Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГО_ЛЕКЦИИ.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
795.14 Кб
Скачать

Організація цо в учбових закладах

Начальником ЦО в учбовому закладі є ректор (директор) учбового закладу, начальником штабу - проректор (заст. директора).

У великих ВУЗах ЦО організується так само, як і на промислових об’єктах. У таких ВУЗах можуть створюватися штаб і служби ЦО. Для практичного здійснення заходів щодо розосе-редження і евакуації особистого складу створюється евакуаційна комісія, очолювана одним з проректорів. Штаб ЦО комплектується з штатних працівників ВУЗу не звільнених від основної роботи.

У ВУЗах створюються: рятувальні загони (команди), що комплектуються з студентів і постійного складу; санітарні дружини; аварійно-технічні групи; ланки по обслуговуванню сховищ і укриттів, які комплектуються з співробітників адміністративно-господарського відділу; команди охорони суспільного порядку.

Для оперативності управління ЦО на кожному факультеті створена самостійна система ЦО. Начальник ЦО факультету - декан; у нього 3 заступника: начальник штабу ЦО, заступник начальника ЦО, заступник начальника ЦО по евакуації. Орган управління - штаб ЦО. Формування ЦО факультету - група евакуації, група охорони суспільного порядку, санітарний пост, ланки пожежегасіння, обслуговування сховищ і укриттів, зв’язку, рятувальна ланка, радіаційної і хімічної розвідки, матеріально-технічного забезпечення.

Таким чином, структура ЦО факультету дозволяє вирішувати задачі ЦО самостійно.

1.4 Організація зведеної рятувальної команди (зрк)

Керівництво команди: командир команди.

Підрозділи команди:

- ланка зв’язку і розвідки;

- дві рятувальні групи (по 3 рятувальних ланки в кожній по 8 чол. в ланці);

- група аварійно-технічна і механізації (в групі 4 ланки механізації, електротехнічна, водопровідно-каналізаційних мереж, газових мереж);

- санітарна дружина (5 ланок по 4 чол.).

На об’єктах хімічної промисловості основним формуванням загального призначення є зведена команда протирадіаційного і протихімічного захисту (ЗвК ПР і ПХЗ).

Організація зведеної команди пр і пхз

командир команди;

ланка управління і розвідки;

рятувальна група (3 рятувальних ланки по 8 чол.);

2 групи знезараження (в кожної 2 ланки знезараження та гасіння вогнищ і 2 ланки ремонту комунікацій і знезараження ємностей);

група механізації (ланка механізації і аварійно-технічна ланка);

медпункт (2 санітарних ланки).

На об’єктах енергетики (ТЕЦ) крім рятувальних формувань створюється аварійно-технічна команда по відновленню в складі:

командування;

група електромеханічного обладнання (4 ланки по 5 чол.);

група тепломеханічного обладнання (3-4 ланки по 5 чол.);

група паливно-транспортного обладнання (3-4 ланки по 5 чол.);

група контрольно-вимірювальних приладів (3-4 ланки по 5 чол.).

Тема 2: Надзвичайні ситуації мирного й воєнного часів, їхній вплив на життєдіяльність населення України

Останнім часом екологічна обстановка в світі значно погірши-лась і оцінюється як несприятлива. Майже щоденно в періодичній пресі друкуються повідомлення про катастрофи, що відбуваються в різних країнах: землетруси, виверження вулканів, обвали, зсуви, селі, повені, цунамі, урагани, смерчі, снігові та пилові бурі, лісові пожежі, тривалі засухи та інші стихійні лиха, які супроводжуються загибеллю людей, руйнуванням міст і промислових підприємств, а також порушенням екологічного рівня в природі, викликаного забрудненням навколишнього середовища.

Територія України, розташованої практично в центрі Євро-пейської частини земної кулі, складає 603,7 тис.км2. Середня щільність населення складає 86 чоловік на 1 км2, а в східних, більш промислово насичених регіонах, це число складає близько 200 чоловік на 1 км2. Загальна кількість населення в Україні складає близько 48 млн. чоловік.

Сьогодні в Україні у зв’язку з небезпечними природними явищами, аваріями і катастрофами обстановка характеризується як дуже складна.

Стихійні лиха не підвладні державним кордонам. Навички боротьби зі стихійними лихами, які все частіше розповсюджуються на території прилеглих держав, вказують на необхідність міжна-родного співтовариства, а також надання всебічної допомоги при ліквідації їх наслідків. Для ліквідації шкоди, яку спричинило стихійне лихо, іноді необхідно об’єднувати зусилля багатьох країн.

Запобігання надзвичайним ситуаціям природного і техногенного характеру, ліквідація їх наслідків, максимальне зниження масштабів втрат та збитків перетворилося на загальнодержавну проблему і одне з найважливіших завдань органів виконавчої влади і управління всіх рівнів.