Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація торгівлі / 35Орган_зац_я_торг_вл_КЛ12ТТП.doc
Скачиваний:
379
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
780.29 Кб
Скачать

3. Принципи та ознаки формування асортименту

Робота з формування асортименту товарів повинна вестись безперервно з дотриманням певних принципів, а саме:

– забезпечення відповідності товарного асортименту характеру і особливостям попиту населення з метою найбільш повного його задоволення;

– визначення оптимальної широти і глибини асортименту товарів для кожного магазину з урахуванням їх товарної спеціалізації, типізації, зони діяльності та величини торговельної площі;

– забезпечення постійної наявності у продажу стійкого товарного асортименту;

– максимальне наближення до покупців товарів повсякденного попиту і простого асортименту та концентрація товарів складного асортименту у відносно невеликій кількості спеціалізованих і універсальних магазинів, які мають можливості для показу та реалізації всього асортименту товарів;

– економічна ефективність роботи магазину.

Етапи формування асортименту

На першому етапі здійснюється розподіл асортименту між підприємництвами роздрібної торгівлі. Контроль за додержанням типізації, спеціалізації асортиментної політики здійснюють органи державної влади.

Другий етап полягає у встановленні групової структури асортименту для кожного торговельного підприємства з урахуванням його типу та площі торговельної зали. Визначається профіль магазину, при цьому враховуються принципи розміщення роздрібної торговельної мережі на території регіону. На цьому етапі встановлюються кількісні співвідношення окремих груп товарів у загальному товарообігу та відбувається їх поєднання з плановими показниками.

Третій етап полягає у підборі внутрішньогрупового асортименту магазину, тобто здійснюється підбір конкретних різновидів товарів кожної групи за різними ознаками з урахуванням купівельного попиту населення та прибутковості торгівлі.

У практиці торгівлі групування асортименту товарів для органі­зації їх продажу в магазинах здійснюється за трьома ознаками: товарно-галузевою, спільності споживчого призначення, частоти попиту та складності асортименту.

За товарно-галузевою ознакою формується переважно асортимент продовольчих і деяких непродовольчих товарів.

Більшість непродовольчих товарів групується за ознакою єдності споживчого призначення. При цьому їх асортимент об’єднується у споживчі комплекси, на основі яких здійснюється спеціалізація магазинів, секцій універмагів та формується їх асортимент.

Магазини, які працюють за системою споживчих комплексів, мають більшу торговельну площу, ніж спеціалізовані магазини.

Групування товарів за частотою попиту та складністю асортимен­ту використовується при організації роботи магазинів, які розташовані в установлених пунктах. Характерною особливістю таких магазинів є те, що в них концентрується асортимент товарів частого та повсякденного попиту. До таких типів магазинів належать «Універсам», «Товари повсякденного попиту», «Універмаг».

Плануючи структуру асортименту магазинів однорідної товарної спеціалізації, потрібно врахувати можливості раціонального поділу праці між великими і дрібними магазинами, між магазинами центру міста і його мікрорайонів, рядових сіл і кущових, робочих центрів.

Під час формування асортименту товарів необхідно забезпечити правильне поєднання товарів різної вартості, постійного і періодичного характеру споживання, різного діапазону цін.

Важливу роль відіграє правильне формування асортименту в магазинах самообслуговування, технологія продажу товарів у яких має значні відмінності від магазинів, які торгують за традиційними методами. Асортимент товарів у таких магазинах повинен орієнтуватися на максимальну самостійність покупців у виборі товарів, а одним з основних напрямків формування асортименту є створення споживчих комплексів і мікрокомплексів.