_торг_вл_КЛ12ТТП.doc
Скачиваний:
379
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
780.29 Кб
Скачать

Контрольні питання

1. Що таке комісійний продаж товарів?

2. Який існує порядок уцінки комісійних товарів?

3. Який порядок повернення комітенту нереалізованого товару?

4. Що є юридичною основою продажу товарів у кредит?

5. Який існує порядок розрахунків за товари, куплені в кредит?

6. Які бувають аукціони?

7. Порядок проведення аукціонних торгів.

8. Якими документами оформлюється продаж товарів на аукціоні?

9. Яким чином здійснюється уцінка товарів?

10. Що таке сезонний продаж товарів?

11. Що таке «секонд-хенд»?

12. Які Ви знаєте способи продажу ношених речей?

13. На які категорії поділяється секонд-хенд залежно від якості і ціни?

14. Чи є перспективи у торгівлі секонд-хендом?

Позамагазинні форми продажу Товарів План

1. Організація дрібнороздрібної торгівлі.

2. Торгівля на базарах і ярмарках.

3. Посилкова торгівля.

Позамагазинними формами роздрібного продажу товарів вважається реалізація товарів через дрібнороздрібні торговельні підприємства (стаціонарна та пересувна мережа), роздрібну посилкову торгівлю, а також ярмарки та базари. Використання позамагазинних форм продажу дозволяє організовувати торговельне обслуговування невеликих і віддалених населених пунктів, де відсутні підприємства стаціонарної роздрібної торгівлі, сприяє наближенню продажу товарів до місць проживання, роботи, відпочинку.

1. Організація дрібнороздрібної торгівлі

Порядок продажу, організація обслуговування покупців на підприємствах дрібнороздрібної торгівлі на території України регламентується «Правилами роботи дрібнороздрібної торговельної мережі». Вони обов’язкові для господарюючих суб’єктів усіх форм власності, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері торгівлі та громадського харчування і визначають вимоги до приміщень і обладнання та формування і продажу в ній товарів.

Забороняється продаж у дрібнороздрібній мережі:

– продовольчих товарів, якщо для них не створені умови для дотримання санітарних норм, температурних режимів, умов зберігання та продажу;

– алкогольних напоїв і тютюнових виробів через засоби пересувної мережі;

– в стаціонарних пунктах, якщо зберігання товарів у них не відповідає вимогам нормативних документів;

– технічно складних та великогабаритних товарів;

– дорогоцінних металів, коштовного каміння та виробів з них;

– товарів складного асортименту, що потребують приміряння (одяг, взуття, тканини).

Для роботи у дрібнороздрібних пунктах продажу продовольчих товарів продавці повинні мати особисті медичні книжки, систематично проходити медичне обстеження, дотримуватися правил особистої гігієни, тримати робоче місце, приміщення та навколишню територію в належному стані, не курити на робочому місці, бути охайно одягненими у формений чи санітарний одяг і головні убори.

Місце розміщення пунктів дрібнороздрібного продажу товарів встановлюється з письмового дозволу органу місцевого самоврядування за погодженням із службами санітарно-епідемічного нагляду, пожежної охорони, Державтоінспекції та архітектури.

Право здійснення торговельної діяльності у відведеному місці засвідчується оригіналом дозволу та копіями спеціальних дозволів (ліцензій, сертифікатів).

Режим роботи дрібнороздрібних пунктів продажу товарів погоджується з місцевими органами державної виконавчої влади з урахуванням місць їх розташування.

Однією з обов’язкових умов організації продажу товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі є наявність супровідних документів на товари, що реалізуються, та засвідчення відповідності якості товарів вимогам нормативних документів. Товари, що на­дійшли без супровідних документів, із простроченим терміном реалізації прийому і продажу не підлягають.

Зразки товарів, що є в продажу, встановлюються на видному місці і оформлюються цінниками. Згідно із Законом України «Про застосування ЕККА і товарно-касових книг при розрахунках із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» за кожний невиставлений цінник на товар до підприємства застосовується фінансова санкція в розмірі п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На вимогу покупця продавець зобов’язаний надати йому можливість перевірити вагу відпущеного товару, ознайомитися з до­кументами, які підтверджують ціну та якість товару.

Під час продажу продукції громадського харчування застосовується відповідний інвентар та пакувальний матеріал.

У разі продажу товарів чи продукції громадського харчування неналежної якості продавець зобов’язаний замінити їх на якісні або повернути сплачені гроші.