Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГО_ЛЕКЦИИ.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
795.14 Кб
Скачать

6.4 Особливості організації й проведення рятувальних робіт в осередках комбінованого ураження

Рятівні роботи в осередку комбінованого ураження організу-ються з урахуванням наявності не тільки пошкоджень, пожеж та радіаційного зараження, а й хімічного і бактеріологічного зараження. Слід вважати, що до визначення виду бактеріологічного зараження, всі заходи організуються в режимі захисту від особливо небезпечних інфекційних захворювань.

Успішне ведення рятівних робіт в осередку комбінованого ураження досягається:

- безперервним і одночасним проведенням всіх видів розвідки і використанням їх даних;

- одночасним і правильним використанням різних по призначенню сил та засобів, а також спеціальної техніки (з захисними герметичними кабінами);

- швидким подоланням або обходом зон зараження, руйнувань, пожеж і своєчасним виведенням сил на ділянки робіт;

- зосередженням зусиль на найважливіших ділянках, маневром силами і засобами;

- підтриманням стійкої та чіткої взаємодії, безперервного і твердого керівництва силами та засобами;

- швидке введення в осередок ураження сил і засобів, максимальне скорочення строків надання першої медичної допомоги ураженим отруйними та сильнодіючими отруйними речовинами, має особливе значення.

Враховуючи характер осередку комбінованого уражання головні зусилля розвідки спрямовуються на встановлення типу, концентрації і напрямку розповсюдження ОР, СДОР, РР, інфекційних захворювань, меж районів і ділянок зараження.

В рішенні на проведення рятівних робіт в осередку комбіно-ваного ураження начальник ЦО об’єкту додатково визначає:

- пункти розташування та порядок евакуації населення із районів хімічного та небезпечного радіаційного зараження;

- райони карантину і обсервації, строки їх установлення;

- порядок забезпечення формувань засобами захисту і препара-тами;

- ділянки місцевості, які підлягають дегазації, дезактивації і дезінфекції в першу чергу;

- об’єми і зміст протиепідемічних, спеціальних, профілактичних та санітарно-гігієнічних заходів.

Штаб ЦО об’єкту спільно з відповідними начальниками служб організують виконання цих та інших заходів, направлених на скоріше виконання робіт.

Перша медична допомога потерпілим надається медичними формуваннями, при цьому в першу чергу надається перша медична допомога ураженим отруйними та сильнодіючими отруйними речови-нами. На рівні з зупинкою кровотечі, накладанням пов’язок широко використовуються радіозахисні препарати, антидоти, антибіотики, проводиться екстрена профілактика та часткова санітарна обробка.

Особлива увага приділяється первинному медичному сортуван-ню потерпілих, як в залежності від виду і тяжкості ураження, наявності хімічного, радіаційного і бактеріального зараження розподі-ляють на групи і потоки, щоб не допустити розповсюдження зараження при наданні медичної допомоги та евакуації.

В лікувальні заклади, медичної служби потерпілі евакуюються дотриманням протиепідемічного режиму по ізольованим маршрутам, що охороняються.

Великого значення набуває організація комендантської служби і охорона осередків ураження, чітка робота контрольно-пропускних, санітарно-контрольних та прийомо-передаточних пунктів, оточення небезпечних в інфекційному відношенні ділянок, встановлення для населення і формування режиму поведінки та контроль за його виконанням.