Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГО_ЛЕКЦИИ.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
795.14 Кб
Скачать

Послідовність оцінки

1) Оцінюються захисні споруди за місткістю і визначається показник КМІСТ, який характеризує захисні споруди за місткістю

,

де Мз - загальне число місць в усіх захисних спорудах об'єкта;

N - чисельність найбільшої працюючої зміни.

Якщо , то це означає, що 100% робітників будуть розміщені в захисних спорудах.

2) Оцінюються захисні споруди за захисними властивостями і визначається показник КЗХ, який характеризує захисні споруди за захисними властивостями:

,

де NЗХ - кількість людей, що укриваються в захисних спорудах з захисними властивостями не нижче потрібних (для яких виконуються умови ,).

3) Оцінюються системи життєзабезпечення захисних споруд і визначається показник КЖЗ, який характеризує захисні споруди за забезпеченням безперервності перебування в них людей на протязі встановленого строку:

деNЖЗ - кількість життєзабезпечених, що укриваються в захисних спорудах із захисними властивостями не нижче потрібних на протязі встановленого строку.

4) Оцінюються захисні споруди за своєчасним укриттям людей за сигналами ЦО і визначається показник КСВ.У, який характеризує, яка частина робітників і службовців в змозі своєчасно зайняти місця в захисних спорудах:

де NСВ.У - число людей, які в установлені строки зможуть укритися в захисних спорудах.

5) Робляться висновки і пропозиції по підвищенню надійності інженерного захисту. На основі окремих показників визначається коефіцієнт надійності захисту (КНЗ) за мінімальним значенням із окремих показників (КМІСТ, КЗХ, КЖЗ, КСВ.У), визначаються слабкі місця в інженерному захисті і намічаються шляхи і заходи по вдосконаленню інженерного захисту робітників і службовців об’єкта.

Методика оцінки інженерного захисту

Оцінка інженерного захисту робітників і службовців об’єкта починається з визначення усіх характеристик захисних споруд, вихідних даних для розрахунків параметрів можливих вражаючих факторів на території об’єкта.

Перш за все виявляється наявність і відповідність основних і допоміжних приміщень в кожній захисній споруді нормам об’ємно-планових рішень.

Довідка: Відповідно до будівельних норм і правил в сховищах для людей передбачаються такі приміщення :

Основні:

- приміщення для людей висотою не менше 2,15 м і не більше 3,5 м, площа яких визначається за нормою 0,5 м2/чол. при висоті 2,15-2,9 м; 0,4 м2/чол. при висоті більше 2,9 м; об’єм не менше 1,5 м3/чол. (з урахуванням об’єму усіх приміщень у зоні герметизації основних і допоміжних);

- медпункт площею 9 м2 (передбачається в сховищі, місткість якого становить 900-1200 чол. На кожні 100 чол. більше 1200 чол. додається по 1м2). Незалежно від наявності медпункту в приміщеннях для людей передбачається санітарний пост площею 2 м2 на кожні 500 чол.

Допоміжні приміщення:

- санвузли;

- фільтровентиляційне приміщення;

- приміщення для продуктів харчування площею 5 м2 на 150 чол. На кожні слідуючи 150 чол. по 3 м2 збільшується;

- приміщення ДЕС (дизельної електростанції) - в сховищах місткістю більше 600 чол., в яких установлюються промислові електричні вентилятори;

- тамбур-шлюзи площею 8-10 м2;

- електрощитова;

- приміщення для балонів з киснем;

- тамбури при всіх входах (окрім тих, де є тамбури-шлюзи).

В ПРУ передбачаються: приміщення для людей (основні); санвузли, для вентиляційного обладнання та для забрудненого верхнього одягу (допоміжні). Площа приміщення для людей за нормами, які встановлені для сховища. Висота приміщень .

Якщо, наприклад, виявиться, що в сховищі відсутнє приміщення для продуктів харчування, то для його обладнання виділяється необхідна площа від приміщення для захисту людей.