Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація торгівлі / 35Орган_зац_я_торг_вл_КЛ12ТТП.doc
Скачиваний:
379
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
780.29 Кб
Скачать

4. Асортиментні переліки товарів

Формування асортименту товарів у роздрібній торговельній мережі потребує не тільки встановлення групового і видового асортименту, раціонального розміщення його в окремих магазинах, а й постійного регулювання і систематичного контролю за дотриманням його повноти і стабільності. Це досягається шляхом розробки і впровадження в практику роботи магазинів обов’язкових асортиментних переліків.

Асортимент товарів у магазинах з часом зміцнюється під впливом виробництва та купівельного попиту населення. Глибоке вивчення цих змін та врахування їх у повсякденній роботі дозволяє працівникам сфери торгівлі вносити відповідні корективи в асортиментні переліки товарів, формуючи оптимальний асортимент у магазинах.

Процес розробки відбувається в три етапи. На першому етапі затверджуються приблизні асортиментні переліки для основних груп магазинів з вказанням основних споживчих комплексів і мікрокомплексів, товарних груп і назв товарів. На другому етапі досягається деталізація та уточнення приблизних асортиментних особливостей діяльності конкретних регіонів. У типових асортиментних переліках відображається тип підприємства, торговельна площа, перелік споживчих комплексів, мікрокомплексів, товарних груп, а також найменувань товарів і кількості їх різновидів. На третьому етапі на базі типових розробляється і затверджується для кожного конкретного магазину обов’язкові асортиментні переліки. Вони враховують конкретні умови функціонування роздрібного торговельного підприємства і включають:

– назву і тип магазину;

– торговельну площу магазину;

– місце знаходження;

– найменування споживчих комплексів, мікрокомплексів, товарних груп;

– найменування товарів;

– кількість різновидів товарів;

– кількість товарних одиниць у магазині.

Асортиментний перелік магазину затверджують на один рік, після закінчення якого вносять корективи з врахуванням зміни купівельного попиту та кон’юнктури торгівлі, населення товарного ринку, змін в асортименті товарів, що реалізуються.

Перелік є основним робочим документом, згідно з яким формується асортимент товарів роздрібного торговельного підприємства.

Відповідальність за дотриманням вимог обов’язкового асортиментного переліку покладається на директора магазину. За відсут­ністю у продажу окремих товарів торговельні підприємства повинні вжити необхідних заходів для зведення їх у магазин.

Використання в практиці торгівлі обов’язкових асортиментних переліків дозволить забезпечити населення необхідним асортиментом товарів, вистояти в конкурентній боротьбі, забезпечуючи краще обслуговування населення товарами.

Контрольні питання

1. Що таке асортиментна політика?

2. На яких принципах побудована асортиментна політика у сфері торгівлі?

3. Які чинники впливають на формування асортименту товарів у магазинах?

4. Які чинники входять до складу загальних і специфічних?

5. Яких принципів необхідно дотримуватися під час формування асортименту товарів у роздрібній торгівлі?

6. Охарактеризувати етапи формування асортименту товарів.

7. За якими ознаками здійснюється групування асортименту товарів?

8. Яким чином здійснюється контроль за асортиментом товарів у магазині?

9. Що таке асортиментні переліки магазинів?

10. Які Ви знаєте види асортиментних переліків?