Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація торгівлі / 35Орган_зац_я_торг_вл_КЛ12ТТП.doc
Скачиваний:
379
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
780.29 Кб
Скачать

Контрольні питання

1. Які форми роздрібного продажу товарів вважаються позамагазинними?

2. Що таке дрібнороздрібна торгівля?

3. Яким документом регламентується порядок продажу товарів на підприємствах дрібнороздрібної торгівлі?

4. Як здійснюється продаж товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі?

5. Продаж яких товарів забороняється у дрібнороздрібній торговельній мережі?

6. Які Ви знаєте види ярмарків?

7. Що таке «базар»?

8. Як організовано торгівля поштою?

9. Як здійснюється торгівля на ярмарках?

10. Який існує порядок продажу товарів поштою?

11. Які встановлено строки виконання замовлень?

Організація торгівлі на ринках План

1. Сутність торгівлі на ринках.

2. Основні види торгівлі на ринках, класифікація ринків.

3. Загальні вимоги до підприємств ринку.

4. Основні види обладнання в ринковому господарстві.

5. Організація торгівлі на продовольчих ринках.

6. Організація торгівлі на непродовольчих ринках.

1. Сутність торгівлі на ринках

Торгівля на ринках – це специфічна форма організації сервісно-торговельного обслуговування, яка є актом купівлі-продажу, що здійснюється в ринковій мережі різними категоріями продавців.

Більшість торговельних актів у торгівлі на ринках забезпечує роздрібну реалізацію продуктів і товарів, однак останнім часом з’явилася і продовжує розвиватися мережа дрібнооптових і оптових ринків, в яких практикується продаж оптових товарних партій різним категоріям суб’єктів товарного ринку.

Складність торгівлі на ринках пояснюється тим, що вона не обмежується тільки торговельними відносинами. Концентрація в мережі ринків великих мас потенційних покупців з реальними ку­півельними можливостями робить цей вид торговельної діяльності стратегічно привабливим для інших сервісних систем.

Торгівля на ринках – це яскравий представник інфраструктури товарного ринку. Діяльність підприємств ринків спрямована на створення умов для торгівлі, а не на самостійне ведення торговельної діяльності. Приватна торгівля на ринках займає мізерну частку в загальному обороті ринків, а основним напрямком роботи ринкових підприємств є створення й утримання матеріально-технічної бази в належному для ведення торгівлі стані.

Об’єктами торгівлі на ринках є широкий асортимент товарів, який не відрізняється від асортименту роздрібної торговельної мережі. Разом з тим на ринках реалізуються такі специфічні види товарів, як фураж, худоба, паливо, домашні тварини. Невід’ємною складовою частиною торгівлі на ринках є надання різноманітних послуг продавцям і покупцям.

Торгівля на ринках концентрує декілька категорій основних учасників. Основними учасниками є індивідуальні роздрібні продавці, ринковими роздрібними продавцями можуть бути громадяни України і громадяни інших країн, товаровиробники (виробничі, аграрні, інші підприємства), комерційні посередники (оптові і роздрібні), інші посередники, підприємці.

Велику групу учасників торгівлі на ринках представляють учасники роздрібної та оптової торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, транспорту, які зосереджують свою роботу в межах підприємств ринків. Через це на ринках розвивається мережа побутових майстерень, магазинів і дрібнороздрібних торговельних одиниць, підприємств громадського харчування, готелів та інших пунктів обслуговування.

Торгівля на ринках акумулює не тільки процес роздрібної реалізації, але й обумовлює створення і надання цілісної системи послуг. Послуги, які мають місце на ринках, поділяються:

– на послуги власне ринкового підприємства;

– послуги обслуговуючих систем.

Послуги, створені і надані самим ринком, поділяють на дві категорії: послуги оренди і платні.

Послуги оренди – це плата (ринковий збір) за короткотермінову або довготермінову оренду ринкового торговельного місця.

Платні послуги – оплата організаційно-технологічного обслуговування всіх категорій продавців на ринку, безпосередньо пов’язаного із організацією та веденням ринкового торгу (розрубування м’яса, зважування, транспортування, зберігання товару).